maanantai 2. joulukuuta 2013

Sarjakuvien Hahmotaiteesta

Hahmon luominen alkaa minulla useinmiten ihan sattumasta. Joskus näen mielenkiintoisen ihmisen tai vaatekappaleen ja saan idean sitä kautta. Joskus minulle tuttu ihminen muuttuu silmissäni täydelliseksi hahmoksi tarinaani. Tai sitten piirrän muuten vain jotain mitä mieleen tulee esimerkiksi televisio-ohjelman tai elokuvan jälkeen.
Kun olen saanut hahmon ulkonäön jotenkin tehtyä päähäni alan miettimään sen tarinaa samalla kun piirrän sitä. Mistä hahmo tulee? Mikä on sen tavoite? Kuka tai mikä on sen vihollinen? Nuo kolme kysymystä on ehdottoman tärkeitä hahmon luomisessa.

Vaatteissa kiinnitän siihen eniten huomiota, että ne on helppo toistaa sarjakuvassa, etenkin silloin kun kyseessä on päähenkilö. Liian monimutkaisen asun tekeminen sarjakuvaan jota on tarkoitus tehdä useita sivuja aiheuttaa sen, että turhautuu viimeistään siinä vaiheessa kun tekee ensimmäiselle sivulle jo kolmattatoista kertaa samoja laskoksia, nappeja, kuvioita, nauhoja, nyörejä... you get the idea?
Tärkeämpää on luoda yksi tai kaksi mielenkiintoista yksityiskohtaa kuten paidan simppeli,hauska kuvio, hattu/kampaus tai kengät, jotka ovat yksi tärkeimmistä ilmeen luojista. Vaatteiden tulisi kuitenkin kertoa jotain hahmon persoonallisuudesta. Se käyttääkö hahmo hametta vai housuja kertoo myös paljon.

esimerkkinä
Nainen joka käyttää housuja – Asiallinen
Nainen joka käyttää hametta – Mahdollisesti leikkisä, lapsellinen, seikkailija
Nainen joka käyttää pitkää mekkoa – Seksikäs, arvollinen

Mies joka käyttää housuja – Asiallinen
Mies joka käyttää shortseja- lapsellinen, huumorintajuinen, seikkailija
Mies joka käyttää pitkää mekkoa – täyttä komediaa!

Myös kasvon piirteet ovat tärkeä osa hahmoa. Silmien, suun ja etenkin nenän koko tekevät hahmosta hyvinkin persoonallisen. Kaiken mitä hahmon ulkonäössä haluaa olevan, täytyy jollain tapaa kuvastaa hänen persoonallisuuttaan. Tosin, hauskan hahmon saa luotua siten,että rikkoo nämä rajat. Tekeekin hahmosta aivan päinvastaisen kuin ulkonäkö antaa ymmärtää!

Lopuksi vielä kaikkein tärkein asia mistä tulet varmasti kiittämään itseäsi myöhemmin.
Nimi kannattaa hahmolle keksiä samantien. On kovin turhauttavaa kun vuosien päästä keksit, että voisit käyttää hahmoa jonka loit ja etsit sen käsiisi ja huomaat, että sillä ei ole nimeä.. Ala siinä sitten kaiken inspiraatio myrskyn keskellä keksimään hahmolle nimeä.
Ei mulla nyt taas muuta :)
(tämäkin teksti syntyi kun piti kirjoittaa jotain ihan muuta koulujuttua...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...