tiistai 5. kesäkuuta 2012

Taiteilija Nurkka: Beatrix Potter






Beatrix Potter on varmasti monelle tuttu nimi, mutta moni ei välttämättä osaa yhdistää häntä oikein mihinkään... Joskin nimen takaa paljastuu yllättävä muisto lapsuudesta..
Yleensä olen kirjoittanut sarjakuvataiteilijoista tähän Taitelija Nurkka-osioon, mutta nyt ajattelin kirjoittaa jostakusta hieman erilaisesta taiteilijasta.. Nimittäin Kuvittajasta (ja kirjailijasta..) mutta ennenkaikkea paneudun tässä tuohon kuvituspuoleen.

Beatrix Potter on englantilainen kirjailija, joka on siis itse myös kuvittanut kirjansa käyttäen vesi- ja puuvärejä. Hän syntyi vuonna 1866 ja kuoli joulukuussa 1943. Yhteensä Beatrix Potter on kirjoittanut 23 kirjaa. Jokainen kirja on kooltaan pienehkö ja ne mahtuvat hyvin pienen lukijan käteen. Kirjat ovat myös helppolukuisija, joten lasten on helppo lukea niitä. Kyllä, Beatrix oli lastenkirjailija. Nyt ehkä voin vihdoin kuvan avulla paljastaa kenet muun muassa Potter on luonut.. :)

Petteri Kaniini perustuu Beatrixin lemmikki-kaniin Peteriin

Nyt varmaan hitaimmatkin saivat ahaa-elämyksen :) Beatrix Potter on luonut monia ikimuistoisia eläinhahmoja, kuten yllä olevan Petteri Kaniinin sekä Rosina Ankkasen, Kuhnastelijan ja Tommi-Kissan. Beatrix rakasti eläimiä ja siksi tarinatkin keskittyvät niihin. Beatrix oppi piirtämään juuri siten, että harjoitteli omien lemmikkiensä avulla. Ja millainen eläintarha hänellä olikaan ! Kissoja, kaneja, lintuja, hiiriä, liskoja ja monia muita lepakosta lähtien !

The Tale of Tom Kitten - kirjalla on ihana suomennos: Tommin Roimahousut

Voin vain kuvitella, miten vaikea Beatrix Potterin on ollut saada kirjansa julkaistua. Yli kolmekymmentä vuotias naimaton nainen, joka kauppaa kirjoja eläimistä joilla on vaatteita. Monet kustantajat hylkäsivätkin koko idean, sillä kirjat eivät suurella todennäköisyydellä olisi tehneet voittoa 1800-1900 luvun Englanissa. Lopulta hän kuitenkin onnistui julkaisemaan ensimmäisen teoksensa The Tale of Peter Rabbit (1902) - Petteri Kaniini. Kustantaja toimi Warne & co ja yhtiö tekikin loppujen lopuksi sievoisen voiton Beatrix Potterin lastenkirjoilla.



Oma suosikki tarinani Beatrix Potterilta on ehdottomasti The Tale of Samuel Whiskers or The Roly-Poly Pudding (eli asia, jonka suomennosta en nyt saa päähäni enkä löydä googlaamalla) Tarinassa siis kaksi inhottavaa rottaa aikovat tehdä kissanpentu-parasta piirakan.. Pieneä tarina on tuntunut kissaihmisestä aivan hirveältä.. Jotenkin koko tarina on jäänyt vain mieleen... Kirjaahan en ole koskaan lukenut, mutta animaation olen lukuisia kertoja nähnyt.. :)

Vuoden 1920 luvun aikoihin Beatrix lopetteli kirjailijan uraansa sokeutuessaan pikkuhiljaa. Tuohon ajankohtaan nähden Beatrix oli hyvin menestynyt ja varakas nainen. Hän omisti useita maatiloja ja paljon maata Lake Districtin alueelta. Hän asettui samaiselle paikalle Hill Top nimiselle farmille, jossa hän asui miehensä ja eläintensä kanssa. Hill Top Farm oli Beatrixille rakas paikka, josta hän saikin paljon inspiraatiota töilleen. Beatrix kuoli Castle Cottagessa, Seawreyssä 77-vuotiaana. Hänen ruumiinsa poltettiin ja siroteltiin maaseudulle. Hän testamenttasi lähes koko omaisuutensa National Trust-luonnonsuojelu järjestölle. Omaisuus sisälsi tusinan verran farmeja, useamman neliökilmometrin maata ja lukuisia maataloja, jotka hän oli ostanut omaisuudellaan suojellakeen maaseutua teollistumiselta. Testamentin ansiosta Lake Districtin alue on säilynyt luonnonkauniina maaseutuna.


1 kommentti:

  1. Voi ei, muistan tuon Petteri kaniinin :'D
    Tykkäsin joskus pienenä ihan mielettämästi. ^^
    Hieno kuvittaja tosiaan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...