lauantai 30. huhtikuuta 2016

Captain America: Civil War


 Suurta intoa täynnä istuudun Finnkinon suureen saliin numero yksi. Elokuvan kohdeyleisö tulee hyvin selväksi kun hikiset noin kaksikymmentä vuotiaat nörttimiehet istuutuvat tyttöystävineen odottamaan elokuvan alkua. Ilmassa on jäänitystä ja ihmiset kihertelevät teorioitaan vielä pitkään mainosten ja trailerien aikana. Kun elokuva viimein alkaa, tulee täysin hiljaista.

Tosiaan tuli katsastettua ihan ensi-illassa tuo uusi Kapteeni Amerikka leffa ja täytyy sanoa, että tunnelma teatterissa oli mitä parhain! Ihmiset taputtivat kohtauksissa, nauroivat ja nauttivat aivan täysillä Marvelin valehtelematta toiseksi parhaimmasta leffasta! (Vain Guardians of Galaxy on mielestäni parempi.) Jos et vielä ole tottunut tapoihini kirjoittaa niin tässä tekstissä tulee olemaan spoilereita, joten oleppa tarkkana jos aiot jatkaa tästä eteenpäin! Sinua on varoitettu!

Koska Batman V Superman oli niin pettymys niin lähdin tähän elokuvaan sillä asenteella että ei se ainakaan voi olla BVS:sää huonompi. Ensimmäisestä kohtauksesta alkaen, jossa meille näytetään kuinka Bucky aivopestiin olemaan Winter Soldier, pystyin jo arvaamaan, että nyt mennään kovaa ja korkealta ohi tuosta DC:n leffasta!

Juoni perustuu löyhästi samannimiseen Civil War -sarjakuvaan ja on nimensä mukaisesti tosiaan supersankareiden sisäinen taistelu keskenään. Kapteeni kumppaneineen on aiheuttanut valtavasti tuhoa pelastaessaan ihmisiä muun muassa New Yorkissa (Avengers), Sokoviassa (Age of Ultron) sekä Washingtonissa (Thor the Dark World) ja nyt on sankarit pistettävä ruotuun. Tonyn (IronMan) mielestä porukan pitäisi työskennellä yhdessä YK:n kanssa ja toimia vain silloin kun heidät toimimaan käsketään, unohtaa omankäden oikeus jolloin luottamus Kostajiin taas palaisi.  Steven (Kapu) mielestä tämä ei ole oikein. Mitä jos tapahtuu jotain sellaista johon heitä oikeasti tarvitaan, mutta hallitus ei anna lupaa toimia? Molemmissa tapauksissa sivullisilta uhreilta ei voida välttyä.
Civil War heijastaa hyvin tämän päivän ajatusmallia siitä kuinka kaikki taistelevat mielipiteistä keskenään, vaikka ajatukset asiasta olisivatkin aivan samanlaiset, vain näkökulma on erilainen. 


Keskeiseksi osaksi taistelun syitä tulee myös Steven rakas poikaystävä... siis ystävä Bucky Barnes. Buckyn eli Winter Soldierin väitetään räjäyttäneen YK:n kokoustila  Wienissä. Iskussa kuolee myös Wakandan kuningas T'Chaka joka on T'Challan aka Black Pantherin isä. Alkaa takaa-ajo, jossa Pantteri liittoutuu Tonyn joukkoihin saadakseen kiinni isänsä murhaajan. Stevelle tämä ei käy, sillä hän uskoo vakaasti Buckyn syyttömyyteen. Kun Steve ylittää rajan yrittäessään auttaa Buckya, tulee hänestä itsestään lainsuojaton rikollinen. 

Captain America: Civil War on onnistunut kaikin tavoin. Marvelille ominainen huumori ja toiminta yhdistyy hyvin tässä hahmoja vilisevässä elokuvassa. Toisin kuin X-men trilogia, joka meni pieleen siinä että hahmoja oli tolkuttoman paljon, on tämän leffan kaikki hahmot tuttuja, jos on katsonut Marvel Cinematic Universen leffoja. Toisaalta elokuva ei toimi yksinään ja voi olla vaikea seurata juonta jos ei ole katsonut ainakin näitä:
Iron Man, Iron Man 2, Captain America the First Avenger, Avemgers, Iron Man 3, Captain America: Winter Soldier, Age of Ultron ja Ant-Man


Spider-Man. Tom Holland on paras Spider-Man ikinä! Sopi täydellisesti rooliin ja oli hyvänä vastapainona näille jäykille kovanaamoille. Yllätyin siitä, että Peter Parkerin rooli ei ollut mikään turha pieni cameo rooli, vaan Hämis nähtiin ihan kunnolla actionissa mukana! Tykkäsin! Toinen asia mikä sai minut hyppimään tuolillani oli Ant-Man ja etenkin se, että näimme vihdoin Muurahaismiehen jättiläisenä! Siis Jättiläisenä!  

Aivan kamalasti leffassa ei ainakaan minun silmiini Easter Eggejä ollut. Joko olin liian kiinni siinä toiminassa tai muuten vaan en huomannut, mutta suurempia viittauksia tulevaan ei mielestäni ollut. Hydra on takas, mut sekin tiedettiin jo. Spider-Manille on tulossa oma leffa, kuten Black Panterillekin, mutta nekin tiedettiin jo. Thorin ja Hulkin poissaolo mainittiin mikä viittaa kolmanten Thor elokuvaan... Eikä vieläkään Thanosta! Titaania on odotettu kohta jo kymmenen vuotta, eikä vieläkään! Ei edes secret endingissä... Möh! Ainakin saamme varmasti tulevaisuudessa hienon kohtauksen siitä kun Thanos repii mielen kiven irti Visionin päästä. Sitä odotellessa!

Tälläkään kertaa ei studiolla ollut munaa tappaa ketään merkittävää hahmoa. Olin ihan varma, että Kapu kuolisi tässä (mutta tulisi takaisin Infinity Warsiin). Myöskään Iron Manin paras kamu War Machine ei kuollut, vaikka lähellä oltiin.

Jos tykkäät Marvel-leffoista, tulet rakastamaan tätä. Jos sen sijaan sinut on raahattu elokuviin sen takia että poika - tai tyttöystäväsi on fani, voi tämä olla hyvinkin outo kokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...