keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Taiteilija nurkka: Jarkko Vehniäinen


Sain tuossa iät ajat sitten uudistuneen Suosikin näytenumeron. Joskus muinoin tilasin lehteä, mutta sitten kasvoin siitä ulos ja päätin lopettaa tilauksen. Yhtä asiaa kuitenkin jäin kaipaamaan lehdestä nimittäin Jarkko Vehniäisen (17.6. 1972) sarjakuvia ja pilapiirroksia. :)



Vehniäinen on Jyväskyläläinen sarjakuva-pilapiirtäjä ja freelance kuvittaja, joka on erikoistunut piirtämään juuri julkisuuden henkilöistä. Tunnetuksi hänet on selvästikin tehnyt Suosikki, jonka sivuilla Vehniäinen on vaikuttanut jo useita vuosia. Tunnetuimmat Suosikissa ilmestyneet teokset ovat mm. Iso Velli (2005), joka on parodia tv-formaatti Big Brotherista sekä Selviytyvätkö julkimot (2004) Suosikissa ilmestyneisiin sarjakuviin on myös osittain lukijat päässeet itse vaikuttamaan mm. äänestämällä suosikkejaan. Vehniäinen naurahtaa tähän: "Sitä kuvitteli tarinan omassa päässään tietynlaiseksi ja sitten lukijat pilasivat sen." kertoo Keskisuomalainen, johon Vehniäinen on myös tehnyt karikatyyrejään. Pelkotehdas-sarjakuvaan Vehniäinen myös piirsi lukijoitaan.


Vehniäinen on toiminut myös kirjojen kuvittajana. Onni Haapalan: Tositarinoita on Vehniäisen käsialaa kuin myös Sami Hantulan: Eläköön Demokratia! -poliitikkoja pilkkaava kirja. Hän on myös kuvittanut postikortteja ja julisteita sekä suunnitellut kansia levyihin.

Kamala Luonto kertoo kahdesta kaveruksesta: Kärpästä ja Ilveksestä, jotka tekevät jäynää muille metsän eläimille ja koheltavat keskenään, tietenkin mustan huumrorin varjolla. Sarjan tekemisen Vehniäinen on aloittanut jo vuonna 2002, jolloin hän osallistui sillä Kemin pohjoismaiden väliseen sarjakuvakilpailuun, mutta ilman suurempaa menestystä.

Kamala Luonto strippejä voit lukea sarjiksen kotisivuilta:  http://www.kamalaluonto.com/index.htm

Vehniäinen on nykyään niin hyvin palkattu, että joutuu jopa kieltäytymään työtarjouksista. Suomessa tälläinen on harvinaislaatuista, sillä suomalaisen sarjakuvapiirtäjän täytyy olla todella hyvä ja erottua joukosta menestyäkseen. Eli hyvä Vehniäinen ! :) Lohdutukseksi meille amatööreille, että on Vehniäinenkin alku-aikoina joutunut tyrkyttämään itseään mm Suosikille. Ja hyvä niin sillä siitä saamme elävän esimerkin siitä kuinka yrittäminen (=törkeä tyrkyttäminen) kannattaa aina !


Lisätietoa Jarkko Vehniäisen kotisivuilta: http://www.jarkkovehniainen.com/index.htm
P.s. Ylimpänä oleva kuva on otettu Suosikin Ohjaamo palstalta 11/2004. Kuvan on ottanut Nina Dodd.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...