sunnuntai 22. toukokuuta 2016

X-Men: Apocalypse


 Nyt oli yhden tarun loppu vaikkei sitä maailmanloppua tullutkaan. Toisaalta voisi ajatella, että tästä alkaa jälleen uusi X-men saga täysin uusilla näyttelijöillä, mutta käydään tätä läpi risujen ja ruusujen jälkeen. Tässä tulee rankalla kädellä arvosteltu X-Men:  Apocalypse.

Elokuva alkaa jokseenkin kliseisellä kohtauksella joka vilauttaa palan pääpahiksen, Apocalypsen eli Tuhon eli koska nykysarjakuvaleffat niin Apocalypsen menneisyydestä. Apocalypse eli En Sabah Nur niminen mutantti on niin sanotusti ensimmäinen mutantti ikinä ja on täten kantaisä kaikille olemassa oleville mutanteille. Tuhansia vuosia vanha herra on vuosien varrella kerännyt muiden mutanttien voimia itselleen ja me saamme nähdä kuinka En Sabah Nur hankkii itselleen sen kaikkein tärkeimmän voiman, eli kuolemattomuuden. En Sabah Nurin suunnitelmat kuitenkin meinaavat mennä pahasti pieleen kun tämän hallitsema kansa muinaisessa Egyptissä kääntyy häntä vastaan ja miltei aiheuttaa Apocalypsen ennenaikaisen kuoleman. Onneksi En Sabah Nurin uskolliset seuraajat, neljä ratsumiestä, onnistuvat suojelemaan Apocalypseä, kunnes prosessi kuolemattomuuden haltuun otosta on viety loppuun ja pahiksemme vaipuu ikuiseen uneen kunnes toisin sanotaan...

Tuo pääpiirteittäin se mistä lähdetään liikkeelle. Sitten harpataankin "nykyhetkeen" eli 80-luvun maailmaan, jossa James McAvoyn Professori X ja kumppanit elelevät rauhassa ilman sotaa mutanttien ja ihmisten välillä. Rauha vallitsee maassa ja jopa Magneto on onnistunut perustamaan perheen ja hankkimaan söpön työpaikan metallitehtaalta jostain päin Neuvostoliittoa. Kaikki ovat onnellisia, kunnes yhtäkkiä tulee se aika kun Apocalypsen on aika herätä horroksestaan.


Se missä X-men: First Class toi meille tuoreen tuulahduksen X-men maailmaan on jotenkin jo todella kaukana menneisyydessä. Voisipa jopa sanoa, että days of the future past. Ilmeisesti 80-luvusta ei saa väännettyä niin hyvää huumoria kuin muista vuosikymmenistä. X-Men: Apocalypse myös kaatuu siihen samaan kuin alkuperäinen x-men trilogia, eli mutantteja alkaa olemaan jo niin paljon, että kaikkia tason kahdeksan alapuolella olevia faneja ihan hirvittää. Vaikkei yksikään päänehkilöistä suoranaisesti ollut uusi mutantti, vaan heidät on nähty jo alkuperäisessä trilogiassa eri näyttelijöillä, on tämä silti hieman hankalaa. Jokainen kun pitää taas selittää ihan kevyellä pintaraapaisulla uusille faneille ilman, että se vie tuhottoman paljon aikaa itse toiminnalta. Hahmoina monet olivat todella onnistuneita, mutta juuri tuon pintaraapaisun takia jäivät todella tyngiksi.

Tälle First Class -trilogialle tutut Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Michael Fassbender sekä James McAvoy vetivät roolinsa taas todella hyvin, mutta koska leffa eteni niin haipakkaa, jäivät jokainen noistakin hieman sivuhahmon oloisiksi. Oscar Isaaciin minulla oli suuri luotto myös Apocalypsen rooliin, mutta minkäs teet jos käsikirjoittajat päättävät tehdä Apocalypsestä vähän laimean hahmon. Ei yltänyt mielestäni edes Ultronin tasolle tämä pahis, joten innolla jään odottamaan josko MCU:n Thanos vihdoin paikkaisi tämän hyperpahisten laimean maailmanvalloituksen.
Suurin yllättäjä oli Game of Thronesistakin tuttu Sophie Turner ja tämän esittämä Jean Grey. Muutkin nuoret tekivät ihan hyvää työtä, mutta Turner jäi mieleen.


Sitten Easter Eggeihin ja tulevaisuuteen eli spoilereita jälleen!

Hugh Jackmanin cameo suoritus oli ihan hauska, joskin vähän pakolla väännetyn oloinen. Joka tapauksessa oli hienoa nähdä herra jälleen X-men leffoissa kun tuntuu tuo olevan enää ainoa yhdistävä tekijä tässä Foxin X-men universumissa. Leffassa vilahti myös muutama muu mutantti joita ei sen tarkemmin selitetty kuten Caliban, joka on myös ollut yksi Apocalypsen hevosmiehistä sarjakuvissa, sekä Blob jolla oli cameo rooli taistelussa Enkeliä vastaan. Stan Lee vilahti jälleen, tosin tällä kertaa ei välikevennyksenä vaan osana oikeaa kohtausta ja vieläpä vaimonsa kanssa! Salainen loppukohtaus oli yllättävän laimea ja viittasi vain tulevaan Wolverine leffaan, joka tulee ilmeisesti pohjautumaan Old Man Logan -nimiseen sarjakuvaan. Essex Corp. joka kävi poimimassa weapon X:n kaavan Strykerin laboratoriosta on nyt siis mr. Sinisterin käsissä, joten oletettavaa on että Sinister nähdään tulevassa Wolverinen päätöselokuvassa.
Toinen tulevaan viittaava asia leffassa on se kun mutantti Psylocke lähti omille teilleen. Todennäköisesti hän kohtaa Deadpoolin ja Kolossin jossain kohtaa ja porukka muodostaa X-Forcen, josta ilmeisesti myös  on tulossa elokuva. Hieman laimeaksi jäi leffa salaisuuksien ja viittauksien kanssa, mutta minkäs teet jos tulevaisuuden suunnitelmia ei hirveästi leffasarjalle ole.

Tärkein asia leffassa oli kuitenkin se, että mikäli leffasarja jatkuu näillä mutanteilla niin ongelmia on luvassa. Taistelussa Apocalypseä vastaan Charles sai Jeanin käyttämään todellisia voimiaan ja näimme Phoenixiä vähän toiminnassa. Ongelma tietenkin on siinä, että Jean ei saisi käyttää näitä voimiaan sillä mitä enemmän hän niitä käyttää, sitä varmemmin Phoenix ottaa Jeanistä vallan ja siitä vasta sitä tuhoa syntyykin. Väläyksen tulevasta, jota Jean näkee pitkin leffaa, eivät kerro siitä mitä Apocalypse voisi saada aikaan vaan nimenomaan siitä mitä Jean itse tulee saamaan aikaan voimillaan. Jopa Apocalypse huomasi tämän viimeisellä hetkellään elossa kun feeniksin muotoinen tulimeri ympäröi Jeaniä. "All has been revealed." Niinkuin En Sabah Nur viimeisillä sanoillaan kuiskasi katsoessaan Jeaniä.


X-men:Apocalypse on tasapaksua puuroa alusta loppuun. Se ei petä X-men faneja, mutta ei oikeastaan anna mitään uutta faneille. Monia missattuja mahdollisuuksia on tämä raina täynnä, eikä edes First Class -trilogiasta tuttu kuiva huumori pelasta leffaa tällä kertaa. Trailerikin melkein paljasti jo tärkeimmät kohdat. Ei se maailmanloppu tullutkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...