lauantai 17. helmikuuta 2018

Shape of Water

Kun kuulin ensimmäisen kerran, että Guillermo del Toro käsikirjoittaa ja ohjaa elokuvan, jonka pääosissa on mystinen amphibiaaninen mies, voitte kuvitella innostukseni. Olisiko tämä vihdoin jatkoa Guillermo del Torron Hellboy -sarjalle? Antisankareiden uutena kulta-aikana voisi olla melkoisen tuottoisaa tuoda valkokankaalle Hellboyn maailma ja vieläpä aloittaa uusi uljas universumi sen mielenkiintoisimmalla hahmolla.Valitettavasti huhuilta katkaistiin siivet melko pian ensimmäisen trailerin jälkeen. Studio ja del Toro itse sanoivat, että leffa ei olisi Hellboy -sarjakuvista tutun Abe Sapienin origin tarina. Höh.

Täytyy sanoa, että lähdin oikeastaan sen suuremmitta odotuksitta katsomaan Shape of Wateria. Trailerin olin katsonut viimeksi joskus joulukuussa, enkä ollut muutenkaan lukenut etukäteeen leffan tuotannosta tai yksityiskohdista. Jonkinlaista Oscar-ehdokkuutta tälle osasin povata, mutta että oikein 13? Olihan tämä sitten nähtävä! Juoni menee lyhyesti ja spoilerivapaasti näin: Elisa (Sally Hawkins) niminen mykkä nainen työskentelee siivoojana laitoksessa, jossa Yhdysvallat tekevät avaruuskokeita. Eräänä päivänä laitokseen tuodaan olento, jota pidetään vaarallisena luonnonoikkuna. Elisa kuitekin näkee olennossa muutakin ja naisen ja olennon välille syntyy erityinen suhde.


Hollywoodia syytetään usein siitä, että se kierättää vanhoja ideoita eikä uskalla kokeilla mitään uutta. Shape of Water on genressään hyvin erikoinen tapaus. Itselläni ei ole oikein hirveästi vertailukohtia scifi-fantasia -leffoille, jotka sijoittuvat 60-luvulle ja joissa on hyvinkin erikoinen rakkaustarina. Shape of Water yllättää myös sen taiteellisuudella, hauska lisä oli myös yllätysmusikaali kohtaus. 

Shape of Water on kulttielokuva syntyessään ja tulee varmasti saavuttamaan oman fandominsa huipun vasta tulevien vuosien kuluttua. Del Toron Pan's Labyrinthiin verrattuna, tämä leffa ei aiheuta aivan sellaista tunnekuohua kuin ehkä voisi olettaa. Elokuva oli joka tapauksessa mukava tuore tuulahdus Hollywoodin pölyttyneiden filmikelojen joukkoon, vaikka perusjuoni onkin melkoisen puhtaaksi kaluttua tusinakamaa.


Suurin harmi itselleni on tosiaan se, että kyseessä ei ole Abe Sapienin origin tarina. Hahmo on kuin identtinen Hellboy -leffoissa esiintyneen hahmon kanssa eikä yhdennäköisyyttä ainakaan haittaa se, että sama mies, Doug Jones, esitti molemmat roolit. Supersanakri/sarjakuvapohjaiset -elokuvat kaipaisivat jotain piristettä ja tämä olisi voinut se olla. Toisaalta, jos leffa olisi markkinoitu sarjakuvahahmon origin tarinana, olisiko se saanut kriitikoilta näin positiivisen vastaanoton? Todennäköisesti ei. Ehkä tämän leffan kohdalla, jokainen saa itse päättää liittyykö elokuva salaa Hellboy -maailmaan vai ei. Ilmeisesti del Toro oli kuitenkin aikanaan suunnitellut Abe Sapienin omaa elokuvaa, joten ken tietää?

2 kommenttia:

  1. Itselle tämä oli vähän pettymys. Ei täysin 13 Oscar-ehdokkuuden arvoinen - vaikka teknisistä kategorioista ehdokkuudet ymmärtääkin. En vaan voi olla ajattelematta, kuinka hyvä elokuva olisi voinut olla, jos Octavia Spencer olisi roolitettu Elisan osaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo luulen, ettei kovin montaa Oscaria tälle kuitenkaan putoa. Mahdollisesti vain noista tekniikka kategorioista.

      Olisi voinut olla muuten aika erilainen jos Spencer olisi ollut pääosissa! Nyt kun mietin niin enpä ole tainnut yhtään elokuva nähdä missä Spencer olisi pääosissa? Sivuosassa moneesakin ja hyvin on vetänyt.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...