maanantai 30. tammikuuta 2017

Häshtäg OscarsSoBlack



Viime vuonna avauduin siitä kuinka tyhmää on vetää herneet nenään siitä, että tummaihoisia ehdokkaita ei löydy mistään näyttelijäkategoriasta. Tänä vuonna asia onkin aivan päälaellaan! Academy Awards tekee historiaa vuonna 2017, sillä jokaisessa näyttelijäkategoriassa on ehdolla ainakin yksi tummaihoinen näyttelijä! Aika siistiä hei, vai onko?

Fences ja Moonlight tuovat kivasti tummaihoisia ehdokkaita tälle vuodelle enkä yhtään epäile etteivätkö näyttelijät ja muut tekijät suoriutuisi todella hyvin rooleistaan. Se mikä minua epäilyttää on, että ovatko nämä näyttelijät päässeet nyt lahojejnsa takia vai säälistä? Vielä en ole tainnut yhtään näistä leffoista nähdä joista ehdokkaat ovat ja toivon todella, että jokainen on lahjojensa takia ehdolla. Denzel Washington, Viola Davis ja Octavia Spencer ovat kaikki mielestäni todella lahjakkaita ja hyviä näyttelijöitä.

Ehdokkaiden julkistaminen oli vajaa viikko sitten ja oikeastaan mitään suuria yllätyksiä ei siellä nähty. Eniten taisin yllättyä siitä, että Suicide Squad meni kuitenkin nappaamaan yhden ehdokkuuden Makeup & Hairstyling -kategoriasta. Pari omaa suosikkia kuitenkin jäi pois ehdokkaista ja se tietenkin vähän harmittaa. Kenenkään ei tarvitse olla samaa mieltä näistä, mutta mielestäni Ryan Reynolds olisi saanut olla ehdolla Deadpoolista. Kaveri on promonnut leffaansa yli puoli vuosikymmentä ja onnistuikin aivan huikean hyvin tuomaan tämän Marvelin antisankarin valkokankaalle. Rooli oli mielestäni tarpeeksi haastava ja hyvin näytelty, että ehdokkuuden olisin hänelle kyllä suonut. Miespääosa vain sattuu olemaan se kaikkein vaikein kategoria päästä juuri ehdokkaiden valtavan määrän takia. En kuitenkaan usko, että Reynoldsin ehdokkuus jäi edes kovinkaan kauas.

Toinen harmillinen tapaus on Jóhan Jóhansson elokuvasta Arrival. Olen kuunnellut leffan soundtrackiä repeatilla siitä asti kun leffan näin. Etenkin tuo todella outo Heptapod B on jotain niin hienoa ja taianomaista! Eli siis originaali musiikin ehdokkuuden olisin kyllä hänelle antanut paljon mielummin kun tuolle ahdistavalle musiikille elokuvasta Jackie. Myös La La Landin ihastuttava Another Day of Sun olisi saanut olla ehdolla! Oma suosikki the Fools Who Dream kuitenkin sai ehdokkuuden ja voiton vie valitettavasti tuo City of Stars.

Hacksaw Ridgestä olisin myös Hugo Weavingin halunnut nähdä miessivuosasta ehdolla, mutta tällä kertaa ehdokkuus jäi saamatta. Tässä siis oikeastaan vasta ne leffat mitkä olen nähnyt ja niiden hudit. Vielä on katsomislistalla ainakin Manchester By the Sea, Moonlight ja Lion. Muista ehdokkaista ei olla tehty vielä varmaa päätöstä kun tuo La La Land kuitenkin tulee nappaamaan vaikka mitä.

