maanantai 30. joulukuuta 2013

Batman: Year One


Batman: Year One on Frank Millerin käsikirjoittama ja David Mazzucchellin kuvittama graafinen novelli. Sen on julkaissut (yllätysllätys) DC-comics vuonna 1987 ja sen pohjalta on tehty myös animaatio-elokuva. Nimensä mukaan se kertoo Batmanin ensimmäisestä vuodesta Gothamin vittasankarina, joskin Batman itse on sivuosassa koko tarinassa. Juoni keskittyy enemmän poliisipäälikkö Gordonin saapumiseen hyiseen Gotham Cityyn ja kertookin tarinan enimmäkseen hänen silmillään. Tarina on yksi legendaarisimpia Batman-tarinoita ja se onkin sijoittunut IGN-internetsivun mukaan ensimmäiselle sijalle listalla 25 parasta Batman-tarinaa. Tässä vielä wikipediasta otettu lainaus miten IGN perusteli valintaansa: "Mikään muu teos ei ole pystynyt kuvaamaan Batmanin ja Gordonin hahmojen realismia, kitkaa ja inhimillisyyttä niin kattavasti." Sivusto on lisännyt: "Se ei ole vain yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä sarjakuvateoksista, vaan myös yksi parhaista."

Ennen Gordonin ja Batmanin saapumista, Gotham oli vielä pahemmassa jamassa kuin nykyään. Korruptio, gangsterit, epäluotettava poliisi ja kaikki muut mahdolliset ongelmat tekivät Gothamista yhden maailman vaarallisimmista paikoista asua. Ja Gordon oli tuomassa perheettään kasvamaan tälläiseen paikkaan uuden työnsä takia. Raha on ansaittava sieltä mistä sitä saa. Samoihin aikoihin kun Grodon astuu ensimmäistä kertaa Gothamiin myös Bruce Wayne palaa takaisin kaupunkiin kahdentoista vuoden poissaolon jälkeen.

Elokuvassa Brucen ääni on O.C:stä tuttu Be McKenzie, jos jotain kiinosti :)

Yllätyin siitä, miten paljon sarjakuvasta on oikeasti otettu vaikutteita Christopher Nolanin Batman Beginsiin. Gordonin ja Batmanin suhde pohjautuu täysin tämän teoksen suhteeseen, samoin juonessa esiintyy yhtäläisiä hahmoja ja tapahtumia. Muun muassa hahmot komissaario Loeb ja etsivä Flass ovat tästä tarinasta. Myös Arkham peli-sarjassa näkyy vaikutukset mm siten että Arkham Origins pelin yksi päävastustajista SWAT-tiimin johtaja Branden on tästä tainasta. Muutenkin teos on täynnä viittauksia DC-maailman pahiksiin ja hyviksiin. Muun muassa Harvey Dent ja Selina Kyle esiintyvät sarjiksessa hieman isommassa osassa ja Teräsmies mainitaan useinkin kirjan sivuilla viittauksena "viittasankari Metropoliksessa". Lopetuskin on hyvin samankaltainen Batman Begins-elokuvan kanssa kun Gordon tarvitsee Batmanin apua, jonkun "random" hullun pysäyttämiseen.


Joka tapauksessa Batman: Ensimmäinen vuosi on lukemisen arvoinen, jos olet yhtään kiinostunut yön ritarista. Ainut moite on se, että Bruce Waynen ajatus-tekstit olivat kirjoitettu kirjemäisesti kaunokirjoituksella ja teksti oli tämän takia paikka paikoin kovin vaikea lukuista. Jos et jaksa käsiisi hankkia sarjakuva niin suosittelen ainakin katsomaan animaatio-elokuvan, joka siis kertoo miltei identtisesti tapahtumat :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...