perjantai 28. lokakuuta 2011

This is Halloween

Näin Halloweenin kunniaksi ajattelin tehdä tälläisen pienen "kauhu"-spesiaalin. Mutta sen sijaan että tekisin sen kauhu-elokuvista niin keskitynkin sarjakuviin.

Kerran tuli parin ystävän kanssa mieleen tälläinen erittäin mielenkiinotinen kysymys kuin, voiko sarjakuvaa lukiessa pelästyä? Elokuvissahan pelästyy helposti sillä kovat äänet ja nopeat vilahdukset uhasta säikäyttävät varoittamatta. Mutta miten on saejakuvan laita? Yhtäkkisiä kohtiahan ei tule, sillä lukija voi koko ajan seurata mitä tapahtuu. Jos jonkinlaista yllätystä tapahtuu niin ennenkuin ehtii kuvan katsoa, tekstin lukea ja sen jälkeen vielä kokonaisuutena niin ei siinä kauheasti voi pelästyä. Olin aivan varma, että sarjakuvassa yksinkertaisesti ei vaan voi pelästyä kunnes....

Planetes, Luku 7


Okei.. monet voivat sanoa, että eihän tuossa mitään pelottavaa ole. Ei siinä loppujen lopuksi olekaan, mutta jostain syystä satuin vain pelästymään seuraavalla sivulla olevaa ruumiin kuvaa. Ainakin sain todistettua itselleni, että myös sarjakuvassa voi pelästyä. Nyt siis oli kyse nimenomaan siitä pelästymisestä. Tietenkin sarjakuvissakin voi olla pelottavia ja karmivia asioita niin kuin kirjoissakin. Tässä muutama esimerkki niistä mitkä ovat karmineet minun selkäpiitäni..

Full Metal Alchemistissa on lukuisia hieman jollain tapaa pelottavia tai ahdistavia hahmoja. Mutta voiton vie kyllä Shou Tucker, jonka puhuvan ihmiskimairan (ihmisen ja eläimen risteytys..) takaa paljastuu karmea totuus. Yksi sarjakuvan keino luoda pelottava hahmo on juuri nuo silmälasit, joiden takaa ei näe kuin harvoin silmät. Usein myös juuri varjoisa kuva kuten esimerkki kuvassakin.

Myös X-menin lehdessä 2/2009 oli jotakin kauhua vastaavaa.. Tarina Wolverinen menneisyydestä ei sinänsä ollut pelottava vaan ehkä hieman ahdistava. Synkkiä kuvia ja Wolverinestä usein näkyi pelkästään valkoisena hohtavat silmät ja hampaat kun tämä lymyili varjoissa. Vaikka Logan onkin hyvisten puolella oli tätä silti hieman pelottava yömyöhään lueskella..

Kauhusta puhuminen etenkin sarjakuvissa on hieman kyseenalainen juttu. Omat fobiat ja traumat varmasti vaikuttavat itse kullakin että mikä koetaan pelottavana. Sama pätee myös elokuviin, joskin yhteisiä pelonaiheita löytyy varmasti enemmän kuin sarjiksista. Todennäköisesti kukaan muu ei ole pelännyt ollenkaan näissä mitä minä käytin esimerkkeinä, mutta tarkoitushan oli tuoda esiin niitä missä minua itseäni on hirvittänyt. :) Muilla taas saattaa olla omat pelkonsa.. Yksi sarjakuvahahmo kuitenkin on meille suomalaisille monille se pelottavin:


Hyvää Halloweenia toivottaa Ruudukko !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...