lauantai 2. joulukuuta 2017

Kevyttä katsottavaa


Mikä määrittää laatusarjan? Laatusarja voi olla aika häilyvä käsite ja varmasti jakaa paljon mielipiteitä. Itse kuitenkin ajattelen, että laatusarjat ovat niitä jotka muistuttavat rakenteeltaan hyvää elokuvaa. A-luokan näyttelijöillä varustettua eeposta, josta ei voi jättää sekuntiakaan katsomatta. Tälläisiä sarjoja ovat muun muassa mielestäni Breaking Bad, Band of Brothers, Sherlock, Westworld sekä Game of Thrones ja House of Cards joista kahta jälkimmäistä en ole itse katsonut. Noiden kaikkien sarjojen laatu on keskimääräistä tasoa huomattavasti korkeammalla. Ja ne ovat hyvin suosittuja myös suuren yleisön keskuudessa. Itse olen todella huono katsomaan näitä niin kutsuttuja laatusarjoja. Toki ne ovat koukuttavia ja aivan erinomaisen hyviä, mutta joskus sitä ei vain jaksa keskittyä katsomaan tunnin verran laatua. Sen sijaan löydän useinkin itseni katsomassa jotain kevyempää.

Saan usein kuittailua siitä, että pystyn katsomaan ties millaista roskaa telkkarista. Usein vieläpä jopa siitä nauttien. Olen todella hyvä kuluttamaan aikaani niin sanottujen B-luokan sarjojen parissa. Sarjojen, jotka ensisijaisesti on kohdennettu teini-ikäisille tai muuten vaan pyörii suuren nörttifandomin ympärillä. Tälläisiin sarjoihin lukeutuvat mielestäni Doctor Who, Riverdale, Teen Wolf, Bates Motel sekä Arrow. Kaikkia noita sarjoja yhdistää se, että ne eivät ole supersuosittuja mainstream yleisön kesken, mutta jokaisella noista on varmasti vahvempi fandom kuin monilla aiemmin mainituilla laatusarjoilla. Mikä sitten saa minut katsomaan näitä "hömppäsarjoja"?


Yksinkertaisin selitys on niiden keveys. Voin aivan hyvin selailla puhelinta tai tehdä ruokaa samalla kun katson näitä sarjoja. Ei ole niin justiinsa, jos jokin jakso jostain syystä jää väliin tai jos skippaan tylsän kohdan. Silti sarjan pariin on ihan mukava palata ja tutkailla sarjan lorea ja meemejä. Usein rakastun helpommin tälläisten sarjojen hahmoihin, jotka ovat kuin karikatyyrejä oikean elämän ihmisistä ja silti niin samastuttavia. Hyvät hahmot menevätkin usein hyvän näyttelemisen edelle. Tästä hyvänä esimerkkinä Riverdale. Kukaan sarjan näyttelijöistä ei ole loistava, Emmyjä kahmiva superstara, mutta silti jokainen osaa vetää hahmonsa ihan tarpeeksi uskottavana karikatyyrinä. 

Kevyissä sarjoissa juoni voi hukkua helposti siihen, että jokainen jakso tavallaan toistaa samaa kaavaa. Esimerkiksi juuri Doctor Whossa edes tosifani ei voi väittää, etteikö samat juonenkäänteet toistuisi välillä raivostuttavankin usein sarjassa. Milloin on Tohtori kuolemassa, milloin pitää tehdä päätös pelastaako ihmiskunnan vai jonkin olennon. Samat teemat toistuvat vuodesta toiseen. Siltikään se ei jostain syystä haittaa. Tohtorin seikkailu on aina Tohtorin seikkailu, oli siinä sitten miten kömpelöitä juonenkäänteitä tahansa.


Näille sarjoille on yhtenäistä myös tietty halpojen erikoistehosteiden käyttö. Jos kausi sisältää 10-20 jaksoa, ei voi olettaa, että jokaisessa olisi aivan huippuunsa vedetyt erikoistehosteet. Usein nämä B-luokan sarjat ovatkin fantasia tai scifi painotteisia, joten erikoistehosteita on pakko käyttää. Totta kai minullakin särähtää silmään aivan törkeän huonosti animoitu tai maskeerattu asia, mutta en anna sen vaikuttaa liiaksi näissä. Esimerkiksi Arrowssa on välillä niin huikean huonoja tehosteita, että ihan itkettää, puhumattakaan puvustuksesta tai lavastuksesta. Silti Arrowkaan ei vedä vertoja Legends of Tomorrowlle, jossa efektit ovat aivan omaa luokkaansa. If you know what I mean.

Kuten sanoin aiemmin, laatusarjaa on melkoisen hankala määrittää. Joku voi pitää näitä esimerkki sarjoja laadukkaana, toiset eivät taas halua edes kuulla koko tapauksesta. Toki monet näistä sarjoista ovat tosiaan teineille suunnattuja ja jo senkin takia vähän kevyempiä, mikä taas omalla tavallaan rajaa yleisöä. Ihmissuhdeasiat ja nuoruuden ongelmat kun menevät usein kaiken muun edelle. Juuri tästä syystä väitän, että näiden sarjojen etu on kuitenkin niiden yksinkertaiset hahmot. Hahmoihin on helppo samaistua ja rakastua kun ne ovat niin stereotyyppisiä. Monissa sarjoissa hahmoja on ihan laidasta laitaan sieltä kliseisestä pahiksesta siihen sankarin ihastukseen. Hyvät hahmot myös synnyttävät ja ruokkivat fandomeita, jotka pyörivät internetin syövereissä vielä vuosia sarjan päättymisen jälkeen. Itse kuulun todellakin siihen porukkaan, joka haluaa olla perillä fandomin kaikista oudoimmistakin koukeroissa ja tietää, mitkä ovat minkäkin sarjan suurimmat shippaukset.
Millaisia sarjoja siinä katsot kun on tylsää?

PS. En voi väittää, etteikö myös mieskomeus vaikuttaisi siihen, kuinka kiinnostunut olen sarjasta.



2 kommenttia:

  1. Miksi et ole katsonut Game of Thronesia? (c'mon, sinun piti tietää, että sen kirjoitettuasi, et pystyisi välttymään tältä kysymykseltä!)

    Riverdalesta tykkään itsekin ja se on kyllä keräämässä suosiotakin, kiitos Netflixin. Juuri sopivalla tavalla camp-henkinen ja roskamainen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Game of Thronesista pääsen vähän väliä selvittämään tätä kysymystä. Olen katsonut uusimman kauden kokonaan ja sitä edeltävän kauden loppu jaksot. (Parempi puolisko seuraa niin on tullut samalla seurattua.)

      En ikinä lämmennyt niille sarjan ekoille jaksoille ja en oikein päässyt koskaan sisään sarjaan. Vasta nyt kun juoni on alkanut tiivistymään olen minäkin alkanut sitä seurailla puoliteholla.

      Myönnän, että se on oikein hyvä sarja, mutta itse en vain saa siitä hirveästi mitään irti. En siis voi sanoa, että olen sitä katsonut kun niin suuria aukkoja löytyy... :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...