keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Spider-Man - ihan noin yleisesti

Spider-Manillä menee kovempaa kuin koskaan. Hahmo on liioittelematta yksi tunnetuimmista ja suosituimmista supersankareista. Peter Parkerin tarinan tuntee kaikki ja väittäisin, että lähes jokaisesta lapsia sisältävästä taloudesta on ainakin joskus löytynyt jonkinlainen Spider-Man oheistuote tai on joku Spider-Man leffa tai animaatiosarja katsottuna. Pelkästään jo viime vuonna ilmestyi kolme elokuvaa, jotka jollain tapaa liittyvät Hämähäkkimieheen. Infinity Warissa Tom Hollandin loistava hämis pääsi taas näyttämään kyntensä, kun taas uudessa animaatiossa Into the Spider-Verse saimme ihastella aivan uudenlaista näkökulmaa seittisankariin. Myös yksi Spider-Manin tunnetuimmista vihollisista, Venom, sai oman elokuvansa Tom Hardyn tähdittämänä. Kaiken tämän lisäksi Sony julkaisi aivan uuden avoimen maailman Spider-Man pelin samana vuonna. Mutta mikä tekee tästä Stan Leen ja Steve Ditkon luomasta sankarista niin ihmeellisen, että miljoonat ihmiset rakastavat sitä?

Spider-Man on siis yllämainittujen herrojen luoma hahmo vuodelta 1962. Hahmo luotiin Leen ideasta tuoda teineille helposti lähestyttävä sankari ja loppu onkin historiaa. Hahmon suosio perustuukin sen samaistuttavuuteen. Peter Parker on aivan tavallinen teini, joka joutuu sankaruuden ohella hoitamaan myös koulun, vuokran, ihmissuhteet sekä työn ja useimmiten hän epäonnistuukin tasapainottelemaan tämän kaiken kanssa. Jokainen meistä on joskus Peter Parker. Hämähäkkimies on myös ystävällinen ja oikeudenmukainen, mutta myös erehtyväinen. Hän ei ole täydellinen eikä sitä koskaan väitäkkään. Hämähäkkimies pitää huolen ystävistään ja onkin todella hyvä roolimalli kaikille lapsille ja nuorille, miksei aikuisillekin.

Itselleni Spider-Man on aina ollut tietyllä tapaa rakas supersankari. Junnuna tuli katsottua sitä animaatiosarjaa sekä pelattua pleikkari ykkösellä aivan mahtavaa Spider-Man -peliä. Vaikka Batman onkin aina ollut se oma ykkössuosikki niin on Peter Parker ollut aina helpommin lähestyttävä ja paremmin onkin itsensä osannut kuvitella Peterin rooliin kuin Brucen. Spider-Man on myös paininut sellaisten asioiden kanssa, joiden kanssa moni nuori ja etenkin lgbtq -nuori painii. Kuka minä olen ja keille voin kertoa kuka oikeasti olen? Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta Spidey onnistuu aina pitämään itsensä positiivisena ja löytämään kaikesta ja kaikista jotain hyvää.

Viime vuonna Spider-Man koki myös suuren menetyksen Stan Leen poismenon vuoksi. Legendan pois menosta uutisoitiin jokaisessa valtamediassa ja monet julkisuuden henkilötkin twiittasivat osanottonsa, mutta kuinka moni voi väittää kuulleensa, että myös Steve Ditko kuoli viime vuonna? Ditko nukkui pois viime kesäkussa ilman sen suurempaa mediamyllytystä. Itse luin aiheesta seuraavana päivänä yhden otsikon Comicbook Resources -sivustolta, mutten mistään muualta. Lee oli joka tapauksessa brändin kasvot, mutta Ditkon työtä Hämähäkkimiehen eteen ei voi todellakaan jättää huomiotta.

Tein tämän yleisen Spider-Man pläjäyksen, kun en ikinä saanut aikaiseksi kirjoittaa Spider-Man into the Spider-verse -leffasta tai Spider-Man pelistä, jotka siis molemmat aivan huikeita kokemuksia! Tähän voisinkin loppuun lisätä pika-arviot molemmista sekä Venomista.

Spider-Man into the Spider-verse
Olen niin onnellinen, että tämä leffa voitti parhaan Animaation Oscarin! Spider-versen animointi oli todella kaunista graafista herkkua, jota rakastin jo ihan trailerista ja promokuvista lähtien. Juoneltaan leffa ei ole mikään maailman ihmeellisin, mutta Miles hahmona ja tämän kasvutarina on todella mielenkiintoinen. Mukana leffassa on todella paljon nannaa Spider-Man faneille sekä yksi parhaimmista Marvel -leffa kohtauksista!

Spider-Man PS4
Monet tätä kehuivat ja olihan se minullakin yksi syistä lisää ostaa Pleikkari 4. Kyseinen peli on lähes täydellinen tapa toteuttaa Spider-Man peli. Vapaasti liikuttava Manhattan on vakiuttava ja koko pelin ajan huomaa lisää pieniä yksityiskohtia isosta omenasta. Peli oli myös vaikeusasteeltaan sopiva meille, jotka pitävät enemmän tarinankerronnasta kuin mäiskeestä. Hardcore pelaajille löytyy myös vaikeampi taso valittavaksi. Oli todella mukava peli ja tietyllä tapaa Arkham -pelisarjojen hengessä.

Venom
Joo, ei tätä kyllä vakavalla naamalla voi suositella kenellekään. Parasta oli Venom hahmona ja tämän suhde Tom Hardyn Eddie Brockiin. Muuten todella ohut teos, joka kärsi niin käsikirjoituksen huonoudesta kuin huonosta kuvauksesta ja leikkauksesta. Loistavat näyttelijät Ahmed, Williams ja Hardy ovat kuin varjo oikeasta potentiaalistaan. Ei jatkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...