perjantai 23. maaliskuuta 2012

Nanna

Jos teksisi pitkästä aikaa sarjakuva-arvostelun.. viimeisimmästä on tainnut vierähtää reilusti aikaa..No anyway.. onhan arvostelu silloin pakko tehdä kun lukee jotain näin mahtavaa kuin Tuuli Hypénin Nanna.



Nanna on Sarjis 2009-kilpailuun valmistunut sarjakuva, jonka on siis tehnyt edellä mainittu Tuuli Hypén. Päähenkilönä on kaupunkiin muuttanut kettutyttö Nanna, joka on juuri valmistunut City-kettu kurssilta ja aloittelee uutta elämäänsä kaupungissa. Hän tutustuu kaupungissa moniin muihin city-eläimiin kuten city-karhuihin, city-pupuihin ja city-metroseksuaali-kissaan. Asuin paikan hän löytää mukavan nuoren opiskelija-naisen Ritun luota. Juoni kertoo siitä kuinka tavallinen metsänkasvatti yrittää sopeutua nykyaikaiseen teknologia-maailmaan.

Tarina etenee kolmiruutuisina lyhyt sarjakuvina, jotka muodostavat sitten eheän kokonaisuuden. (Kuten aikakaus- ja sanomalehtisarjakuvat yleensäkin.) Kuvitus on selkeää ja väritys tuo siihen sen palan elävyyttä. Huumorilla maustetut kommellukset ovat hyvinkin osuvia, jos lukija on itse opiskelija ja/tai roolipelaaja. Itseäni ainakin nauratti monet jutut joiden jälkeen piti vain todeta, että "Toi on niiiiiin totta.." Hahmot ovat mielenkiintoisia ja hyvin rakennettuja. Plussana pidin kovasti sitä, että päähenkilöiden vaatetus vaihtui vähän väliä (lukuun ottamatta Nannan joka oli aina samoissaan..) Se on harvinasita, että tälläisten kyhytsarjakuvien hahmojen ulkonäköön tulee mitään muutoksia.. ihan vaan selkeyden takia.. Nannassa, se kuitenkin toimi.

Hahmoista vielä sen verran, että mukana oli hieman ehkä kliseinen Mummo, jonka toimet olivat monella tapaa arvelluttavia.. milloin uhkapelejä, milloin rintaimplantteja.. Mutta hahmo toimi, vaikka olikin hieman jo kulutettu juttu.. (esim. Anni Nykäsen Mummo ja Brett Kothin Rauta-Reetta..) Päähenkilöiden Nannan ja Ritun välinen suhde oli mielestäni hyvin mielenkiintoinen. Päällepäin näyttäisi, että he ovat vain ystäviä.. mutta monissa sarjiksissa tuli myös esiin hyvin hyvin läheinen suhde.. He nukkuvat samassa sängyssä ja sydämiäkin vilahtelee kun toinen tekee jotain "höpsöä".. Ritukin on hieman miehekkään oloinen.. hmm.. voisiko kyseessä olla sittenkin kahden tytön välinen lempi..? Seksuaalivähemmistöt ovat kuitenkin edustettuina vähintään Misse-"metroseksuaali"-kollikissan hahmossa, joka on selkeästi bi-seksuaali.

Sarjassa on ilmestynyt myös Nanna 2, jonka senkin ostin samalla kertaa itselleni kuin tuon ensimmäisenkin osan. Oli meinaan tarjouksessa Cdon.comissa.. ;) Toinen osa jatkaa siitä, mihin edellinen jäi. Vitsit ovat hieman (huom. hieman) aikuisempia kuin edellisessä.. liekö taiteilija kasvanut itse tässä väissä.. Osa vitseistä meni ohi juuri sen takia, että itsehän en yliopistoa harrasta ja graduista perusta.. mutta muuten Nanna on loistava kokonaisuus suomalaista sarjakuvaa, johon kaikkien olisi hyvä tutustua : )



Tuulin kotisivut
http://personal.inet.fi/koti/rogue/Index.html

Kuva
http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Tytt%C3%B6kettu++muuttaa+kaupunkiin/HS20101115SI1KU01t7q

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...