maanantai 6. tammikuuta 2020

Vuosikymmenen parhaat: Roolisuoritukset

No tämähän ei ollutkaan mikään helppo tehtävä. Aivan mahdoton muistaa kaikkia loistavia rooleja ja hahmoja koko vuosikymmeneltä. Kaikkia leffoja en kuitenkaan ole voinut edes katsoa, joten tämä ei todellakaan kerro koko totuutta vuosikymmenen parhaimmista. Koitin kuitenkin sisällyttää tähän vaikuttavimmat ja mielenpainuvimmat roolit. Lista on siis täysin minun subjektiivinen näkemykseni ja teillä saattaakin olla parempaa tietoa siitä, ketkä oikeasti ovat ne parhaista parhaimmat vuosimallia 2010-2019. Tässä kuitenkin minun valintani pienillä perusteluilla! Eivät ole missään järjestyksessä ja saattavat sisältää pieniä spoilereita kyseisestä leffasta.


Toni Collette - Annie 
Hereditary (2018)

Oli mielestäni suuri vääryys, ettei Collette saanut tästä roolistaan oscar-ehdokkuutta. Toki leffassa myös Milly Shapiro ja Alex Wolff loistavat, mutta Collette on jotenkin niin vakuuttava, että edelleenkin nousee karvat pystyyn kun vain miettii hänen suoritustaan! Hieno kuvaus siitä, mitä menetys voi tehdä mielenterveydelle.


Natalie Portman - Nina Sayers 
Black Swan (2010

Black Swan on heittämällä Portmanin paras roolisuoritus. Hän onnistuu upeasti esittämään Ninan kasvun viattomasta ylisuorittajasta skitsofreeniseksi taitelijaksi. Hahmo kehittyy huikeasti elokuvan aikana ja muutos on niin henkinen kuin fyysinenkin. Ansaittu oscar tästä!


J.K Simmons - Fletcher
Whiplash (2014)

Tämä melkein jäi pois listalta! Katsoin siis vasta tällä viikolla kyseisen elokuvan ja huh! Simmonsin rooli sadistisena musiikinopettajana on aivan huikea. Ensimmäinen muutama sekunti ruudulla ja rakastin tätä näyttelijäsuoritusta saman tien. Myös Miles Teller tekee elokuvassa huikean suorituksen, mutta jää siltikin valitettavasti Simmonsin varjoon. Aivan loistava elokuva ja loistava hahmo tuo Fletcher!



Oscar Isaac - Llewyn Davis
Inside Llewyn Davis (2013)

Okei myönnetään, että tässä voi olla hieman mukana minun Oscar Isaac ihastumista, mutta kyllä miekkonen aika hienon roolin kyseisessä rainassa tekee. Llewyn Davisin epäonnisuus ja huonot päätökset ovat käsinkosketeltavia ja Isaac onnistuu tekemään hänestä niin upean arkisen ja traagisen hahmon. Helposti samaistuttava ja niin realistinen kuvaus oikeasta elämästä.


Rosamund Pike - Amy Dunne
Gone Girl (2014)

Gone Girl ei elokuvana ole mielestäni mikään aivan superhyvä. Sen kannatteleva tekijä on kuitenkin hyytävän hienon roolin tekevä Rosamund Pike, joka teki siis ihan oscar-ehdokkuuden arvoisen suorituksen esittäessään Nick Dunnen sekopäistä vaimoa. Hahmo on niin uskomattoman manipuloiva ja sekaisin, että pakkohan tuota on rakastaa.

Timothée Chalamet -Elio
Call Me By Your Name (2017)

Jälleen oscar-ehdokkuuden arvoinen suoritus. Timothée tekee aivan uskomattoman uskottavan roolin. En ole koskaan nähnyt mitään leffaa, joka osaa olla niin arkinen ja hienovarainen kuin Call Me By Your Name. Päähahmo Elio on hieno kuvaus siitä millaista on olla nuori ja etsiä vielä itseään ja paikkaansa yhteiskunnassa. Timothée on aivan älyttömän lahjakas ikäisekseen ja tämä elokuva näyttää sen todella.



