lauantai 17. joulukuuta 2016

Rogue One: A Star Wars Story

Vuosi 2016 on ollut aika lailla melkoinen pettymys elokuvien suhteen. Civil Waria ja Deadpoolia lukuun ottamatta lähestulkoon kaikki niin sanotut nörttileffat ovat olleet pienoinen pettymys. Maailmanloppu ei tullut X-men Apocalypsessä ja Dorykin löydettiin aika helposti sieltä Pixarin huonoimpien leffojen listalta. Ihmeolennot olivat ihan siistejä, mutta niiden olinpaikat melko kökköjä ja itsemurharyhmässäkin vain Harley Quinn onnistui. Enkä edes aio puhua Zack Snyderin Dawn of Justicesta. Valitettavasti Rogue One jatkaa tällä pettymysten linjalla.

Syy pettymykseen on osittain minun itseni aiheuttama. Kaikkien noiden pettymysten jälkeen latasin kaiken toivon tähän uuteen Star Wars leffaan johon "ei vain voi pettyä". Olin kuitenkin vähän väärässä. Rogue One ei ole huono elokuva, ei todellakaan! Kun verrataan kaikkeen tuohon shaibaan mitä listasin tuossa yläpuolella, on Rogue One loppuvuoden kirkkain tähti. (Muistutuksena, että vertaan nörttileffat erikseen niin sanottujen "oikeiden" leffojen kanssa, joten huikea Arrival nyt vain ei ole edes verrattavissa näihin!) Rogue One ei yllä samalle tasolle Force Awakens leffan kanssa ja hädin tuskin kilpailee edes Prequal trilogian kanssa. Nimensä mukaan Rogue One on "Tähtien Sota tarina", jonka olisi melkein yhtä hyvin voinut lukea vain kirjana tai sarjakuvana. Ainoastaan meille tosi faneille se tuo pikkuisen lisää lore-tietoa Tähtien Sota universumista ja muutamia pieniä pärinäväristyksiä.

Rogue One erottuu monellakin tapaa muista Star Wars -saagan leffoista. Ensinnäkin se on ensimmäinen ikinä live-action Spin-off elokuva tuohon universumiin mikä on sinällään jo jotain uutta. Elokuva rikkoo monia Star Wars perinteitä ja kliseitä, se esimerkiksi jättää kokonaan pois rullaavien alkutekstien osuuden, mikä oikeastaan oli ehkä ihan hyväkin. Miksi kertoa asioita joita tapahtui Episodi III aikana tai vähän sen jälkeen kun voidaan vain antaa ihmisten itse keksiä tuohon pieneen aukkoon täytettä. Sitä paitsi, tämä on oiva tapa erottaa niin sanotut pääelokuvat spin-offeista. Suurin muutos oli kuitenkin John Williamsin selkeä puuttuminen. Vaikka Giacchino osaa kopioida Williamsin musiikkia, silti ne pienet puutokset huomasi. Monessakin kohdassa mietin, että tähän kohtaan Williams olisi laittanut sellaisen tai tälläisen nuotin.

Nyt en voi enää luvata etteikö tulisi spoilereita, joten luethan vasta kun olet leffan nähnyt! Eli siis juoneen, näyttelijöihin ja easter eggeihin. Rogue Onen juoni on melko ennalta arvattava siitä syystä, että meillä on neljä elokuvaa materiaalia tämän leffan jälkeen tapahtuneita asioita. Päähenkilönä toimii Felicity Jonesin esittämä Jyn Erso, jonka isä Galen Erso (Mads Mikkelsen) on ollut mukana luomassa Kuolontähteä imperiumille. Nyt kapinalliset tahtovat, että Jyn ottaa yhteyttä vanhaan mentoriinsa Saw Gerreraan jolla ilmeiseti on tietoa Galen Erson olin paikasta. Syy miksi kapinalliset tahtovat löytää Galenin ja teloittaa tämän kun Kuolontähti on jo valmis jäi minulle hieman epäselväksi.

Saamme siis hieman valoa siihenkin kuinka Kuolontähden rakentaminen on tapahtunut ja näemme myös kuinka viimeinen pala asetetaan valmiiseen planeetan tuhoajaan. Force Awakens esitteli meille monia uusia mielenkiintoisia hahmoja joihin rakastuimme oitis, Rogue One ei tälläistä herkkua tarjoile sillä jokainen edes vähän mielenkiintoinen hahmo jää todella pintaraapaisulle. Diego Lunan hahmolle Cassian Andorille olisin suonut paremmat kemiat päähenkilön kanssa eikä sellaista kiusallisen epämiellyttävää romanssikakkaa jota nyt yritettiin väenväkisin leffaan tunkea. Elokuvan kirkkaimmaksi tähdeksi nousi melkeinpä Alan Tudykin esittämä droidi K-2SO sekä sokeaa jediuskovaista Chirrut îmweä esittänyt Donnie Yen.

Easter eggejä tai muita pieniä kiksien aiheuttajia oli tasaisesti pitkin elokuvaa. Hienoa oli nähdä mitä kaikkea kivaa erikoistehosteilla oli saatu aikaan! Kun näin Suurmoffi Tarkinin luotuna CGI -hahmona takaisin ruudulle olin aivan innoissani! Myös Bail Oragnan, C-3PO:n ja R2D2:n näkeminen olivat aivan huikean kivat kokemukset, mutta mikään noista edellisistä ei vedä vertoja sille viimeisten sekuntien aivan upealle nuorelle Leia Organalle, joka myös tietokoneella luotu! Aivan huikean kiva easter egg ja sinetti sille, että tosiaan Episodi IV jatkuu lähes suoraan Rogue Onen jälkeen! Hauska pikkufakta tähän väliin, että Anthony Daniels on nyt ainut näyttelijä, joka on esiintynyt kaikissa kahdeksassa Star Wars elokuvassa.

Muutamia viittauksia oli myös Rebels -animaatio sarjaan kuten viimeisessä avaruustaistelussa näkyvä Ghost -niminen VCX-Light Fighter alus joka siis Rebels sarjan hahmon Hera Syndullan omistama alus. Myös kenraali Syndullan nimi mainitaan ohimennen kapinallisten tukikohdassa.. Joku myös väitti, että Rebels -sarjan uskollinen droidi Chopper vilahtaa jossain kohtaa, mutta koska itselläni ei ole tästä varmuutta niin en pidä sitä vielä faktana.

Kuten mainitsin niin elokuva ei ole huono. Se on ehkä huono Star Wars leffa, mutta oikeastaan sen kuuluukin olla. Rogue One on täyteleffa, jonka tarkoitus on tarjota lisätietoja Tähtien Sota universumista tosifaneille. Mikäli et ole yhtään Star Warsia nähnyt, kannattaa sinun ehkä jättää tämä väliin. Faneille suosittelen lämpimästi ja varaamaan Episodi IV:n läheisyyteen, sillä tämän leffan jälkeen todellakin haluat nähdä, mistä kaikki alkoi!

2 kommenttia:

  1. No ohhoh! Mulle tää taas kolahti vielä pahemmin kuin Force Awakens (joka siis myös hyvä kyllä!!) ja olin vielä enemmän pähkinöissäni :D
    Siitä kyllä samaa mieltä kans, että hirveä hinku iski episodi nelosen katsomiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No Force Awakensin takia mulla oli niitä hysteerisiä onnenitkun kohtauksia kuukausia ensi-illan jälkeen! Ehkä juuri se kun ei päästy oikeastaan lähellekään näitä tunteita aiheuttaa sen etten niin hirveästi tykkää. :D Tää Rogue One ei missään tapauksessa huono kuitenkaan :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...