sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Cyberpunk 2077

 

Yksi vuoden odotetuimmista peleistä Cyberpunk 2077 on vihdoin julkaistu. Lukuisat viivästymiset saivat niin fanit kuin jälleenmyyjätkin varpailleen. Eikä ihme, sillä ensimmäisen tiiseri trailerin Cyberpunk 2077 taisi saada jo noin seitsemän vuotta sitten. Itse päätin jo tuolloin, että odotan mieluummin kärsivällisesti julkaisua kuin lähden hypeen mukaan. Kun peli sitten vihdoin ja viimein saatiin ulos, oli yleisön vastaanotto enemmänkin kuin ristiriitainen. Huonosti toteutettu julkaisu ja keskeneräinen tekele ei ollut monekaan mieleen ja ihan syystäkin. Tässä minun mietteitäni Cyberpunk 2077 pelistä.

Cyberpunk 2077 on CD Project Redin luoma action-adventure peli. Studio tunnetaan muun muassa Witcher -pelisarjastaan, mikä oli omiaan luomaan  korkeat ennakko-odotukset tälle cyberpunk-teemaiselle pelille. Peli jäljittelee hieman roolipelejä, mutta on vähän siinä rajoilla laskenko itsekään sitä suoraan roolipeliksi. Pelistä löytyy perinteiset roolipelielementit kuten skill tree, crafting ja valinnat, jotka vaikuttavat juonen kulkuun. Siihenpä ne roolipelielementit tuppaakin jäämään. Kokemusta vastaavanlaisista avoimen maailman peleistä minulla on lähinnä vain Skyrim sekä Fallout 4, minkä vuoksi saatoin antaa tälle pelille anteeksi enemmän kuin se ansaitsisi.



Vaikka yleinen toteutus on mielestäni ihan kelpo, oli pelissä paljon harmia aiheuttavia pettymyksiä. Ensimmäinen harmitus tuli jo hahmon eli V:n luomisessa. Olin päättänyt, että haluaisin tehdä hahmostani katanaa heiluttavan aasialaistaustaisen samurai-soturin. Pettymys oli suuri, kun pelistä puuttui mahdollisuus tehdä hahmosta aasialaisen näköistä. Muutenkin olin todella tottunut jo siihen versioon V:stä, joka on ollut kansikuvapoikana pelille jo vuosia joten tuntui tyhmältä edes tehdä omaa hahmoa. Päätin kuitenkin jatkaa alkuperäisellä suunnitelmalla ja tehdä hahmostani enemmän polynesialaisen, sillä tämä näytti onnistuvan pelin vaihtoehdoilla. Peliä markkinoitiin myös sillä, että voit muuttaa hahmosi sukupuolielimiä ja tehdä jopa trans hahmon. Tämä siis oli omiaan jo hämäämään ainakin minut uskomaan, että hahmon luonti mahdollisuudet ovat rajattomat. Sen sijaan sukupuolielimet ovatkin ainut asia mitä saat kaulasta alaspäin edes muokata. Ei ruumiinrakennetta, karvoitusta, tatuointeja tai muutakaan ihmeellistä. Myöskään hiustyyliä ei voi muuttaa enää hahmoluonnin jälkeen.

Sivuhahmot ja tarina ovat kuitenkin Cyberpunkin parasta antia. Dialogi on hyvää ja mielenkiintoista ja selkeästi keskeisimpien hahmojen taustatarina on mietitty kunnolla läpi. Jokainen hahmo on erilainen ja heidän tehtävänsä mielenkiintoisia. Romanssi vaihtoehdot pelissä ovat hirveän rajalliset sillä jokaiselle seksuaaliselle suuntautumiselle on olemassa vain yksi vaihtoehto eikä näitä voi pelata ristiin. V itsessään on biseksuuali, jolloin hän voi saavuttaa romanssin niin oman kuin eri sukupuolenkin kanssa. Miespuoliselle V:lle on siis tarjolla Kerry sekä Panam ja naispuoliselle Judy sekä River. Pelissä voi myös tehdä transhahmon, mutta sitä ei oteta pelin aikana huomioon mitenkään. Myös yksi sivuhahmoista, Claire on trans, mutta häntä ei voi romantisoida. Itseäni hieman harmitti, sillä peliä markkinoitiin todella LGBTQ -ystävällisenä. Periaatteessa se on sitä, mutta voisi olla kyllä parempikin. Nämä asiat eivät kuitenkaan kovinkaan paljoa haitannut kun uppoutuu tarinaan sisään.


 

Mikäli haluaa odottaa, että suurin osa bugeista on korjattu, kannattaa suosiolla odottaa vaikkapa puoli vuotta ja tarkastella tilannetta sitten. Sinällään jos rauta on kunnossa niin ei PC:llä ne pienet bugit ja vammailut vaikuta pelikokemukseen kovinkaan paljoa. Sen sijaan pleikkarin ja xboxin versiot kannattaa unohtaa saman tien. Yleinen cyberpunk tunnelma on kohdillaan ja tarina imaisee hyvin mukaansa. Musiikit ovat aivan loistavat ja muutenkin Night City tuntuu ihan eläväiseltä paikalta, vaikka onkin täynnä huonolla tekoälyllä varustettuja npc-hahmoja. Joka tapauksessa yksi tämän vuoden pelihelmistä, vaikkei nyt ihan Last of Usin tasolla olla. Tykkäsin, vaikka teksti vaikuttaakin kovin negatiiviselta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...