sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Black Panther

Heti alkuun täytyy kertoa niin sanotusti ikäviä uutisia. Olen katsonut jokaisen Marvel Cinematic Universen leffan aina sieltä Iron Manista tähän päivään saakka. Muistaakseni Thor -elokuvasta lähtien ne on myös aina tullut katsottua ihan leffateatterissa asti ensi-ilta viikolla tai viimeistään sitä seuraavalla. Nyt päätimme kuitenkin paremman puoliskon kanssa, että meidän aika MCU:n parissa on tulossa päätökseen. Palaan tähän tarkemmin ihan omassa päivityksessä ja avaan hieman niitä syitä mitkä ovat johtaneet tähän päätökseen, mutta nyt Black Pantherin pariin.

Kriitikot ja fanit ylistivät tätä leffaa yhteen ääneen. Se myös rikkoi tuon tuosta ennätyksiä muun muassa ennakkovaratuin elokuva ja korkein arvosana ensi-iltaviikonloppuna ties millä sivustoilla. Mukaan mahtui myös draamaa muun muassa trolli-äänestäjien, rasismi syytteiden yms. täysin epäasiallisen käytöksen myötä. Jos et pidä Black Pantehrista olet automaattisesti rasisti, vai miten se meni? Olen niin kyllästynyt tähän maailman menoon ja kaiken politisoimiseen. Etukäteen siis pelkäsin, että tämä leffa kaatuu juuri tuohon mustat - valkoiset -politiikka ajatteluun ja rasismin hieromiseen naamalle. Pääsin kuitenkin yllättymään positiivisesti.

Black Pantehrin juoni on melkoisen perus supersankari -mätön juoni. Hyvä vastaan paha, paljon erikoistehosteiden täyteisiä taisteluja sekä päähenkilön kasvu- ja origin -tarinan kertominen. Black Panther ei sinällään tuo mitään täysin uutta Marvel -maailmaan, mutta on silti ihan sopivan maanläheinen piristys Guardians 2 ja Ragnarök -leffojen jälkeen. Leffassa oli myös vähemmän, mutta tasokkaampaa huumoria kuin monissa MCU:n aiemmissa leffoissa, mikä oli oikeasti todella virkistävää. Black Pantherin soundtrack on myös aika kovaa settiä ja sopii hyvin leffan tunnelmaan ja teemoihin. Plussaa oli tietyllä tapaa nähdä afikkalaisten kulttuurien kohtaaminen modernin scifi-genren kanssa. Usein leffan aikana tuntui myös siltä, kuin olisi katsonut Leijonakuninkaan modernia versiota.

Näyttelijävalintoihin olen erittäin tyytyväinen. Chadwick Boseman on todella sopiva kantamaan mustan pantterin haarniskaa, vaikkakin tässä leffassa herran rooli jäi melko vaisuksi verrattuna Civil Wariin. Sivuosissa Danai Gurira ja Black Mirrorista tuttu Letitia Wright tuntuivat varastavan shown monesti päänäyttelijöiltä, mikä oli oikeastaan ihan virkistävää. Vahvoja naishahmoja kaivataan MCU:n kaltaiseen maailmaan. Vihulaisen roolissa nähtyä Michael B. Jordania hehkutettiin myös etukäteen Marvelin parhaimmaksi pahikseksi. Itse en kuitenkaan tätä hehkutusta ymmärrä. Jordan aloittaa hyvin ja Killmonger onkin ensimmäisen puoliskon elokuvasta todella mielenkiintoinen ja virkistävä pahis. Sitten kaikki jotenkin vain lässähtää. Killmongerin motiivit eivät olekaan niin selkeät ja kaikki se hahmon rakentaminen menee täysin hukkaan. En väitä, että syy olisi Jordanin vaan ennemminkin käsikirjoituksen. Joka tapauksessa parempi pahis kuin Hela tai Ego viime vuodelta.

Easter eggejä ei oikeastaan ollut minulle juurikaan, mutta jos olet Black Panther -sarjakuvien ystävä tai afrikkalaisen kulttuurin tietäjä, voi pojat on tässä leffassa sinulle herkkuja! Black Panther ei välttämättä edistä MCU:n juonta selkeästi eteenpäin eikä se suoranaisesti toimi sen suurempana pohjustuksena Infinity War -elokuvallekaan. Sen sijaan se missä Black Panther on edistyksellinen on se fakta, että se on ensimmäinen samaistuttava tummaihoinen supersankari valkokankaalla. Afrikkalainen kulttuuri on hyvin läsnä koko elokuva ajan ja hahmot tuntuvat uskottavilta. Kaikin puolin leffa on vähän jotain uutta supersankari -leffojen pöhöttyneeseen ylitarjontaan. Se ei ole niin hyvä kuin sitä hehkutetaan, mutta se on erilainen. Ja ei, et ole rasisti jos et pidä tästä elokuvasta.

3 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Melkein yöuneni eilen menetin tämän shokkipaljastuksen takia...
      Pystyisitkö kertomaan, koskakohan olisi tulossa jatkopäivitystä...??

      Poista
    2. Päätin kirjoittaa nyt kun tuli niin paljon kyselyitä täällä ja facebookissa. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...