sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Hahmoliiga: Mickey Dugan

Kuka ihmeen Mickey Dugan? Samaa minäkin mietin vielä hetki sitten ennen kirjoittamisen aloittamista. Nimen takaa paljastui kuitenkin yllättävän "tuttu" hahmo. Tuttu on lainausmerkeissä siksi, että kyseinen hahmo on minulle tuttu vain ulkonäöltä. Ei sarjakuvastaan, (sillä sitä en ole koskaan itse lukenut..) eikä oikealta nimeltään. Miksikö siis vaivaudun kirjoittamaan itselleni ja varmaan myös monelle muulekin tuntemattomasta hahmosta kuin Mickey Dugan..? Siksi, että kyseessä on ensimmäinen virallinen sarjakuvahahmo, joka on koskaan "elänyt": The Yellow Kid - Keltainen kakara.


Tämä kalju, hörökorvainen ja huonohampainen pikku poika on Richard F. Outcaultin luoma hahmo, joka nähtiin ensimmäisen kerran sarjakuvassa Hogan's Alley. Hogan's Alley kertoo pikkukaupungin kujilla asuvista hahmoista, jotka ovat toinen toistaan värikkäämpiä persoonia. Yksi ruutuinen sarjakuva alkoi ilmestyä vuonna 1894 Truth-nimisessä lehdessä.

Hogan's Alley sarjakuvissa erikoista on se, että hahmot puhuvat kuvateksteinä eivätkä niinkään puhekuplilla. (Tosin tämä ei ollut kovinkaan erikoista tuon ajan sarjakuville.) Mickey Dugan puolestaan puhui siten, että hänen keltaiseen yöpaitaansa ilmestyi teksti siitä mitä hän sanoo ja ajattelee.


Ollakseen näin vanha sarjakuvahahmo.. Mickey Duganista ei löydy paljoa tietoa edes Internetistä.. tai ainakaan sellaista mikä olisi kovin tärkeää tietää. Halusin vain oikeastaan esitellä hänet enemminkin hänen mielenkiintoisen asemansa takia.. kuin siitä että hän olisi niinkään hieno ja tunnettu hahmo. Nyt kerron teille vielä yllättevämmän faktan asiasta nimittäin Mickey Dugan ei edes ole vanhin sarjakuvahahmo.. Sitä tosin pidetttiin hyvin hyvin pitkään vanhimpana, mutta kuten olettaa saattaa on tälläisen asian selvittäminen hyvin vaikeaa. Esimerkiksi sveitsiläisen Rodolphe Töpfferin sarjakuva Herra Koipeliini on tehty vuonna 1830, mikä on kuusikymmentä vuotta ennen Mickey Dugania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...