perjantai 30. kesäkuuta 2017

Westworld

Hankittiin tuossa alkuviikosta vihdoinkin HBO tähän talouteen. Molemmat oltiin käytetty ilmainen kokeilukuukausi jo aikaa sitten, mutta nyt yllättäen Game of Throensia varten se piti taas saada. Itse en kyseistä sarjaa edelleenkään seuraa muuta kuin sivusilmällä, mutta HBO:ssa oli pari muutakin sarjaa mitkä kiinnostivat. Päällimmäisenä Westworld ja Taboo. Nyt on kuitenkin toinen noista katsastettuna ja voisinkin vähän avata tuntemuksia siitä, mitä sarja minussa herätti.

Westworld perustuu vuoden 1973 samannimiseen elokuvaan, jonka on ohjannut Micahel Crichton. Nimensä mukaisesti Westworld kertoo teemahuvipuistosta, jossa päästään ihan oikeisiin villin lännen tunnelmiin. Sarja sijoittuu tulevaisuuteen, jossa 3D -tulostamisen avulla on onnistuttu luomaan ihmisenkaltaisia androideja, jotka tuntevat ja kokevat maailmansa hyvin todentuntuisesti. Näitä androideja kutustaan nimellä "isännät" ja heidän tehtävänsä on pitää huoli, että puistossa vierailevat rikkaat pohatat saavat vastinetta rahoilleen. Isäntiä saa hakata, raiskata ja tappaa ihan mielensä mukaan, eivätkä poloiset edes voi puolustautua kunnolla "väkivallattoman" ohjelmointinsa takia. Kaiken tuon tekniikan ja huvipuiston takana on suuri nero Robert Ford, jota siis näyttelee oscar-voittaja Anthony Hopkins.

Pitkään tätä sarjaa oli minulle hehkutettu ja mediat ympäri maailman ylistivät Westworldia maasta taivaisiin. Muutaman ensimmäisen jakson jälkeen vielä epäilin, että oliko kyseessä vain suuri sumutus, että saadaan ihmiset ostamaan HBO, mutta vähän kauden puolivälin jälkeen sarja alkoi elää maineensa veroisesti. Hidas alku olikin vain pohjustusta kaikelle sille mitä tuleman pitää. Westworld myös eroaa monista muista tämän päivän "laatusarjoista" siinä, että väkivallalla ja seksillä ei määsäilty, vaikka molempia siinä tuttuun HBO-tapaan oli. (Tai sitten olen vain niin turtunut siihen). Sarja on laadukas sen sijaan erikoistehosteissa sekä juoneltaan.

Alkuun minua hämäsi myös se, etten oikein löytänyt ketään samaistuttavaa hahmoa. On outoa seurata sarjaa tai elokuvaa, jos ei löydä oikein ketään kehen voisi kehittää jonkinlaisen tunnesiteen. Ei ollut ketään ketä kannustaa tavoitteissaan, muttei myöskään ketään kehen olisi ihastunut. Jopa Anthony Hopkins tuntui paikoin hieman blankolta ja mieleen tuli vain Hannibal ilman charmia. Useat hahmot jäivät hahmokehityksessään aivan loppumetreille ja viimeisiin jaksoihin. Tämä toki johtui siitä, että niin monet seurattavista hahmoista olivat isäntiä, joilla tietenkin tunteet rajallisia ja etukäteen päätettyjä koodaajien toimesta. 

Oletin sarja olevan enemmän scifi-kauhua kuin se loppupeleissä oli. Traileri antoi minulle aikanaan sellaisen kuvan, että sarjassa olisi enemmänkin ahdistavia/pelottavia hetkiä, mutta nämä jäivätkin oikeastaan melko olemattomiksi. Älkääkä antako kaiken tämän minun "negatiivisen" arvostelun hämätä, Westworld on juoneltaan mestariteos, se vain vaatii pitkän pohjustuksen ja aikaa kehittyä. Mikäli et ole jostain syystä vielä Westworldiä nähnyt niin otappa seuraavaksi katselun alle. Voin melkein vannoa ettet tule ainakaan pettymään, tämän sarjan katsoo mielellään toisenkin kerran!

2 kommenttia:

  1. Minusta sarja puolestaan oli aika brutaali. Välillä piti oikein kääntää katse pois ruudusta, kun meni niin graafiseksi (esim. Ed Harris veitsensä kanssa pisti oikein kunnolla menemään).

    btw. Hopkinsin puolustukseksi (en tiedä oletko nähnyt tämän jo, mutta):
    https://www.youtube.com/watch?v=4kSGkGKwp9U

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon, että sarja oli brutaali niin ilmeisesti olen jo niin turtunut, etten enää näe väkivaltaa... xD

      Ihan mielenkiintoinen tuo pätkä minkä laitoit! Kuulostin tuossa tekstissä näköjään vähän rajummalta herraa kohtaan kuin mitä tarkoitus oli. Edelleenkin yksi suosikkinäyttelijöistä! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...