maanantai 3. syyskuuta 2012

Kaupungit, jotka eivät koskaan nuku


Viime aikoina (tarkoitan siis öinä) on tullut palattua taas lapsuuden sankarini pariin. Nimittäin Aku Ankan ja kumppaneiden seikkailut ovat valvottaneet minua. Kun aloittaa lukemaan aivan mitä tahansa Don Rosan -kokoelma kirjaa niin huomaan pian kahlanneeni koko kirjan läpi. Etenkin Roopesta kertovat tarinat ovat lähellä sydäntäni :) Mutta innostuin kuitenkin tätä tekstiä kirjoittamaan syystä että, Ankkalinna on mielestäni hienosti rakennettu kokonaisuus. Tietyt maamerkit esiintyvät lukuisten eri taiteilijoiden sarjakuvissa kuten Julle Ankanpää-patsas, Ankallismuseo, Peikonhammas ja Roope Ankan Rahasäiliö. Jokaisella Ankka-fanilla on myös jonkinlainen kuva siitä, missä kohtaa Ankkalinnaa rakennuksen sijaitsevat. Suurin osa tästä kaupungin rakennusten vakiintumisesta kuuluu kelleppä muullee kuin Carl Barksille, jonka keksintöjä kaikki edellä mainitut olivat :)

Vuosien saatossa on myös kiistelty siitä, missä Ankkalinna sijaitsee ja virallinen linjaus taitaakin olla, että Yhdysvalloissa. Itse olen myös samaa mieltä. Onhan Aku Ankka alunperinkin Amerikanmaalla luotu :) Siihen en aio puuttua missä osavaltiossa Ankat asustavat, mutta uskoisin että kuitenkin jossain päin Länsi-rannikkoa. Ankkalinnan keskusta on esitetty kaikissa kuvissa hyvin pienenä pinta-alaltaan ja itsekin olen sitä mieltä, että Ankkalinnan keskusta on hyvin samankokoinen kuin New Yorkin Manhattan. Suurinosa pinta-alasta kuitenkin muodostuu lähiöistä ja maaseudusta, missä Mummo-Ankkakin asustelee.


Koska nyt lähdin tähän kaupunki-linjalle on pakko myös mainita muita hienosti rakennetteuja kaupunkeja (mitkä silti, syystä tai toisesta jäävät mielestäni kakkoseksi Ankkalinnalle). Toinen kaupunki, minkä haluan esitellä on Gotham City. Tämä tumman puhuva rikollisuuden valtaama kaupunki on hyvä vastakohta Ankkalinnalle. Siinä missä Ankkalinna on räikeä väritykseltään ja vailla huolen häivää (mitä nyt Karhukopla silloin tällöin ongelmia aiheuttaa..) on Gotham City jopa pelottavankin korruptoitunut. Jos pitäisi valita kummassa suur-kaupungissa asuisisin.. olisi vastaus melko selvä...


Se mikä mielestäni on kompastuskivenä Gotham Cityssä, on sen epämääräisyys. Tuntuu, että jokainen taiteilija ja ohjaaja on kuvannut kaupungin hyvin erilaiseksi... Tim Burtonin ja Batmanin luojan Bob Kanen mielestä Gotham on juuri tuollainen lohduttoman synkkä, kun taas Christopher Nolanin versio muistuttaa hyvin paljon New Yorkia tai muuta hyvin tavanomaista kaupunkia. Mutta mainitkaapa yksikin rakennus Gotham Citystä? Ja sitä lepakkosignaalin heijastavaa ei lasketa. Gotham Cityn on kerrottu olevan Atlantin rannalla ja myös Yhdysvalloissa.



Viimeisenä, mutta/ja vähäisimpänä on Matt Groeningin Springfield. Vaikka tästä kaupungista on olemassa kartta ja kaikki ja vaikka olen katsonut Simpsoneita koko ikäni, en osaisi luoda omasta päästä karttaa rakennusten sijainneista. Jokin siinä on, että koko alue on täysin tuntematon ja eksyisin Springfieldiin takuu varmasti. Tästä kaupungista ei tosin maamerkkejä puutu ! Ydinvoimala, Monorail, Kwik E-Mart, Springfield Elementary... Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka paljon.

Näistä kolmesta esittelemästäni kaupungista, Sprigfieldin olin paikka on varmasti väitellyin. Yhdydvalloissa tämäkin kyllä on, mutta samannimisä kaupunkeja löytyy maasta lukuisia. Jokainen Springfield siis väittää olevansa juuri tämä Simpsoneissa oleva :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...