keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Doctor Strange

Doctor Strange tai suomalaisittain Tohtori Outo on yksi niistä Marvel maailman hahmoista jonka tunnen todella hyvin, mutta en tunne ollenkaan. Hahmona Doctor Strange on seikkaillut todealla paljon kaikessa mitä olen lukenut nuorempana ja nykyään, mutta yhtään Doctor Strange sarjakuvaa en ole koskaan lukenut. Tiesin, että Tohtori voi tehdä voimillaan kaikkea jännää ja ihmeellistä (eli siis kaikkia velho-juttuja) mutta esimerkiksi en osaa mainita yhtään pahista kaverille. Kuitenkin mielenkiinnolla kävin ensi-illassa asti tämän leffan katsastamassa ja yllätyin ehkä jopa vähän negatiivisesti.

Benedict Cumberbatch tuo hahmon henkiin mitä uskomattomimilla taidoillaan. Kun kuulin, että Cumberbatch on valittu rooliin olin sekä todella innoissani, että kauhuissani. Mitä jos Benedict on tässäkin leffassa vain Sherlock? Mitä jos hän on huonompi kuin Sherlock? Entä jos parempi? Näitä asioita pohdin ja hetken aikaa minulla kestikin päästä eroon niistä Sherlock viboista joita Cumberbatch viestii olemuksellaan. Loppujen lopuksi näyttelijä oli kirkkain tähti koko elokuvassa. Muita kovia nimiä leffassa olivat Tilda Swinton, Mads Mikkelsen ja Chiwetel Eijofor.

Juonellisesti Doctor Strange kulkee hyvin perinteisellä Marvel kaavalla. Stephen Strange on ylimielinen ja omahyväinen huippukirurgi New Yorkista. Luksuselämään tottunut Strrange ei voi kuvitellakaan mitä "pieni" auto-onnettomuus voi tehdä ja kippas kappas kirurgi menettää tärkeimmän taitonsa onnettomuudessa, kädet. Kädet ei sitten mitenkään leikkaannu irti tai mitään, vaan murtuvat niin pieniksi palasiksi, ettei taitavimmatkaan kirurgit saa kursittua kaikkia hermoja ja luita kasaan. Päivät huippukirurgina ovat siis luetut kun kuntoutuminen ei tahdo onnistua. Tämän jälkeen kaikkensa antaneena Strange lähtee etsimään vaihtoehtoista keinoa parantumiseen Nepalista. Loput onkin sitten sitä täysin samaa kierrätettyä Marvel kamaa.

Mainitsin jo kuinka Cumberbatch oli kirkkain tähti koko elokuvassa. Tilda Swintonin esittämä the Anchient One jää todella vaisuksi ja tylsäksi hahmoksi. Hahmo ei ollut niin stereotypinen vanha viisas kuin pelkäsin olettaa. Silti Swinton jää muiden hahmojen jalkoihin sata-nolla. Eijoforin hahmo Mordo vain lisää Swintonin vaisua esitystä kemioiden puutteen takia. Molemmille hahmoille on yritetty jakaa niin paljon ruutu aikaa kuin mahdollista -eli ei paljoakaan. Kaiken lisäksi johonkin pitäisin mahduttaa vielä elokuvan pääpahis eli Mikkelsenin esittämä Kaecilius. Onneksi Marvel Studios ei petä tässäkään asiassa vaan saamme Kaeciliuksesta jälleen yhden surkeasti toteutetun pahiksen Yellowjacketin, Malekithin, Ronanin, Mandarinin, Red Skullin, Crossbonesin... Täytyykö jatkaa? Okei, ymmärrette varmaan. Erikoistehosteet olivat ihan hienot ja 3D -elämys olisi varmasti ollut aika siisti.

Easter eggit ja viittaukset ja secret endingit. Salaisia loppupätkiä on kaksi, toinen on aika selkeä viittaus tulevaan Thor: Ragnarök -elokuvaan joka saa ensi-iltansa ensi vuoden marraskuussa. Klipissä Doctor Strange jutustelee Lokista Thorin kanssa ja Thor vihjailee, että Odin on kadonnut. Aika yleismaailmallisesti siis tulevasta. Lopputekstien jälkeen nähdään vielä toinen klippi, jossa nähdään Mordo tekemässä pahojaan. Doctor Strange siis jatkuu joskus hamassa tulevaisuudessa. Viittauksia oli muun muassa Civil Wariin kun Strangelle tarjotaan operoitavaksi everstiluutnanttia joka on juuri joutunut onnettomuuteen "harjoituksissa". Kyseessä siis Iron Manin bestis Rhodes aka War Machine.

