keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

John Williams




Kuten monet teistä tietääkin, on elokuvamusiikki minulle todella iso asia. Kuuntelen luvattoman monia tunteja viikoittain leffamusaa niin Youtubesta kuin Spotifystäkin, mutta minkäs teet jos se on juuri sitä itselle sopivaa rentouttavaa musiikkia. Tällä kertaa ajattelin kertoa teille yhdestä säveltäjästä, joka ei suinkaan ole se kaikkein lempparein, mutta jonka musiikki on ainakin minun elämässäni hyvin tärkeässä roolissa.

En ole varma pääseekö legendaarinen säveltäjä John Williams edes top 5 lemppari säveltäjäni listalle, mutta ainakin kymmenen parhaan joukosta hän löytyy! Toki tämä on sellainen lista, joka muuttuu vuosittain eikä ole kiveen hakattu, mutta tällä hetkellä Williams on selkeästi taas noussut suosiooni.

Pikafaktat Williamsista:
Syntynyt 1932 Yhdysvaltojen New Yorkissa
Säveltänyt lukuisiin klassikko elokuviin musiikkia kuten E.T, Star Wars ja Tappajahai
Miehellä on taskussa 5 Oscaria ja hän on ollut ehdolla 50 pystiin, pitää tällä hetkellä ennätystä elossa olevasta henkilöstä jolla eniten Oscar -ehdokkuuksia.

Kirjoitin tämän koska halusin tutkia, että mitkä ovat ne kaikkien aikojen suosikki sävellykseni herralta. Ensin meinasin valita siten että pohtisin kokonaisten leffojen koko soundtrackiä, mutta päädyin valitsemaan vain yhden raidan per elokuva ja vertailla niitä keskenään.




#5 Raiders March/End Credits
Elokuva: Indiana Jones Riders of the lost ark (1981)

Indiana Jones on yksi monista lapsuuden sankareistani. Williamsin luoma tunnari on ikivihreä ja kaikkien tuntema (vaikkei olisi itse leffoja nähnytkään).  Se myös antaa katsojalle juuri sen oikean tunnelman mitä tri. Jones sankarillisen olemuksensa kanssa antaa, vaikka olisikin keskellä humoristista takaa-ajoa.


#4 Anakin vs. Obi Wan
Elokuva: Star Wars Episodi III: Sithin Kosto (2005)

Star Wars on täynnä mahtavia kappaleita. Vaikea valinta oli, että mistä elokuvasta valitsen ja minkä. Imperial March ja Force Theme ovat vähintään yhtä hyviä kuin tuo Anakin vs. Obi Wan, mutta joku tuossa eeppisessä taistelumusiikissa on aina iskenyt minuun. Upeasti toteutettu taistelu keskellä laavaplaneetta Mustafaria ja Darth Vaderin synty... Jotain niin siistiä!


#3 Theme from Jurassic Park
Elokuva: Jurassic Park (1993)

Kuka tykkäsi dinoista kun oli pieni? Kuka rakasti Jurassic Parkia? Minäminäminä! Tunnari on niin upean majesteettinen ja joka kerta kun tämän kuulee, tuntuu kuin sinua kutsuttaisiin itsekin tulemaan puistoon. 


#2 Scavenger
Elokuva: Star Wars Force Awakens (2015)

Okei, huijaan vähän sillä en voi olla sivuuttamatta uutta Star Wars elokuvaa, jonka soundtrack saa minut pillittämään kerta toisensa jälkeen. Minkä minä sille voin, että Reyn tunnari ja etenkin raita nimeltä Scavenger on aivan ihatusttava! Kohtaus missä musiikki soi, kulkee täysin käsikädessä sen tunnelman kanssa mitä J.J Abrams yhdessä Williamsin kanssa halusi saavuttaa. Loistava soundtrack koko leffassa!


#1 Hedwig's Theme
Elokuva: Harry Potter ja Viisasten Kivi (2001)

Ensimmäisenä on minulle kaikkein henkilökohtaisin kipale. Kuulun siihen sukupolveen joka kasvoi lukien Harry Potteria ja kun elokuvakin tuli, olin aivan myyty. Kaiken kruunaa tunnusmusiikki, joka kulkee läpi kaikkien kahdeksan elokuvan sekä tulevassa Fantastic Beasts and Where to find them.

Varmasti tulen saamaan turpaan tästäkin listasta. Williams kuitenkin on sen verran iso säveltäjä, että kaikilla on ne suosikki sävellyksensä häneltä. Valitsin aika mainstream -sävellykset, mutta jos joku ei vielä ole huomannut niin sitähän puolet minun lemppari asioistani on! Nauttikaa nyt kuitenkin näistä, ei mulla nyt taas muuta!

3 kommenttia:

  1. joo joo ja jooo! : D Scavenger oma suosikkini myös uusista kappaleista x)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Star Warsit on kyllä kokonaisuudessaan onnistunein Williamsin tuotos :)

      Poista
  2. Tuo Hedwig's Theme on kyllä kaikkien aikojen paras musiikki elokuvassa! Niin taianomainen, maaginen, mystinen, mutta samalla lämmin ja leikkisä xD

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...