torstai 25. maaliskuuta 2021

Tunnetko tämän Pokémonin?

 

Jokainen vähänkään enemmän Pokémon Trading Card Game keräilyyn perehtynyt tietää, että Charizard on se ykkönen. Graalin malja, josta maksetaan mansikoita ja jonka omistajalle on luvassa seitsemän vuoden onni. Mystinen Charizard on noussut suosituimmaksi keräilykortiksi usemmassakin sarjassa, eikä loppua tunnu näkyvän. Kirjoitushetkellä erilaisia "zardeja" on julkaistu ainakin 60 erilaista eri seteissä ja joka kerta se aiheuttaa valtavaa kiinnostusta keräilijöissä. Kaikista ei kuitenkaan tule sitä legendaarista keräilykohdetta vaan osa jää vain sellaisiksi "nice to have" korteiksi. Mistä sitten tunnistaa onko juuri sinun Charizardisi arvokas? Tähän pureudutaan nyt oikein kunnolla tämän postauksen myötä.

Osa on alkanut vasta hiljattain heräämään siihen, että ne omat Pokémon kortit siellä kaapin perällä saattavatkin olla ihan arvokkaita. Mikäli olet korttisi säilyttänyt oikein muovitaskussa tai kansiossa, korttisi saattaa ihan oikeastikin olla arvokas. Ensimmäinen vaihe onkin tunnistaa, mistä setistä Charizardisi on. Helpoin tapa etenkin ysärin ja 2000-luvun alun korteista on tarkistaa  kuvan oikean alalaidan luona oleva setti-symboli. Uudemmissa korteissa symboli on siirretty alas setti-numeron viereen. (Ihan vain tiedoksi, että nämä setti-termit mitä käytän ei välttämättä ole se virallinen oikea suomennos näille, vaan jotain mitä itse käytän puheessani.)


 

Yllä olevan kuvan esimerkki on Team Rocket -setistä, joka on julkaistu vuonna 2000. Kaikissa korteissa ei ole tuota 1st edition merkintää, mutta jos kortissasi on, voi se joskus jopa tuplata korttisi arvon. Pidä kuitenkin varasi, sillä usein juuri nuo 1st edition kortit ovat olleet yleisiä feikkikorteissa. Yksi tärkeä tehtävä kun tutkailet Charizard-korttiasi onkin varmistua sen aitoudesta. Liian usein näkee selkeitä feikkejä myynnissä aivan poskettomaan hintaan, mutta katalampia ovat ne joiden feikki-kortti näyttävät aidoilta. Muutamia hyviä keinoja feikin tuunistamiseen on verrata sitä muihin sinulla oleviin kortteihin. Vertaa värejä, muotoa ja pahvilaatua. Mikäli joku noista on pahasti erilainen, korttisi on todennäköisesti feikki. Itse myös teen sellaisia testejä, että laitan kortin varmasti aitojen korttien sekaan ja teen niistä pakan. Sekoitan muutaman kerran ja kokeilen onko pakka sileä vai onko joku kortti aavsituksen väärän kokoinen. Feikkien tunnistaminen voi olla vaikeaa, joten älä epäröi kysyä ammattilaisen mielipidettä ennen myyntiin laittamista tai ostamista!

Nyt kun olet varmistunut korttisi aitoudesta, voidaan alkaa miettimään onko kortillasi arvoa. Karkeasti voin luvata, että kaikki ennen Ex-sarjoja ilmestynett zardit ovat varmasti arvokkaita. Toisaalta nykyään Ex-sarjatkin alkavat olla aika suosittuja keräilykohteita, joten niidenkin zardit saattavat käydä kalliiksi ostajan lompakolle. Tärkeää on verrata hintoja muutaman eri myyntipaikan kesken. Itse teen hintavertailua aina Ebayn, Troll and Toadin, Cardmarketin ja suomalaisten Huuto.netin ja Poromagian kesken. Totuus on aina jossain noiden välissä ja useimmiten jopa vähän alle sen. Ihmisillä (ja yrityksillä) on tapana laittaa kortit hieman ylihintaan myyntiin, sillä etenkin Charizard-kerääjät saattavat olla joskus hieman epätoivoisia. Tästä syystä minun antamat hinta-arvioni ovat aina todella varovaisia, ettei kukaan joudu pettymään kun kortti ei menekään kaupaksi ylihintaan. Muista kuitenkin aina laittaa Charizardisi mieluummin huutokauppana* myyntiin. Koskaan ei tiedä millaiseksi lopullinen hinta nousee!


 

Unohtuiko jotain? Kyllä vain. Se että korttisi on Charizard ja jostain arvokkaammasta setistä, ei vielä tee siitä arvokasta. Kortin kunto on nimittäin todella, todella, todella iso tekijä siinä millaiseksi korttisi arvo voi nousta. Jos siinä on repeämää, suurempaa kulumaa, taitosta, tahroja... voit ihan huoletta puolittaa korttisi arvon. Yllä olevasta kuvasta näet muutamia yleisimpiä kortin kuntoon vaikuttavia asioita. Jonkin verran annetaan myös anteeksi vanhalle kortille, mutta taitos on aina taitos. Haluan huomiona siis sanoa teille, jotka ostatte Pokémon kortteja. Älkää tyytykö huonokuntoiseen ylihintaiseen korttiin. Jokainen tälläinen kortti antaa myyjille viestiä, että niistä huonokuntoisistakin korteista voi saada hirveän summan rahaa, mikä vain kallistaa poke-kortti markkinoita entisestään. Tyhmä ei ole se, joka pyytää.

Tällä hetkellä uusissa seteissä pyörii myös melkoisen arvokkaita Charizard kortteja. Etenkin Champion's Path setin Charizard V sekä Shining Fates setin Charizard VMAX ovat molemmat ihan super haluttuja tällä hetkellä ja kumpaakin myydään jopa sadoilla euroilla! Toki tällä hetkellä kysyntä on korkeampaa kuin tarjonta ja ajan kanssa näiden korttien arvo tulee laskemaan huomattavasti. Näiden lisäksi vanhojen settien Crystal Charizard sekä Gold Star Charizard ovat kovaa huutoa. Base Set, Base Set 2 ja Legendary sarjojen zardit ovat tällä hetkellä hieman laskusuuntaisia arvoltaan, mutta edelleenkään niitä ei hyväkuntoisena oikein alle 100 euron saa. Todella hankala suoraan sanoa miten paljon mistäkin kortista saa milloinkin, mutta listasin nyt kuitenkin tähän tämän hetken suosituimmat kortit. Huom! PSA arvioidut kortit ovat sitten asia erikseen ja niihin en edes ota kantaa.

SettiKortin nimi/Setti-numero*Tämän verran saat ainakin
Base SetCharizard 4/102100 - 150 €
Base Set 2Charizard 4/130100 - 150 €
Team RocketDark Charizard 4/8250 - 70 €
Team RocketDark Charizard 21/8220 - 50 €
Legendary CollectionCharizard 3/110150 - 200 €
Gym ChallengeBlaine's Charizard 2/13280 - 120 €
Neo DestinyShining Charizard 107/105250 - 300 €
ExpeditionCharizard 6/16560 - 80 €
ExpeditionCharizard 39/16530 - 50 €
Skyridge(Crystal) Charizard 146/144300 - 400 €
Ex Dragon Frontiers(Gold Star) Charizard 100/101300 - 400 €
EvolutionsCharizard 11/10860 - 100 €
Champion's PathCharizard V 79/70100 - 150 €
Shining FatesCharizard VMAX SV107/SV122200 - 250 €

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...