sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Deadpool



Deadpool on juuri sellainen leffa kuin sen olettaa olevan: kieli poskella tehty mustan huumorin pläjäys täynnä toimintaa. Elokuva perustuu yhteen Marvel -maailman erikoisimmista hahmoista eli Wade Wilsoniin, kuolemattomaan huumoriveikkoon joka hallitsee niin käsiaseiden kanssa taistelun kuin miekkailunkin. Olennaista hahmolle on myös se, että se on ihan oikea perseily-hahmo, joka tietää olevansa sarjakuvahahmo eikä epäröi käyttää tätä hyödyksi sarjakuvissaan. Lähdin elokuvaan toivoa täynnä ja valmiina pettymään.

Ensi-iltansa juuri sopivasti ystävänpäiväksi saanut elokuva on Tim Millerin esikoisohjaus ja mielestäni hän onnistuu tässä todella hyvin. Alkuteksteistä lähtien tietää, että todellista perseily-toimintaa on tulossa kuten sekin, että nyt ei olla katsomassa tavallista supersankari-leffaa. Deadpool ei noudata tuttua Marvel -leffan kaavaa, missä aloitetaan siitä tavallisesta misfit -kaduntallaajasta josta kasvaa hieno sankari jonkin pieleen menneen kokeen takia. Sen sijaan, pääsemme suoraan keskelle toimintakohtausta, takaa-ajoa ja pahisten niputtamista kasaan. Sen suuremmin juoneen takertumatta: se kuljettaa hyvin koko elokuvan ajan, flashbäkit olivat hauskasti sujautettu leffan sekaan,  mutta ei se mikään maata mullistavan ihmeellinen juoni ole.

Pääosassa oleva Ryan Reynolds sopii Deadpoolin rooliin kuin kuula Green Lanternin kalloon. Reynolds todellakin on osannut sisäistä sen, mikä Deadpoolissa on olennaista. Tämä yhdistettynä superhienoon asuun (jossa on bulget kohdallaan!) tekee leffan Deadpoolista todellakin onnistuneen version. Voisin jopa sanoa, että Reynolds pääsi siihen samaan kerhoon Jackmanin ja Robert Downey jr:n kanssa onnistuneimpana filmatisoituna sarjakuvahahmona.
Erikoista elokuvassa on myös se, että se on kuvattu vain 48 päivässä.


Sitten niihin kaikkien odottamiin easter eggeihin. Kaikkia easter eggejä on ihan mahdoton kertoa tässä, nimittäin pienellä googlailulla kuka tahansa löytää listoja: 100 hidden easter eggs in Deadpool. Joten käyn tässä läpi vain kaikkein mehukkaimmat ja jätän Hello Kittyt ja Adventure Timet käymättä. Spoileri varoitus - tottakai :)

Leffassa viitataan useammankin kerran Deadpoolin luojaan Rob Liefeldiin, joka on surullisen kuuluisa hänen järkyttävän rumasta ja mittasuhteet pielessä olevasta piirrostyylistä. Pakko kuitenkin nostaa hattua sille, että kaveri on saanut työskennellä isoissa sarjakuva-firmoissa ja luonut tosiaan yhden supersankarimaailman erikoisimmista hahmoista.
Mukana oli myös pari hahmoa, jotka ovat Marvel faneille jollain tasolla tuttuja. Deadpoolin tyttöystävä, Morena Baccarinen näyttelemä Vanessa on mahdollisesti tulevaisuudessa Marvel -hahmo Copycat tai voi olla olematta. Myös Deadpool sarjakuvista tutut Weasel ja Blind Al ovat keskeisissä pikkurooleissaan elokuvassa, sekä cameo roolissa oleva Bob, HYDRAN agentti, joka ei tosiaan ole HYDRAN agentti sattuneesta syystä (disneyn omistuksessa oleva HYDRA ja Kostajat). Bob on useinkin seikkaillut Deadpool sarjakuvissa. Plus! Kuinka moni tajusi, että se lopussa oleva "laiva" minkä päällä Deadpool ja Ajax taistelee oli itseasiassa S.H.I.E.L.D:in ilmatukialus helicarrier?


Myös itse secret ending oli yksi iso easter egg, sillä se oli suora kopio elokuvan Ferris Bueller’s Day Off -elokuvan secret endingistä. Yllättävän moni eli reilusti yli puolet poistuivat leffasalista jo ennen kuin päästiin secret endingiin. Eikö kukaan muka aiemmin ole ollut Marvel -leffassa? Joka tapauksessa, secret ending oli suurempi asia kuin tavallinen ihminen tajuaakaan. Deadpool mainitsee nimittäin mutantin nimeltä Cable. Olinkin jo pitkään ajatellut, että näinköhän tästä Deadpool leffasta alkaa X-force elokuvasarja ja nyt olen aika varman, että alkaa. Cable on X-forcen johtaja ja muita jäseniä tosiaan on muun muassa Kolossi, Deadpool, Wolverine, Painajainen ja Domino

Vaikka Deadpool on kaikin tavoin onnitunut elokuva, on minun pakko antaa siitä pientä noottia. Nimittäin se Kolossi. Kolossi on aina ollut yksi minun suosikki x-meneistä ja tähän hänestä oli tehty aivan tajuttoman tylsä ja typerä hahmo, joka muistutti action-figuuria, joka on huonosti animoitu elokuvaan. Kolossia ei kertaakaan näytetty edes ihmismuodossa vaan pelkästään tässä metallikehossa, mikä oli sekin jo outoa. Hauskasti kuitenkin viitattiin yhdessä kohtauksessa Kolossin vaimoon eli Kitty Prydeen. Kaikki mutantit ja nörttijutut mitä leffassa mainittiin lämmitti niin kovasti minun kieroutunutta mieltäni!

Joka tapauksessa Deadpool on varmasti yksi suosikkini Marvel -leffoista. Nyt kaivataankin vähän näitä erilaisempia sankareita kun vanhat alkaa olla kaluttu loppuun. Harmittaa vaan niin pirusti että Deadpool ja X-menit ovat eri universumissa Disneyn Kostajien kanssa. Sitä päivää odotellessa kun kaikki rakkaat hahmot saadaan saman studion omistukseen ja yhteiseen elokuvaan... Suosittelen kaikille jotka rakastavat sarjakuvaleffoja, sekä kaikille jotka ovat niihin kyllästyneet! Todellakin virkistävää vaihtelua.
Ei mulla nyt muuta kuin hyvää ystävänpäivää seuraajat!
Toivottavasti en taas kirjoittanut tätä niin kieli poskella ettei kukaan saa tästä mitään selvää :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...