keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Helsingin Sarjakuvakaupat


Kuva: Helsingin Sanomat 23.4.2015, artikkeli Sarjakukauppa ryhtyi perimään pääsymaksua, Marju Järvinen

Olen nyt kahden viikon ajan ollut Helsingissä työharjoittelun takia. Aivan mahtavaa kokea välillä suurkaupungin menoa ja tutustua oman alan töihin vähän tarkemmin. Viimeisen viikon aikan on paikalliset sarjakuvakaupat saaneet asiakkaita, tai oikeastaan yhden uuden kouvolalaisen, joka tuhlaa kaikki rahansa noihin ihaniin oheistuotteisiin ja sarjakuviin! Mukaan on tarttunut muun muassa Legendary Star-Lord, Dark Knight Returns ja Batman - Zero Year plus muutamia random underground-sarjakuvia. Mikä kaikkein parasta, en ole maksanut itseäni kipeäksi näistä, vaan kaikki ovat olleet suhteellisen edullisia, verrattuna siis vakiosarjakuvakauppaani cdon.comiin, jossa on sielläkin huimat valikoimat laatu sarjiksia.

Ensikertaliselle suosittelen oikeasti tutustumaan Antikvariaatteihin. Itse löysin mukavan paikan nimeltä Kampintorin Antikvaarinen kirjakauppa, josta löytyy jos jonkinlaista klassikko-sarjakuvaa, sekä melko uuttakin tuotantoa. Supersankarit olivat hyvin edustettuina, mangaakin löytyi. Suosittelen käymään hyllyt hyvin läpi, sillä koskaan ei tiedä, vaikka löytäisitkin saman sarjakuvan hieman halvemmalla toiselta hyllyltä. Antikvariaatit ovat halpoja ja yleensä käytetytkään sarjikset eivät ole huonossa kunnossa, vaan melkein kuin uusia. 
Antikvariaattien lisäksi, erilaiset kirpputorit tarjoavat hyvät mahdollisuudet löytää mielenkiintoisia underground-sarjakuvia todella halvalla.

Suurempiin sarjakuvakauppoihin lukeutuva Fantasiapelit on ollut suosikkini jo pitkään. Aina kun Helsingissä on tullut käytyä olen pistäytynyt Fantsuun katsomaan mitä olisi tarjolla. Opiskelijalle Fantasiapelit on haastava, sillä hinnat ovat kalliit etenkin uusissa julkaisuissa, hinnat kun määräytyvät Yhdysvaltojen hinnaston mukaan. Fantsu on kuitenkin oiva paikka ostaa fanikrääsää muun muassa Doctor Who, Marvel, Warhammer, My Little Pony ovat hyvin edustettuina ja laaja valikoima roolipelejä ja miniatyyrejä luo nörteille oivat olosuhteet viettää liikkeessä pitempikin hetki. 

Oma suosikkini kaikista sarjakuvakaupoista on the Good Fellows Ky. Täälläkin olen käynyt pari kertaa aiemmin ja aina olen jotain ostanut. Hinnat ovat kohtuulliset (löytyy myös alennuksessa hyviä sarjiksia.) Liike on siisti ja täynnä aivan ihanaa (kallista) fanikrääsää, mistä aina unelmoin! Sarjakuvat on jaoteltu hyvin kustantamon mukaan ja valikoima on laaja etenkin supersankarisarjakuviin. En muista oliko liikkeessä mangaa? Joka tapauksessa Good Fellows on juuri sellainen sarjakuvakauppa, jossa minäkin haluaisin olla töissä.

Hieman kauempana keskustasta sijaitsee Fennica Comics, jossa on todella laajat valikoimat mangaa sekä irtonumeroita länsimaisista sarjakuvista. Hintapolitiikka on täälläkin kohtuullinen ja valikoiman laajuutta ei voi vähätellä. Ainut miinus on se, että liike on niin tupaten täyteen ahdettu. Koko ajan pelkää, että kaataa jonkun laatikon tai törmää johonkin hyllyyn. Mutta mangan puolesta parempaa vaihtoehtoa et Helsingistä löydä.

Vaikka kuinka rakastan kaikkia näitä ihania paikkoja, joista voi ostaa kaikkia ihania sarjakuvia on minun harmikseni annettava palautetta kaikista. Ymmärrän kyllä, että asiakkaita on päivän aikana paljon ja, että Helsinkiläiset eivät ole tottunueet tervehtimään ja että liikkeessä pyörii paljon "renkaanpotkijoita" niinkuin eräs noista kauppiaista sanoi. Mutta, minulle pienelle sarjakuvien ystävälle, nämä asiakaspalvelukokemukset olisivat hyvin tärkeitä. Kaikissa paikoissa saa hakea sitä asiakaspalveluhenkeä. Usein myyjä kurkistaa kulmiensa alta pikaiseen tervehdukseen kun itse tulee paikalle päivää toivottaen. Apua toki tarjotaan, mutta sellainen pieni small-talk etenkin silloin kun kysyy jotain olisi suotavaa. Uskon, että myyjä kuitenkin tietää sarjakuvista ja rakastaa niitä varmasti enemmän jopa kuin minä. Miksei siis näyttää sitä asiakaspalvelussa? Olen kai sillä tavalla pimeä, että olisi joskus kiva jutustella näiden kauppiaiden kanssa... Minut saa ainakin helposti ostaman lisää jo ihan pienellä eleellä kuten kysymällä vaikkapa näin "Ai tykkäät Batmanista, oletko lukenut vielä tätä tarinaa?"
Kiitos kuitenkin kaikille teille, jotka jaksatte vielä uskoa, että sarjakuvia halutaan ostaa! Arvostan suuresti jokaista yrittäjää Helsingissä, joka yrittää pitää tätä kuolevaa kansanperinnettä yllä!
Ei mulla nyt muuta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...