keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Dragon Ball


Kukapa ei olisi kuullut tästä Akira Toriyaman mestariteoksesta ! Jollei juonta tiedä niin ainakin on jonkinlainen käsitys kyseisestä sarjasta.. Päähenkilön Gokun varmasti monet tunnistavat (ainakin ne jotka ovat blogiani seuranneet, sillä hänestä löytyy kokonaan oma kirjoitelmansa Hahmoliiga-osiosta). No jos joku nyt ei kuitenkaan tiedä mistä on kyse.. niin vaivaudun kertomaan muutamalla sanalla missä mennään.

Dragon Ball on siis Akira Toriyaman luoma Manga-sarjakuva. Se ilmestyi aikanaan Japanissa viikoittain Weekly Shonen Jump-nimisessä lehdessä vuosina 1984-1995. (Suomessa sen julkaisun on hoitanut Sangatsumanga.) Sen pohjalta on myös tehty anime, niinkuin yleensä manga-sarjiksista tupataan tekemään, sekä lukuisia videopelejä. Juoni kertoo pojasta nimeltä Son Goku, jonka elämää seurataan miltei vauvasta melkein vaariin sarjan aikana. Dragon Ball nimi taas tulee siitä, että sarjan juoni perustuu hyvin pitkälti näiden mystisten Dragon Ballien (Lohikäärmekuulat) etsimiseen. Kun kaikki seitsemän kuulaa saadaan kasaan, voi silloin toivoa lohikäärmeeltä mitä ikinä haluaakaan !
Martkan varrella Goku kohtaa paljon ystävällisiä hahmoja, joista tulee hänen tukijoukkonsa, sekä lukuisia vihulaisia.


Monille Dragon Ballista tulee varmasti mieleen paljon räjähdyksiä ja isoja laaser-säteitä, joita jokainen toistaan lihaksikkaampi hahmo voi ampua. No myönnän, että noin puolet sarjasta on juuri sitä. Mutta mukaan mahtuu myös huikeasti huumoria ja mahtavan hienoja juonenkäänteitä ! Etenkin Gokun nuoruusvuosista kertovat ensimmäiset 17 kirjaa sisältävät paljon pikkutuhmia-vitsejä, hulvattomia hahmoja ja rentoja hetkiä. Vasta siitä eteenpäin alkavat oikeastaan todelliset taistelut avaruudenolioita ja jopa Maan omia pahiksia vastaan.

Dragon Ball on joutunut myös aikanaan Suomessa kovaan sensuuriin nimenomaan alapää vitsiensä takia. Vuonna 2003 Ilta-Sanomat väittivät Dragon Ballissa olevan liikaa pedofiliaan viittaavia elementtejä ja näin julkaiseminen lopetettiin ja rakas-ihana kansanedustajamme Päivi Räsänen vaati myynnin ja julkaisun kieltämistä ja kriminalisointia lakiesityksellä. Myöhemmin Dragon Ball kuitenkin sai taas julkaisu mahdollisuudet, sillä ensimmäisiä neljää kirjaa,( missä kaikkein rajuimmat viittaukset olivat) sensuroitiin sopivammiksi. Minulla itselläni on nuo sensuroidut kirjat, mutta ne keillä on sensuroimattomat, voivat olla onnellisia siitä että heillä on aidot ja alkuperäiset !


Itse olen sitä sukupolvea, joka sai kasvaa yhdessä Gokun ja kumppanien kanssa. Suuri osa nuoruudestani meni juuri Dragon Ballin fanittamiseen. Sitä leikittiin ja pelattiin. Oheistuotteitä ostettiin ja kaikki mahdolliset elokuvat katsottiin ! Nyt äsken juuri luin taas miltei koko sarjan uudestaan läpi ja ei voi muuta sanoa, että kyllä se taas tempasi mukanaan loppuun asti ! Hyvä ettei tippa linssiin tullut loppukohtauksilla. Suosittelen kyllä lämpimästi lukemaan kaikki 42 kirjaa tai ainakin lukemaan muutaman ensimmäisen, sillä tiedän että kun luet edes ne.. joudut lukemaan sen myös loppuun.. ;)


Kuvat: mangareader.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...