Minulta on kysytty pariinkin otteeseen, että eikö minua kyllästytä nämä supersankarileffat? Tähän asti olen vain vastannut nauramalla, että miten niin muka? Nyt ensimmäisen kerran ikinä voin sanoa, että vähän kyllästyttää. Infinity War -leffoja on odotettu jo niin pitkään, että Thanos alkaa olla haalistunut haavekuva vain. Maailma paisuu ja paisuu paisumistaan, mutta mitään konkreettista ei ole vieläkään tapahtunut. Pelkkiä vihjailuja tulevasta. Toisaalta alan jo toivoa, että MCU kokee armokuoleman pian Infinity War -leffojen jälkeen eikä sitä yritetä pitää elossa Squirrel Girlin, Howard the Duckin ja Spider-Gwenin tai muiden yhtä tuntemattomien hahmojen avulla. Doctor Strange on must see kaikille, jotka haluavat nähdä kaikki MCU -leffat. Muille siitä tuskin on oikeastaan mihinkään. Koko leffa on taas tehty vain sitä varten, että saadaan yksi keskeinen hahmo lisää universumiin samaan tapaan kuin Ant-Manin kanssa. Nyt kun mainitsin, niin Ant-Man tuntui osittain jopa viihdyttävämmältä katsottavalta kuin Doctor Strange, valitettavasti.


7 kommenttia:

  1. Mitä mieltä olit Rachel McAdamsista? Millainen rooli hänellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nätisti sanottuna, kertoo varmaan aika paljon että unohdin koko naisen olemassaolon :D

      Sellainen perus marvel-vaimoke jonka funktio on suudella kerran päähenkilöä ja kertoa pari hassua vitsiä.... :D

      Poista
    2. Voi eih! Olen pitänyt hänen urastaan tähän asti, mutta nyt sitten viimein sortunut toimintaelokuvan koristerooliin... Huoh... Klisee.

      Poista
  2. Ant-Man on turha leffa: Katso ja unohda. :D Oon nähnyt sen kahdesti, toisen kerran ihan muutama päivä sitten vieläpä, eikä siitä silti oo jäänyt mitään mieleen. Dr Strange taas oli mulle erilainen ja... outo... kokemus, koska en tiennyt etukäteen hahmosta mitään, vaikka paljon oon Marveleita lukenutkin. Ihan jumalattomat erikoistehosteet! Kaunis! Kaleidoskooppi! Katoin 3D-version.

    Juonelta ja joiltain näyttelijöiltä oliskin voinut odottaa enemmän, mutta tää leffa on mun kirjoissani merkittävästi parempi kuin Ant-Man. Varmaan siksi, että Dr Strange päähenkilönä kantaa sitä moninkerroin Ant-Mania paremmin, alkuasetelma ja tapahtumaympäristö ovat mielenkiintoisempia ja leffa näyttää epätodellisen nätiltä.

    Personal opinion!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hyviä pointteja! Dovtor Strange tosiaan on tosi näyttävä elokuva ja ehkä jos olisin sen käynyt 3D:nä katsomassa se olisi ollut vielä hienompi.

      Harmittavinta oli vaan ne kaikki niin stereotypisen huonosti toetutetut sivuhahmot :)

      Poista
  3. Pakko sanoa että Dr. Strange nappas itteleni kuin nappi otsaan. Voi olla kun olen vähän itseopiskellut chakroista, Astraaliprojektio sun muita vastaavallaisista asiota, Niin elokuva aukeni eritavalla. Kun satuin juttelemaan kaverille mitä kyseiset asiat ei kiinnosta hän vain sanoi: "Elokuva oli aika meh, Ois varmaan pitäny kattoo se trippissä että ois päässy paremmin sisälle". Niin jos ei näistä asioista niin välitä niin eihän ne sitten aukene kaikille samalla tavalla...

    Mutta kuitenkin ennen elokuva tiesin tohtorista suhteellisen vähän. Mitä sitänyt oli Marvel vs Capcomissa nähnyt ja 90 luvun spiderman animaatiossa. Elokuva kyllä herätti mielenkiinnon hahmoa kohtaa ja sitten aloinkin tutustumaan hahmon muuhun tuotantoon kuten 2007 vuoden animaatioelokuvaan (On muuten hyvin juustonen) ja sarjakuviin mitä olen käsiinni saanut.
    kaikkien sarjiksien tahkomisen jälkeen voin kyllä sanoa että elokuvan Anciet one on ollut oma suosikki versio hahmosta, on sarjakuvissa aika yksitoikkoinen ja jopa tylsä hahmo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä muuten edes ajatellut tuota astraali-chakra-yms näkökulmaa! Minullakaan ei ole mitään hajua niistä jutuista joten ehkäpä tämä sitten aukenee eri tavalla jos on kiinnostusta sinne suuntaan! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...