Eddie Redmayne - Stephen Hawkins
Theory of Everything (2014)

Ehkäpä yksi parhaimpia roolisuorituksia ikinä. Redmayne on taitava kuten on todettu muun muassa Danish Girl, Les Miserables ja Ihmeolennot -leffojen kanssa. Kaiken teoriassa Redmayne kuitenkin loistaa luomalla täysin uskottavan Stepehn Hawkinsin valkokankaalle. Rooli on hyvä myös fyysisenä suorituksena.

Muita loistavia rooleja ovat olleet muun muassa Colin Firth - Kuninkaan Puhe, Casey Affleck - Mancherster by the Sea, Michael Keaton - Birdman, Joaquin Phoenix - Joker, Emmanuelle Riva - Amour, Saoirse Ronan - Lady Bird, Jake Gyllenhaal - Prisoners. Huomasin, että listalleni pääsi tosi paljon vähemmän naisia, eikä oikeastaan yhtään värillistä näyttelijää. En oikein osaa sanoa asialle muuta selitystä kuin se, että minun on kuitenkin loppujen lopuksi helpompi samaistua mieshahmoihin. Onneksi tästä asiasta ei tälläinen amatööri bloggaaja saa päätään pölkylle, mutta olen valmis ottamaan kaiken kritiikin vastaan... :)

2 kommenttia:

  1. Uijui, olipas herkkua lukea tällaista listausta!!

    Hienot valinnat.

    Itsekin tuskailen näiden vuosikymmentä yhteen koostavien listojen kanssa. Ehdin vasta julkaista sen säveltäjälistan ja heti jo kaduttaa miljoona ja yksi asiaa siitä. Vaikka on suhteellisen tarkasti kirjannut kaikki blogiinkin muistiin, niin silti tuppaa jotain unohtumaan. Ja mieli on siitä kurja, että se tuppaa vaihtumaan. Jotain, mistä ei ollut täysin varma seitsemän vuotta sitten, onkin muodustunut paljon tärkeämmäksi leffaksi/tekijäksi, kuin olisi osannut ajatella. Ehdinkin jo päässäni verrata tällaisten listojen koostamista kuin oman vauvan murhaamiseksi aina kun joutuu jättämään jonkun ulos. Ehkä tämä on kuitenkin hieman hyperbolaa. Vain hieman...

    Itse huomaan kanssa tuon miespainoitteisuuden omissa top-listoissa, mutta itse selitin sitä sillä, että heille vain annetaan enemmän töitä, joten on luonnollista, että siten heidän keskuudestaan parhaimmat nousevatkin, koska jos tekisi listaa myös huonoimmista, niin sekin olisi miesten dominoiva. Ja keskitasoisimmista.

    En jotenkaan pääse tuosta Chalametin roolisuorituksesta ollenkaan yli. Pelkkä tuon kuvan katsominen tuo taas kaikki ne tunteet pintaan, mitä hän pystyi leffassa suorituksellaan herättämään. Eloisa näyttelijä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet kyllä oikeassa just tuosta, että miespainotteisiahan kaikki elokuvat ovat. Varmaan siitä syystä korostuvat siis turhaan, enkä tiedä onko sekään nyt sinällään huono asia. Tasa-arvo ennen kaikkea, mutta jos vaan pitää subjektiivisesti jostain enenmmän kuin toisesta niin eipä sillä sukupuolella/ihonvärillä väliä.

      Ja Chalamet voisi olla ykkösenä helposti tällä listalla, mikäli olisin ne tohtinut järjestykseen laittaa! Rakastan tietynlaista realismia näytteleimisessä. Kun unohtaa ihan kokonaan, että katsoo hahmoa eikä oikeaa henkilöä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...