sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Umbrealla Academy

Minulla ei ollut etukäteen juurikaan hajua Umbrella Academystä. Sarjakuvan tiesin nimeltä ja trailerinkin vilkaisin sarjalle silloin kun se saapui. Päätin kuitenkin istuttaa itseni ja puolisoni sohvalle ja laittaa ensimmäisen jakson pyörimään. Pettymys oli suuri, kun arki-iltana ei voinutkaan katsoa kuin kolme jaksoa ennen pakollista nukkumaan menoa. Umbrella Academyn ahmisi mielellään kokonaan kerralla, sen verran koukuttava ja mielenkiintoinen sarja on kyseessä.
Umbrealla Academy kertoo siitä kuinka ympäri maailman yhtäkkiä 43 naista synnytti samana päivänä samaan aikaan lapsen. Outoahan tässä oli se, ettei kukaan naisista ollut ollut raskaana vielä aamulla. Kuullessaan tästä ihmeellisestä tapahtumasta Reginald Hargreeves niminen pohatta päättää adoptoida itselleen mahdollisimman monta näistä ihmelapsista. Hän onnistuu haalimaan itselleen seitsemän. Hiljalleen selviää, että lapsilla on supervoimia ja Hargreeves perustaa Umbrella Academy nimisen järjestön, jonka tarkoituksena on taistella rikollisuutta vastaan. Tarina perustuu Gerard Wayn samannimiseen sarjakuvaan. Way tunnetaan myös jo edesmenneen My Chemical Romance bändin laulajana.


Sarjan tapahtumat alkavat siitä kun hyppäämme ajassa eteenpäin seitsemäntoista vuotta. Herra Hargreeves on kuollut ja kaikki lapset kokoontuvat kunnioittamaan isänsä muistoa. Ensimmäistä kertaa vuosiin koko Umbrella Academy on jälleen saman katon alla, tai ainakin kaikki mitä siitä on jäljellä. Sisrukset ovat kasvaneet erilleen ja kellään ei oikein tunnu olevan kovinkaan lämpimiä muistoja akatemiasta tai kasvatti-isästään. Pian kuitenkin kadonneeksi luultu Numero Viisi saapuu tulevaisuudesta kertomaan porukalle, että maailma tulee päätökseensä kahdeksan päivän kuluttua.

Jokainen sarjan hahmoista on omalla tavallaan mielenkiintoinen. Tietyt arkkityypit löytyvät ja samanlaisuutta löytyy myös muun muassa X-men hahmoihin, mutta silti hahmoissa on jotain uniikkia ja tuoretta. Jotenkin Umbrella Academyn hahmot ovat helpommin lähestyttäviä ja maanläheisempiä kuin supersankarihahmot yleensä. Hahmojen supervoimat eivät määrittele hahmoa tai hänen taustatarinaansa, sillä lähtökohdat ovat olleet kaikilla aivan samat. Supervoimat eivät myöskään ole tarinassa se pääasia vaan enemmänkin keskitytään rikkinäisiin sisarussuhteisiin sekä tapoihin käsitellä tunteitaan. Kuulostaako tutulta Hill House fanit? Sarjaa voisikin verrata teemoiltaan Haunting of Hill Houseen, jossa on Fargon huumori ja Surkeiden Sattumusten tyyli. Osittain myös hieman Burtonmainen gotiikka näkyy sarjassa, mikä sopii myös hyvin sarjakuvan teemoihin.

Umbrella Academy on oikein viihdyttävä ja varmasti tämän vuoden Netflix parhaimmistoa. Ei tarvitse tietää sarjakuvaa tai muutenkaan olla mikään supersankari superfani nauttiakseen sarjan hauskasta tarinan kerronnasta. Se ei ota itseään liian vakavasti ja antaa hahmoille ja tarinalle sijaa kasvaa. Toista kautta saamme hetken odottaa, mutta tälläisen cliffhangerin jälkeen voi vain toivoa sen tulevan nopeasti. Vahva suositus siis!

2 kommenttia:

  1. Oih.. Gerard Way! Taidanpa antaa sarjalle mahdollisuuden ihan vain hänen takiaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En malta odottaa, että pääset tuhoamaan tän... xD

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...