perjantai 29. marraskuuta 2013

Hahmoliiga: Roope MacAnkka


Löysin taas vanhat Aku Ankka-kirjat ja innostuin vähän kirjoittelemaan. Minun lapsuuteni siis meni hyvin pitkälti Aku Ankkaa lukiessa, liekö syynä se, että se ilmestyi joka keskiviikko meidänkin postiluukusta vai se, että kyseiset sarjakuvat ovat melko helppolukuista pienillekin lapsille. Todennäköisesti molemmat. Ennen kaikkea kiinostuin jo pienenä juuri Roope Ankan seikkailuista. Hän kiersi maita ja mantuja, keräili harvinaisia esineitä sekä kaiken lisäksi oli vielä maailman rikkain ankka, mikä voisikaan olla pienestä tulevasta sarjakuvanörtistä kiinostavampaa? :) Tätä tekstiä tulee oleman vaikea kirjoittaa, sillä niin paljon pitää jättää pois, sekä suomalaisten Ankka-tietouden takia mikään fakta ei saa olla virheellinen.... haukkasinkohan liian ison palan? :)

Roope Ankka, oikealta nimeltään MacAnkka on Carl Barksin vuonna 1947 luoma hahmo. Alun perin sivuhahmoksi takoitettu hahmo kuitenkin vakiinnutti pian paikkansa Ankkalinnan vakiohahmona, joka sai jopa oman nimikkolehden Roope-Setä. Ensimmäisessä tarinassaan (Karhuvuoren Joulu, 1947) Roope on vanha, eristäytynyt ja maailman menoon lopen kyllästynyt ankkarahjus, eli ei yhtään sitä mikä Roope on tänä päivänä. Barks huomasi tämän itsekin tehdessään sarjakuvaa, että hän loi Roopesta liian heikon, ollakseen kaikkea sitä mitä Barks halusi hänen olevan. Kuitenkin kun vuonna 1948 ilmestyi toinen Roope Ankka-tarina Vanhan linnan salaisuus, sai Roope itselleen tunnusomaisia piirteitä seikkailijana.  Roope Ankan ensimmäisessä seikkailussa hän värvää Akun ja pojat mukaansa selvittämään kanssaan heidän sukuaarrettaan Ankkapurhaan, Tässä tarinassa myös vihjataan ensimmäisen kerran siihen, että Roope olisi maailman rikkain ankka.
Barks käytti Roopen luontiin omaa mielikuvaansa vanhasta kitupiikistä sekä Charles Dickensin hahmoa Ebenezer Scrooge (A Christmas Carol, 1843)

Roope Ankka syntyy vuonna 1867 MacAnkan klaaniin Skotlantiin. Juonellisesti Roope Ankan tarina kuitenkin alkaa vasta siitä, kun hän tienaa ensimmäisen lanttinsa vuonna 1877 Glasgowssa. Kolikko, jonka hän työstään kengänkiillottajana sai oli amerikkalainen 1875-luvun 10-senttinen, joka ei siis tietenkään toiminut maksuvälineenä Skotlannissa. Lukijalle kuitenkin selviää, että koko tapahtuman on järjestänyt Roopen oma isä, Fergus MacAnkka, jotta Roope oppisi kovan työnteon arvon ja sen, että tavalliset ihmisetkin voivat puukottaa selkään koska vain. Roope otti opikseen ja lähtikin monien muiden tavoin Amerikkaan hankkimaan itselleen omaisuutta.
 
Yhdysvaltoihin päästyään, kolmetoista-vuotias Roope aloittaa työskentelyn setänsä Angus "Hiidenkirnu" MacAnkan siipirataslaivalla Missisippissä. Samoihin aikoihin Roope myös kohtaa ensimmäisen kerran karhukoplan ja Kivisyömmi Karhulan. Kun Roope vihdoin perii eläkkeelle vetäytyvältä Angukselta laiva, onnistuu Karhukopla sen hajottamaan. Vuonna -85 Roope tutstuu toiseen vastustajaansa Kroisos Pennoseen ja -87 hän pelastaa Afrikassa nuorukaisen, joka osoittautuu Kulta-Into Piiksi. Kaikki kolme vihulaista ovat siis tuttuja Roopelle jo vuosien takaa, mutta entäs italialainen noita-ankka Milla Magia? Periaatteessa Don Rosan tarinan Ensilantin tarina mukaan Roope tapaa Millan ollessaan kymmenen vuotias, mutta sitä minä vuonna he juonellisesti kohtaavat en löytänyt. (Milla Magian ensiesiintyminen Midaan kosketus (1961) by Carl Barks)

Yksi suosikkini Don Rosa-sarjakuvista on vuonna 1997 ilmestynyt Kaikkein mieluisin lahja

 Vihollisten lisäksi Roopen elämään kuuluu myös ystäviä. Ankkalinnasta tuttujen Akun, Tupu, Hupun,Lupun ja Pelle Pelottoman lisäksi Roope on seikkaillut monien historiallisten hahmojen kuten Elias Lönrotin ja Theodore Rooseveltin. Roopen elämän tärkeimmän henkilön hän on kuitenkin tavannut Klondiken kultaryntäyksen aikaan (1896) Alaskassa, elämänsä rakkauden, Kultu Kimalluksen. Kultu on ainoa ihminen (ankka) koko maailmassa, joka saa jopa kylmän ja sydämettömän Roope Ankan sulamaan.

Lopuksi vielä asia mikä sai minutkin aikoinaan putoamaan tuolilta. Uskokaa tai älkää niin Roope Ankka on kuollut. Kyllä, Roope kuoli Don Rosan epävirallisen aikajanan mukaan vuonna 1967 eli sata vuotiaana. Kyseessä oli alunperin Rosan tekemä pilapiirros, mutta kuten arvata saattaa Ankka-fanit ympäri maailman omaksuivat hyvinkin nopeasti sen todelliseksi tapahtumaksi. Kaikki nuo seikkailut mitä Roopesta ikinä on tehty/tullaan tekemään periaatteessa siis sijoittuu  vuosien 1867-1967 välille. Tietenkään virallista kuolitarinaa ei kukaan ole tehnyt jottei hahmon kuolema olisi liian virallinen päätös. Se olisi kuitenkin kovin hankalaa muille Ankka-piirtäjille jos yksi päättäisi kertoa tarinan Roopen kuolemasta, se kuitenkin muuttaisi kaiken Ankkalinnassa.



Tekstistä tuli kovin Barks-Rosa painotteinen, mutta tuskinpa tuo haittaa sillä juuti heidän Roopestahan minä oikeastaan pidänkin. Toivottavasti tässä ei kovin montaa asiavirhettä ollut. Käytin lähteenä niin Don Rosan kokoelma kirjoja, Aku Ankan virallisia sivuja kuin wikipedian tietoja... :) Roope Ankka on minulle itselleni niin tärkeä hahmo, että jos huomaat jonkin asiavirheen tekstini seassa niin ole hyvä ja ilmoita minulle että voin asian korjata :)
Ei mulla nyt muuta, hyvää joulukuun odotusta kaikille! :)

"Olen etsinyt öljyä polttavilta aavikoilta ja mineraaleja jäätäviltä vuorilta. Kunnianhimoni ansiosta olen aina päässyt päämäärääni 
          -ja pääsen vastakin. Heh heh!"
                                 -Roope Ankka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...