torstai 23. toukokuuta 2019

Game of Thrones - ei fanin silmin (spoilers)


Jollet ole elänyt täydellisesti tynnyrissä, olet varmasti vähintäänkin kuullut Game of Thronesista. Kahdeksan vuotta jatkunut sarja on ollut puheenaiheena niin raksamiehen, koululaisen, jooga-opettajan kuin kotirouvankin huulilla ja nyt tämä eeppinen seikkailu on tullut päätökseensä. Enemmän tai vähän enemmän mielipiteitä jakavasti.

Itse tulin mukaan sarjan pariin vasta näiden parin viimeisen kauden aikana eli silloin kun sarjasta monien mielestä oli jo tullut "paskaa". Yritin aikanaan katsoa ensimmäistä kautta pariinkin otteeseen, mutten jostain syystä lämmennyt ollenkaan. Hitaasti etenevä juoni, lukuisat hahmot ja fantasiamaailma eivät jostain syystä iskeneet. Koin myös sen seksillä ja väkivallalla mässäilemisen jotenkin turhana markkinointikikkana. Parempi puolisko sen sijaan on seurannut sarjaa ihan sieltä alusta asti, joten  olen pysynyt yllättävän hyvin juonessa mukana ihan vain sivusta silloin tällöin seuranneena.

Viimeisen kauden hypen mukana onnistuin kuin onnistuinkin saada kiinnostuksen kestämään sen ensimmäisen kauden. Täytyy myöntää, että ne niin sanotut markkinoidut "väkivaltaiset" kohtauset eivät tunnu enää missään tämän päivän maailmassa. Sävyero on muutenkin huikea ensimmäisten ja viimeisten kausien välillä. Kohtaukset ovat paljon eeppisempiä ja erikoistehosteet todella näyttäviä. Juonellisesti sarja on myös nyt minun aivoilleni selkeämpää ja tapahtumat ovat suoraviivaisempia. Monet pitkäaikaiset fanit ovat valittaneet kuinka asioiden ei olisi kuulunut mennä tietyllä tavalla, mutta minun silmin tapahtumat ovat olleet vaan aivan huippuja! Omia suosikkikohtauksiani ovatkin (spoiler alert) Night Kingin kohtaaminen Branin kanssa Winterfellin taistelussa, Daeneryksen sekoaminen Kuninkaansatamassa sekä Cersein aiheuttama totaalinen tuho sille uskonlahkolle. Väitän, että Game of Thronesin viimeisistä kausista löytyy yhtiä tv-historian eeppisimpiä kohtauksia.
Rakastan myös sitä kuinka isoja riskejä sarjan tekijät ovat valmiita ottamaan hahmokehityksen suhteen.

Yksi iso tekijä (ja tarkoitan nyt todella iso tekijä) miksi pidin tästä viimeisestä kaudesta on säveltäjä Ramin Djawadi. Mies on tehnyt musiikkia Game of Thronesin lisäksi myös Westworldiin ja voi pojat kuinka rakastan hänen tummasävyistä musiikkiaan! Olen jo useamman viikon ajan kuunnellut taukoamatta kipaleita Night King, Light of the Seven, Rains of Castamere ja toiseksi viimeisen jakson kaunista For Cersei -biisiä. Sanokaa mitä tahansa tästä kaudesta, mutta Djawadi on selvästi Game of Thronesin suurin voittaja.


Ymmärrän hyvin, että ihmisiä sapettaa, ettei sarja mene toivotulla tavalla. En itsekään ollut tyytyväinen sarjan lopetukseen ja muutamien hahmojen aivan idioottimaiseen kohtaloon. Loppu on paljon kiireisempi kuin sarjan aikasemmat kaudet ja iso osa jaksoista koostuukin erilaisista taisteluista. Juoni etenee nopeasti ja erinnäiset aikahypyt vaikeuttavat kokonaiskuvan ymmärtämistä. Sarjassa ei kuitenkaan ole erikoistehosteissa tai lavasteissa säästelty tällä viimeisellä kaudella, puhumattakaan tunnelatauksista, joita monien tuttujen hahmojen kuolemat ja kohtalot aiheuttavat. Niin hyvässä kuin pahassa.

Pettymyksiä on maailma täynnä ja niiden kanssa on vain opittava elämään. Luulen, että seuraavat sukupolvet ovat tyytyväisempiä tähän loppuratkaisuun kuin nykyiset fanit, jotka ovat vuosia odottaneet huippulopetusta. Kuinka moni sarja muka pystyy loppumaan siten, että se miellyttää kaikkia? Huomaamattani olen kasvanut sarjan jonkinlaiseksi faniksi. Voikin olla, että katsastan seuraavaksi sen kakkoskauden kunhan pöly vähän laskeutuu tämän viimeisen kauden jäljiltä.

2 kommenttia:

  1. AH! Nyt on pakko avautua tästä xD

    Minua fanina ja kirjat kahlanneena ei häiritse viimeisimmässä kaudessa se, että asiat eivät menneet toivotulla tavalla. Pidin jopa ihan vikasta jaksosta. Minua häiritsee miten hätäillen ja hutiloiden niihin on nyt varsinkin vikalla kaudella menty (käsikirjoittajathan supisti alkuperäistä jaksomäärää ja kiirehti tätä, jotta pääsevät uuden Star warsin pariin). Käsikirjoitus ontuu, on täynnä epäloogisuuksia (ratsujoukot ekana taistelukentälle...really?) eli mutkat oiotaan liian suoraksi :D Minusta se lähdemateriaalin puute paistaa eniten tällä vikalla kaudella. Edelliselläkin jo jonkin verran, mutta fandom paikkaili mulle xD Vika kausi oli siis minusta "ihan kiva", edellinen "hyvä" ja aiemmat loistavia :D Mutta.... se nyt on tehty mikä tehty, toivon niiiiiiiiiiiiin että saisin joskus lukea ne vikat kirjat .....mikä ei varmaan tapahdu : (

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Ei tää kausi loppujen lopuksi juonellisesti niin paha ollut. Tollaiset räikeän selkeät virheet kyllä harmittaa (plus rasittavaa oli se, että //SPOILERS// Cersein ja Jaimen kuolema vesitettiin sillä, että he olisivat voineet astua metrin vasemalle ja selvitä.)

      Veikkaan myös, että noita kirjoja saadaan odottaa, jos niitä koskaan edes herra jaksaa kirjoittaa. :/

      PS. Oon edelleen ylivarovainen näiden spoilerien kanssa, vaikka eiköhän kaikki tän ole jo katsoneet :'D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...