sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Marvel Cinematic Universe, kaikessa kauheudessaan

 Nyt tulee vähän hankalaa, teoriapainotteista tekstiä. Koitan avata kaiken kuolevaisten kielelle, mutta saatan joutua pätemään hienoilla sanoilla! Pahoittelut!

Kun Marvel Studios ilmoitti tekevänsä kokonaisen elokuva-universumin keskeisimpien hahmojensa ympärille, sai tämä fanipojan kuin fanipojan hyppimään housuistaan. Yksi yhtenäinen universumi, jossa kaikki suurimmat sankarit ja ilkeimmät pahikset (pois lukien X-men hahmot ja monet muut) voivat rellestää keskenään vuodesta toiseen. Sarjakuvien myynti nousi ja supersankari bisnes kukoistaa edelleen! Marvel Cinematic Universe eli MCU on hienoin asia mitä elokuvabisnes on koskaan keksinyt. Vai onko sittenkään?

Teoriassa kaikki on hyvin ja teoriassa meillä on upea yhtenäinen maailma, jossa kaikki Marvel hahmot voivat elellä keskenään. Ensimmäinen itku pääsee kuitenkin siinä vaiheessa kun tajuaa millainen potentiaali on joudutti omistajuuskiistojen varjossa jättämään koko leikistä pois. Nimenomaan tuo että X-menin, Ihmenelosten ja suurimmalta osalta Hämiksen oikeudet ovat edelleen toisten studioiden hallussa. Mutantti sanaa ei saa käyttää MCU:ssa eikä kukaan hahmoista ole saanut syntyä mutantiksi. Tästä syystä kaikki MCU:n hahmot ovat aina jotenkin "kokeellisesti" syntyneitä. Eli tavallaan on olemassa kaksi universumia itse MCU:n lisäksi:
X:men -universumi, johon kuuluu kaikki Ryhmä X:n jäsenet sekä Ihmeneloset. Sekä Sonyn omistama Spider-Man universumi (joka ei siis liity tähän Hämiksen Civil War cameoon mitenkään).

Jos siis suljetaan kaikki tuo pois, on MCU täydellinen kokonaisuus Marvel hahmoja. Väärin. Jos ollaan ihan tarkkoja niin Marvel Cinematic Universe koostuu jo itsessään kolmesta eri universumista jotka teoriassa ovat yhtenevät, mutta käytännössä niillä ei juurikaan ole tekemistä keskenään. Mitkä siis ovat nämä kolme universumia nimikkeen MCU alla?

Ensimmäinen on se suurin ja kaunein. Se missä Kapteeni johtaa Kostajia, Thanos terrorisoi galaksia ja Hawkeye miettii mitä helvettiä hän tekee elämällään. Tämä on se maailma joka alkoi silloin vuonna 2008 elokuvasta Iron Man ja päättyy joskus ehkä seuraavalla vuosituhannella. Ongelmaksi nousevat kuitenkin MCU:n spin-off sarjat kuten Daredevil ja Agents of  S.H.I.E.L.D. Pintapuolisesti katsottuna sarjat kuuluvat MCU:n maailmaan ja niinhän ne teoriassa kuuluvatkin. Onhan Nick Fury vieraillut Shieldin agenteissa ja muistetaanhan Jessica Jonesissakin mainita Hulk kahden jakson välein. Tarkemmalla tutkailulla huomaa, että sarjat ovat kuitenkin vain nimellisesti osa kokonaisuutta.

Toistaiseksi kukaan hahmo näistä sarjoista ei ole eikä tule esintymään yhdessäkään elokuvassa. Ainoana poikkeuksena on ollut Peggy Carter -sarja joka edes jollain tasolla tiedostetaan olemassa olevaksi elokuvissa. Sen sijaan muut sarjat ovat kuin niitä ei edes tapahtuisi elokuvia ajatellen. Okei, voimme antaa tämän anteeksi koska sarjat vaan on todella onnistuneet ja toteutettu MCU:n tyylillä! Vaan ei vieläkään mene nappiin. Myös nämä tv-sarjat jakautuvat siis kahtia luoden ne kaksi muuta universumia. Shieldin agentit ja Agentti Carter ovat lähempänä MCU:ta ja ovatkin tiedostettavina samaan sarjaan. Harmittavaa on, että Luke Cage, Daredevil ja Jessica Jones ovat irrallisia myös tästä maailmasta. Hahmot noiden kahden sarja -universumin välillä eivät tule myöskään kohtaamaan koskaan. Emme tule näkemään jaksoa, jossa agentti Coulson kävisi koputtelemassa Jessica Jonesin ovelle, koska tämä ei vain ole mahdollista - jälleen sarjojen omistusoikeuksien takia.

Kaikki on siis yhtä suurta valetta ja emme tule näkemään tv-sarjojen hahmoja elokuvissa millään muotoa. Tietenkin pieni cameo olisi todellakin suotavaa ja saisi ainakin minut todella onnelliseksi. Faktat vain on nämä. Toisaalta muutama vuosi sitten jos minulle olisi sanottu, että Hämis tulee ilmestymään MCU -leffoissa niin olisin vain nauranut ja heittänyt Sonyn television ohjekirjalla huonon vitsin takia.
Tässä vielä lopuksi koko soppa kaaviona jonka väsäsin hienosti googlen kuvia käyttäen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...