Todella monet minulle tätä sarjaa suositteli, mutta jotenkin en koskaan siihen tarttunut. Liekö syynä ollut se, että sarja vaikutti hyvin puuduttavalta sotatarinalta jossa hahmoissa ei ole mitään sisältöä ja juonenkin tietää kun historiaa on sen verran lukenut. Kun sitten pakon edestä (jotta poikaystäväni näkee uusimmat Game of Thronesit) jouduin HBO:n hankkimaan niin päätin antaa vihdoin Taistelutovereille mahdollisuuden. IMDb näytti, että sarjalla olisi jopa 9,5 mikä on siis todella hyvin sillä se on saman verran kuin suosikkisarjoilla Breaking Bad ja Game of Thrones.
Band of Brothers kertoo toisen maailmansodan loppuvaiheista, jossa amerikkalaiset aloittavat etenemisensä Normandiasta kohti Saksaa. Tarina seuraa amerikkalaisen E-komppanian laskuvarjojääkärien matkaa kohti Saksan kukistamista. Mukaan mahtuu todella realistinen kuvaus sodankauhuista sekä siitä veljeydestä, joka vallitsee sotilaiden kesken rintamalla ilman turhaa kaunistelua tai ihmissuhde draamaa. Toka maailmansota on aina kiehtonut minua monestakin syystä, mutta yleisimmin katsomani leffat ovat keskittyneet juutalaisvainoihin ja natseihin, ei niinkään tähän toiseen taistelevaan osa puoleen. Sarja oli siis ihan hyvä lisäys tähän maailmasota genreen.
Pääosissa on liuta tämän päivän kovimpia nimiä, jotka vielä tuolloin 2001 olivat hyvinkin tuntemattomia tekijöitä. Esimerkiksi Michael Fassbender tekee debyytti roolinsa Taistelutovereissa, vaikka herran repliikit voidaan laskea yhden käden sormin. Mukana on myös Damian Lewis, James McAvoy, David Schwimmer, Simon Pegg, Tom Hardy, Colin Hanks, Neal McDonough ja Michael Cudiltz. Ai miten niin kovia? No Googlatkaapa nimet niin huomaatte, että on tuttuja naamoja kaikki. Sarjaa ovat olleet toteuttamassa Steven Spielberg sekä Tom Hanks ja sen kyllä huomaa. Koko sarja on niin Spielbergin näköistä kuin olla ja voi.
Vaikka sarja on täynnä hahmoja joista osa on jopa ihan mielenkiintoisia, jäävät miehet silti kovin tuntemattomiksi. Vasta jakson 5 jälkeen aloin pikkuhiljaa oppia muutamien keskeisten hahmojen nimiä ja ymmärtää heidän luonteen piirteitään, jotka eivät ole niin geneerisen stereotyyppisiä. Kaiken huipuksi sarjassa kuitenkin nousee jakso numero kuusi Bastogne. En tajua mikä tuossa jaksossa oli, mutta se kolahti ja kovaa. Synopsis menee kutakuinkin näin: Jouluna 1944 E-komppanian joukot ovat saarroksissa lumisessa metsässä, kun natsit ovat onnistuneet motittamaan heidät paikoilleen. Varusteista on pulaa ja miehet alkavat olla väsyneitä ja pakkanen sen kun paukkuu. Jaksossa tuntui olevan aivan erilainen tunnelma kaikkiin muihin verrattuna ja se näkyi myös kuvauksessa ja musiikissa. Kermana kakun päällä oli myös Shane Taylorin esittämä lääkintämies Eugene Roe (kuvassa alla), joka oli vaan niin tajuttoman symppis jätkä.
Sarja alkaa hieman takkuillen ja vaatii sen muutaman jakson katsomisen ennen kuin siihen pääsee kunnolla sisälle, mutta loppua kohden se paranee huomattavasti. Kannattaa lähteä mukaan sillä asenteella, että se yrittää olla mahdollisimman realistinen kuvaus toisesta maailmansodasta ja historiallisesti täsmällinen. Loppujen lopuksi sarja on kuitenkin mielestäni hieman yläkanttiin arvioitu IMDb:ssä, samalla tavalla kuin tuo Shawshank Redemption, joka dominoi leffojen ykkössijaa. Uskoisin, että tämä on vain tietyn ihmisryhmän jalustalle nostama kyhäelmä ja ihmisryhmällä takoitan amerikkalaisia 20-30 vuotiaita nuoria miehiä, jotka myös sattuvat olemaan IMDb:n kohdeyleisö. . Ei sarja huono ole, se on itseasiassa todella keskusteluaherättävä ja koukuttava mutta itse kaipasin sitä syvyyttä hahmoihin. Realistisempaa kuvausta sodasta saa hakea, mutta siinähän Spielberg on hyvä.
Olipa hyvä arvostelu! Tuli intti-flashbackeja jo tästä, niin en tiedä pystyisinkö itse sarjaa tietyn nostalgian takia katsomaan...
VastaaPoistaSepä se! Huomasi tosi paljon yhtäläisyyksiä inttiin ja tuli tosiaan niitä muistoja. Itellä, joka sivariin kesken aukin lähdin niin osa oli hieman kipeitäkin muistoja, mutta toisaalta olihan se kokemus... :)
Poista