torstai 8. marraskuuta 2018

the Chilling Adventures of Sabrina

Riverdale universumi laajeni tänä syksynä Netflixin ja Warner Brosin uudella sarjalla, jonka keskiössä on Archie sarjakuvistakin tuttu Sabrina Spellman. Sabrina on 16-vuotias noitatyttö, jonka tarkoituksena on virallisesti liittyä noitiin ja jättää taakseen tavallisten kuolevaisten elämä. Ongelmaksi kehkeytyy kuitenkin se, että Sabrina ei ole valmis jättämään ystäviään ja rakasta poikaystäväänsä, sillä hänessä virtaa noitaveren lisäksi myös kuolevaisen veri. (Vähän kuin jästi Potter-maailmasta.) Sabrina elää Spellmanien sukukartanossa kahden tätinsä ja serkkunsa kanssa, joista jokaisella täti Zeldaa lukuunottamatta on historiaa ongelmien aiheuttamisessa noitamaailmalle.

Joku saattaakin muistaa 90 -luvulla esitetyn sitcomin Sabrina Teininoita, joka siis perustuu tähän ihan samaan hahmoon. Siinä missä tuo ysärisarja oli täynnä huumoria ja ei niin vakavasti otettavia erikoistehosteita on Chilling Adventures melkoisen synkkä teinidraama, josta ei väkivaltaa puutu. Muistan seuranneeni komediasarjaa silloin nuorena ja muistelen, että pidin sitä ihan hyvänäkin. Tämä oli pakko tarkistaa katsomalla muutamia klippejä sarjasta ja pakko myöntää, että sarja vaikutti edelleenkin ihan viihdyttävältä. Minun oli siis helppo hypätä mukaan tähän uuteen sarjaan, sillä sen hahmot ja maailma olivat melko tuttuja ennestään, vaikka sävy ja teemat ovatkin todella erilaisia. 

Yllätyin positiivisesti, sillä Sabrina osoittautuikin paljon mielenkiintoisemmaksi kokemukseksi kuin esimerkiksi Riverdale, joka alkoi mennä toisella kadellaan melkoista alamäkeä. Hahmoihin on helppo samaistua ja heidän ongelmansa ja puutteensa vaikuttavat luonnollisilta ja uskottavilta. Juoneen ei ole turhaan yritetty tunkea liikaa mysteeeitä tai ihmeellisiä sivujuonia. Oli jopa ihan virkistävää, että sarjassa oli pari ihan rehtiä filleri -jaksoa jossa pääjuoni ei edennyt juuri ollenkaan. 

Suurin harmi uudessa sarjassa on se, että Sabrinan taikaolento Salem ei puhu. Alkuperäisessä Salem -kissa oli se huumorin päälähde, jonka kruunasi kyllä se todella huonosti toteutettu käsinukke joka kissaa esitti. Uudessa sarjassa Salemin huumorista osan on kovannut Sabrinan serkku Ambrose, jota en kyllä muista alkuperäisestä sarjasta. Sabrinan tädit Hilda ja Zelda ovat aivan mainiot! Molempien persoonat täydentävät toisiaan todella hyvin ja heidän kemiansa vain toimii todella hyvin. Sarjassa nähdään myös Doctor Whosta tuttu Michelle Gomez pahiksen roolissa, mikä toimii siis aina.

Uskon, että Sabrina tullaan näkemään Riverdalen seuraavalla kaudella ellei jo tämän kauden lopussa. Riverdalen kolmas kausi on tuonut sarjaan mukaan hieman yliluonnollisia asioita, enkä keksi niille oikeastaan muuta selitystä kuin sen, että niillä pohjustetaan jo näiden kahden sarjan yhtenemistä. Se miten hahmot kohtaavat jää nähtäväksi, mutta todella todennäköiseksi. Riverdale jopa mainittiin pariinkin otteeseen Sabrinassa, joten kohtaaminen on väistämätöntä. Todella vahva suositus the Chilling Adventures of Sabrina -sarjalle jos pidit Riverdalesta etkä kavahda teinidraamoja.

Sabrina teininoidassa Salem oli puhuva käsinukke


2 kommenttia:

  1. Hei!
    Joskus toissavuonna kommentoin Riverdale-julkaisuasi, nyt taas törmäsin sattumalta blogiisi (jälleen vuosia vanhaan julkaisuun) etsiessäni epätoivoisesti kirjoituksia suomalaisilta "Archieversumin" faneilta...

    Tosiaan käsittääkseni Ambrose-serkku ei kertaakaan esiintynyt Sabrina Teininoita-komediassa, mutta hän on tärkeä ja yllättävän vastaava hahmo vanhoissa Sabrina-sarjakuvissa etenkin ajalta ennen kuin Salem alkoi puhumaan.

    Jos olet muuten pysynyt sarjan kyydissä tähän asti, mitä pidit neljännestä kaudesta? Omasta mielestä mukavaa katsottavaa vaikka käsikirjoituksen laatu onkin laskenut, tarinalinjat tippuneet välistä ja loppu... oli mitä oli. Tunnelma ja hahmot olivat kuitenkin edelleen hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, ja kiitos kommentista!

      Tosiaan sarjan taso alkoi laskea kyllä alkuinnostuksen jälkeen aika paljonkin. Sinällään harmi, että sarja jouduttiin lopettamaan, mutta ymmärrän kyllä hyvin miksi.

      En ole vielä edes ehtinyt aloittaa tätä viimeistä osaa sarjasta, mutta tarkoituksena olisi kyllä katsoa. Jos jostain tässä sarjassa pidän niin on se nämä hahmot joihin kiintyy ihan hyvin. Ambrose on kyllä ihan paras hahmo, vaikka jotenkin tuo romanssijuttu ei nyt oikein toiminut Prudencen kanssa :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...