maanantai 13. tammikuuta 2020

Vuosikymmenen parhaat: Nörttielokuvat

Mikäli on olemassa joku lista, mikä on aivan mahdotonta tehdä, on sen oltava Vuosikymmenen parhaat elokuvat. Todella vaikea koota mitään tiettyjä lempparileffoja kymmenen vuoden ajalta, kun juuri ja juuri ylipäätään muistaa mitä on edes nähnyt. Päätin jo heti kättelyssä erottaa nörttileffat niistä oikeasti hyvistä leffoista mikä siis aavistuksen helpotti listan laatimista. Jaoin kuitenkin myös nämä nörttileffatkin pienempiin eri kategorioihin ja lähdin siitä purkamaan suosikkejani. Tähän listaan kokosin siis viisi parasta animaatio-,  nörtti- , sekä kauhuleffaa. Vähän jouduin kaventamaan nörttileffa-kriteeriä, sillä yleensä niihin on laksettu myös scifi-leffat mukaan, mutta nyt ne saavat luvan kilpailla ihan tuolla oikeiden parhaiden elokuvien listalla. Nörrtileffoissa painotan todella paljon sitä, millainen hype minulla on ollut ennen ja jälkeen elokuvan ja miten hyvin olen viihtynyt elokuvan parissa. Arvioon vaikuttaa myös se miten paljon osallistun kyseiseen fandomiin ja toki ihan se kokonaislaatu.

Animaatioleffat
Koska rakastan animaatioita, ei tätä voinut olla sivuuttamatta ihan omana kategorianaan. Animaatiot voivat kertoa meille ne tarina, jotka ovat liian hankala luoda ihan perinteisen elokuvan keinoin. Värit, musiikki, valot, tekstuurit, grafiikat... Kaikki nämä kohtaavat aivan uniikilla tavalla animaatioissa ja mikäli noissa kaikissa onnistutaan hyvin, on jälki usein todella kaunista! Tässä muutama todella hyvä esimerkki onnistuneista animaatioleffoista:

#5 Frozen (2013)
#4 Your Name (2016)
#3 Toy Story 3 (2010)
#2 Spider-Man: Into the Spiderverse (2018)
#1 Inside Out (2015)

Frozen on mielestäni sellainen elokuva, jossa on sitä kadotettua Disneyn taikaa. Se on myös vuosikymmenen paras Disney-animaatio mielestäni. Your Name taas on vuosikymmenen paras anime-leffa, sillä Studio Ghibli ei nyt oikein vakuuttanut leffoillaan. Elokuva on muutenkin aivan loistava tarinaltaan sekä animaatioltaan. Toy Story 3 ja Inside Out edustavat Pixaria, joka jaksaa vuosi toisensa jälkeen yllättää positiivisesti. Suosikki animaatiotyyli on kuitenkin Into the Spiderversessä, jonka sarjakuvamainen tyyli ja frame skippailu, värit ja efektit ovat niin huippulaatua! Mikäli tarina olisi hieman originaalimpi, voisi se olla ykkösenä. Inside Out on todella kaunis elokuva ja helposti yksi vuosikymmenen parhaimpia. Muita hyviä, joista puuttuu vain vähän jotain ollakseen parhaimpia ovat Klaus, Zootopia, Räyhä-Ralf ja Big Hero 6.



Nörttileffat
Eli kaikki sarjakuviin perustuvat sekä muuten vain nörttileffoiksi miellettävät teokset. Näihinhän blogini suunnilleen koittaa perustua. Listalle päässeet tekeleet ovat erittäin onnistuneita genressään ja rakkaita minulle. Pääkriteereinä on se, kuinka hyvin olen viihtynyt elokuvan parissa ja kuinka suuri hype minulla oli leffan näkemisen jälkeen päällä.

#5 Logan (2017)
#4 Guardians of the Galaxy (2014)
#3 Joker (2019)
#2 Avengers: Infinity War (2018)
#1 Star Wars: Episode VII - Force Awakens (2015)

Jokainen listan leffoista erottuu mielestäni positiivisesti genressään. Logan oli upean synkkä kuvaus, jossa Hugh Jackman pääsi loistamaan vielä kerran ikonisessa roolissaan. Olipa elokuva myös ehdolla käsikirjoituksestaan oscariin. Guardians on ikisuosikkini ja Star-Lord ikuinen avaruusihastukseni. Jokerille haluan parikin oscaria tänä vuonna ja Infinity War on MCU:n ehdoton paras osa. Infinity War toimii todella hyvin kokonaisuutena, vaikka siinä onkin lukuisia hahmoja ja uusia asioita. Elokuva etenee silti järkevästi ja kaikelle jää riittävästi aikaa. Ykkösenä on kuitenkin Force Awakens, joka oli niin hyvä, että se oli käytävä katsomassa toiseenkin kertaan leffateatterissa, jotta voisi edes kuvitella pääsevänsä siitä yli! Kunniamaininnat elokuville Captain America: Winter Soldier ja Civil War.

Kauhuleffat
Mielestäni kauhuleffat skarppasivat tosi hyvin viime vuosikymmenellä. Vaikka joukkoon mahtuikin paljon niitä jumpscare, slasher sekä gore-kalkkunoita, saimme kuitenkin todella monta loistavaa psykologisen kauhun elokuvaa. Itse en siis ole mikään kauhun suurkuluttaja, mutta kyllähän noita välillä ihan mielellään katsoo. Etenkin halloweenin aikaan, kun televisio ja suoratoistopalvelut ovat niitä pullollaan. Usein myös menetän yöuneni tosi helposti näistä ja pari listalle päässyttä kävi ihan psyykkeen päällekin kun ei meinannut uskaltaa nukkua.

#5 It Follows (2014)
#4 Cabin in the Woods (2011)
#3 Gerald's Game (2017)
#2 The Babadook (2014)
#1 Quiet Place (2018)


Jokainen listalle päässyt elokuva on mielestäni hyvä esimerkki siitä, että kauhuleffan ei tarvitse olla klisee. Monissa ollaan todellisuuden ja kauhun hiuksen hienolla rajalla. Muutama saa epäilemään sitä mitä oikeasti näkikään ja parissa on melko hyvä sanomakin. Muita onnistuneita kauhurainoja olivat muun muassa Hereditary, IT ja Annihilation.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...