keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Pako Kielletystä laaksosta ja muita Don Rosan parhaita



Syksyllä 2010 saimme käsiimme Don Rosan yhdeksännen kovakantisen kokoelmakirjan. (Itse taisin kyseisen kirjasen saada vasta joululahjaksi). Kirja sisältää mm. tarinat:  Pako Kielletystä laaksosta, Täyttä roskaa sekä Hakkaa päälle! Kirja on perus Rosa kamaa eli täydellisyyttä hipovaa, jumalallista mestariosaamista. Näin vaatimattomasti sanoen.... Kirja sisältää myös tavanomaisesti Rosan kommentteja tarinoihinsa sekä D.U.C.K-ilonpilaajan. Suomentajana toimii Antti Hulkkonen ja julkaisija Suomessa Sanoma Magazines Finland Oy.

Vanhin tarina kirjassa on vuodelta 1989. Kyseessä on lyhäri (lyhyt sarjakuva) Iines Ankasta: Merkitsemätön merkkipäivä. Tarina on vain muutaman sivun mittainen, mutta on silti hieman poikkeava muista Rosan töistä, sillä pääosassa on Iines Ankka. Harvemmin törmää Don Rosan tekemään tarinaan, jossa Iines on edes keskeisessä roolissa vaan useimmiten Iines on vain sivuhahmo muiden joukossa. Rosa kommentoikin kirjassa Iinestä: "että onkin tylsä hahmo!" Kirjassa on myös kaksi muuta Rosan lyhäriä: Onni, jonka annoin pois (1990) sekä Karhukoplan loukku. (1995) Jottei lyhyys kävisi fanien hermoille, löytyy kirjasta myös Rosan kaikkein pisin koskaan tekemä tarina: Kirje kotoa. Jossa Ankat etsivät Temppeli Herrojen kadonnutta aarretta.

Tarinat kirjaan on laitettu kronologiseen järjestykseen lukuun ottamatta nimikkotarinaa, joka on tapansa mukaan ensimmäisenä. Rosa pohtii kirjan aloitus puheenvuorossaan sitä, millä perustein tarinat valitaan suomalaisiin kokoelmakirjoihin. Järkevää selitystä ei löydy, mutta kuten Rosakin toteaa: suuri osa kirjan sarjoista on jatko-osia joko Carl Barksin tarinoille tai Rosan omille. Onhan mukana mm. Rosan itse keksimän roiston Arpin Lusenen paluu tarinassa Musta Ritari slurppaa jälleen!



Kaikin puolin kirja on loistava kokonaisuus ja henkilökohtainen suosikkini. Se nimittäin sisältää miltei kaikki lempi Ankka-tarinani ! Ehdottomat suosikkini ovat Kolikko karussa, sekä Milla Magian loitsutarina: Unohda koko juttu! Suosittelen lukemaan !

2 kommenttia:

  1. Tohon kirjaan on kasaantunu iso osa munki omista suosikeista, todella huippu nidos kyllä. Eikä se ainekaa laske sen henkilökohtasta arvoa ku painostani komistaa Rosan nimmari :) Roope Ankan elämä ja teot on ehkä vielä parempi kokonaisuus mut kyllä tää tulee kirjana ilman muuta kakkossijalle.

    VastaaPoista
  2. Mulla nimmarit on Roope Ankan Elämä ja Teot 2 kirjassa ja tossa Sammon Salaisuudessa. (Kaavailin aina et hankin siihen Rosan nimmarin, kun onhan kyseessä Suomi-tarina.. :P)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...