lauantai 2. huhtikuuta 2011

Hahmoliiga: Son Goku

 

Maailma on pulassa ja Teräsmiestä ei näy missään ! Kuka voisi auttaa meitä, kun ulkoavaruuden oliot hyökkäävät tai Maan omat korstot käyvät kimppuun? Tietenkin supervoimakas Son Goku

Son Goku on Akira Toriyaman luoma mangahahmo, joka esiintyy Toriyaman menestys sarjakuvassa Dragon Ballissa. Goku ei ulkonäöstään huolimatta ole ihminen, vaan kuuluu avaruudesta tulleeseen soturirotuun saiyalaisiin. Saiyalaiset ovat mahtavia taistelijoita ja hyvin voimakkaita, mikä selittää myös Gokun voimallisuuden. Goku joutuu usein myös juuri saiyalais-geeniensä takia pinteeseen, sillä Gokulla on tahto taistella, vaikka vastustaja olisi selkeästi häntä voimakkaampi. Gokun nimi on oikeastaan Maan ihmisten antama nimi hänelle, oikeasti hänen nimensä on Kakarot. Gokun tehtävä maapallolla oli tuhota ihmiset ja hankkia planeetta saiyalaisille. Goku kuitenkin satutti päänsä pahasti jo pienenä ja kadotti muistikuvansa tehtävästään.

                            Gokun ensiesiintyminen mangassa (1984)

Yllä olevasta kuvasta näkyy saiyalaisen ja ihmisen ainut ulkoapäin nähtävä ero eli apinanhäntä. Gokulla oli häntä vain silloin kun hän oli pieni poika. Goku pystyi käyttämään häntäänsä apuna kiipeilyssä ja taistelussa, mutta kaikesta hyödystä huolimatta hännällä on myös negatiivinen hyöty: sen avulla saiyalaiset voivat muuttua suureksi ja voimakkaaksi apinahirviöksi Oozaruksi. Tässä muodossa Goku ei pysty kontrolloimaan itseään, joten Gokun ystävät katsoivat parhaakseen poistaa hännän.

Goku oli jo pienenä poikana erittäin vahva. Hän lahtasi suuria dinosauruksia ja muita hirviöitä  ruoakseen, vaikka ei ollut vielä edes teini-iässä ! (Jolloin kaikki ihmiset ja örvelöt saavat suunnattomat voimat, joilla voi kaataa vaikka talon, vai mitä?) Goku ei kuitenkaan ole voimistaan huolimatta ilkeä vaan päinvastoin ! Hän on hyväsydämisin ja reiluin kaveri, joka maanpäältä voidaan löytää ! Hän miltei aina armahtaa vastustajansa ja toivoo tästä vastustajaa myös tulevaisuuteen, mutta usein Goku ei yksinkertaisesti voi jättää vihulaista henkiin ilman että se tuhoaisi planeetan tai sen asukkaat. Gokulla on myös loputon nälkä ja hän syökin usein ja paljon. Eikä ihmekään, jos kerran koko ajan täytyy olla vihollisia nujertamassa ja voimia kasvattamassa !


Goku tapaa matkallaan monia ystävällisiä henkilöitä, joista myöhemmin tulee hänelle korvaamattomia ystäviä. esimerkiksi Bulma, nuori Capsule Corporationin keksijän tytär sekä Kamesennin-pappa, joka opettaa hänelle taistelutaitojen salat mm. Gokun kuuluisin isku Kamehameha on peräisin häneltä. ( Dragon Ballissa suuri osa iskuista syntyy Ki-energian avulla. Niin myös Kamehameha.) Jotkut saattavat ihmetellä sitä miksi Gokulla on mustat hiukset, mutta silti joissain kuvissa hänellä on vaaleat, pystyssä sojottavat hiukset. No syy on se, että hän käy kampaajalla vähän väliä.. No ei oikeasti !! vaan saiyalaisten erikoisuuksiin kuuluu myös kyky voimistua ja lopulta saavuttaa super saiyalaisen taso, jolloin hän on voimakkaimmillaan ja merkiksi tästä hänen hiuksensa vaalenevat ja koko keho hehkuu valoa. (Myöhemmin DragonBallissa Goku kuitenkin ylittää super saiyalaisenkin voimat. Koittakaa anti-japanifanit ymmärtää :))

              Goku on tekemässä Kamehameha-hyökkäystä Cell nimiseen hirviöön. Isku vaatii tietynlaisen kädenasennon ennenkuin voi ampua suunnattoman Ki-säteen.

Dragon Ballin aikana Gokusta kasvaa mies ja sarja seuraakin miltei koko hänen elämänkaarensa taaperosta hautaan (Tosin Goku kuolee Cellin kädestä jo aiemmin, mutta palaa henkiin lohikäärmekuulien avulla hmm... parikin kertaa.. mutta tästä kerron tarkemmin kun kirjoitan joskus tulevaisuudessa itse Dragon Ballista...)
Gokulla on myös perhe, josta hän huolehtii taisteluiden lomassa (joskin liian vähän hänen vaimonsa mielestä). Goku on naimisissa Chi-Chin kanssa ja heillä on kaksi yhteistä poikaakin: Gohan ja Goten, joiden elämää seurataan Gokun kuoleman jälkeen sarjan loppupuolella.
Loppujen lopuksi Goku on ehkäpä yksi maailman samaistuttavimpia hahmoja ja monet ovatkin kasvaneet hänen kanssaan samaa tahtia. Gokun oikeudenmukaisuuden taju ja ystävällisyys on varmasti ollut monen lukijan mieleen ja ehkäpä jopa auttanut heitä heidän moraalisissa käsityksissään. Ainakin minä olen oppinut Gokulta hyvin paljon ja jollei Goku ole jo sinunkin ystäväsi niin suosittelen tutustumaan häneen. Uskon, että et tule pettymään ! : )


      Justin Chatwin esitti Gokua elokuvassa Dragonball Evolution (2009)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...