Toivon jo nyt, että Oscar gaalasta tulee jälleen huikean hauska ja ihana kokemus. Pelkään kuitenkin pahoin, että gaalaan lisätään turhaa politiikkaa Trumpista ja kiitospuheet täytyy pelosta uutta presidenttiä kohtaan. Kukaan ei kuitenkaan taas muista, että gaalassa esiintyy ja istuu ihmisiä joille Trump on se oikea pressa. Toivotaan nyt kuitenkin että se politiikka jää salista pois...
Joka tapauksessa täytyy alkaa taas valmistautumaan henkisesti Oscar gaalaan. Onneksi iki-ihana Studio 123 järjestää taas Oscar-valvojaiset, joten vaikka yksin joutuukin katsomaan niin ainakin ollaan hyvässä seurassa netin välityksellä!

4 kommenttia:

  1. Hee, mullakin La la landistä muu suosikki kuin se "kaikkien lemppari" City of Stars. Tykkään "Someone in the Crowd" kipaleesta eniten :D

    Verkossa nähdään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekin todella ihana biisi! City of Stars on kans ihan hyvä, mutta jotenkin super yliarvostettu :D

      Poista
  2. Olen vähän samaa mieltä. Siis tuosta poliittisesta vaahtoamisesta. Sinänsä kun yleensä puheet ovat kuin täysin omasta suusta, niin ei ole koskaan henkilökohtaisesti haitannut. Mutta jos katson asiaa toiselta kantilta ja kysyn kysymksen, että tulisiko palkintogaalan olla poliittinen foorumi? Lähinnä päätyisin siihen vastaukseen, että taiteen ja taiteenarvostuksen tulisi olla itseisarvo, eikä jotain, minkä avulla saavutetaan jotain muuta. Olisin varmasti hyvin väsynyt tukemaan taidetta, jos olisi asioista koko ajan eri mieltä kuin (vastakkaista mielipidettä hyvin vahvasti proklamoivat) taiteilijat. Vastakkaisella puolella on sitten tietysti se ilmaisu- ja mielipidevapaus.

    p.s Arrivalin soundtrack-ehdottomuus on kyllä vuosisadan katastrofi. Lumoavan hypnoottinen ääniraita sillä leffalla. Kuten oli muuten Amy Adamsin ehdokkuuttomuus.

    p.p.s. Itse en olisi antanut ehdokkuutta Ryan Reynoldsille. Ymmärrän kyllä, miksi sitä hänelle halutaan, mutta pelkään, että nyt jo on julkisessa diskurssissa (käytänpäs hienoja sanoja tänään) siitä tullut hyväksyttävä ajatus, että supersankarielokuvasta voi saada Oscar-ehdokkuuden. Eikä siinäkään sinänsä mitään vikaa ole. Jotkut supersankarielokuvat ovat ihan hyviä. Mutta jos katson taas pidemmälle: supersankarielokuvat ovat nyt jo niin mainstreamia ja alaa dominoivia tekijöitä, että jatkossa jos ne valtaavat vielä Oscaritkin, niin kohta kaikenlainen muu elokuvantekeminen kuolee. Ehkä tämä voi olla vähän pitkälle viety uhkakuva ja tietysti yleisönmaku ohjannee elokuvantekemistä vastaisuudessakin, joten voi olla, että jossain vaiheessa se johtaa pois supersankarielokuvien luota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin että sieltä suunnalta kohahdetaan Reynoldsille! xD
      Sepä niissä sanakrileffoissa on kun ne on sitä mainstreamia. Missään tapauksessa yhdellekään MCU näyttelijälle tai elokuvalle kyllä mitään palkintoja kaavaile, mutta hienoa olisi jos edes nämä poikkeustapaukset saisivat jotain huomiota... Suunta parempaan voi tulla vain jos on jokin kannustin... :)

      Toisaalta jos miettii mitä Warner Bros on saanut aikaan sen jälkeen kun Dark Knight menestyi... "Tehdään tästä leffasta sillai synkkä jossa on tosi nerokas juoni niinkuin Dark Knightissa" - ja matkitaan kaiken lisäksi Nolanin tyyliä jotta saadaan mukamas jotain hienoa aikaan.... Ja kuraahan sieltä on tullut ja tulee jatkossakin... :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...