maanantai 27. helmikuuta 2017

Oscarit 2017 - Jälkipyykki


Huh! Jälleen yksi gaala selätetty ja palkinnot jaettu! Aika nopeasti meni gaala tänä vuonna eikä valvomisessakaan ollut sen suurempia ongelmia. Jaksoin ihan hyvin sinne aamu seitsemään asti. Jimmy Kimmel oli juontajana todella hauska ja vaikka paljon puhuttiinkin politiikasta niin koko shown kruunasi kyllä Kimmelin piikittelyt Matt Damonille. Politiikka oli arvatenkin todella paljon esillä ja presidentti Trump sai kuulla kunniansa yhdestä sun toiselta (#MerylSaysHi). Palkintojen suhteen ei sen suurempia yllätyksiä tullut, mikäli ei lasketa lopun suurinta yllätystä ikinä. Arvasin jopa 13 voittajaa oikein, mikä on yhden vähemmän kuin viime vuonna (ja saman verran kuin Sinin Leffablogilla Omg!). 

Koska en tehnyt listaa ikinä näistä "oikeasti hyvistä" elokuvista viime vuodelta niin ehkä tämä vähän jotenkin kompensoi sitä. Otan käsittelyyn kaikki ne, jotka voittivat jotain ja olivat mielestäni todella huikeita leffoja vuodelta 2016. Tavallaan leffat ovat melkeinpä ihan oikeassa paremmuus järjestyksessäkin, vaikka ehkä Manchester by the Sea oli aavistuksen parempi kuin Moonlight. (Riippuu ehkä kuitenkin enemmän mihin aikaan päivästä kysyt.) 



Palkinnot jakautuivat seuraavasti:

La La Land 6 Oscaria (Naispääosa - Ohjaus - Kuvaus - Musiikki - Laulu - Lavastus)
Jokainen La La Landin Oscari oli ansaittu ja olisin tälle myös sen parhaan elokuvan Oscarin antanut. Parhainta on, että Emma Stone sai pystin ja olihan se ihan kiva, että Damian Chazelle teki ennätyksen nuorimpana ohjaajana ikinä. Enemmänkin yllätyin siitä, että La La Land jäi kuitenkin niin vähälle palkinnoille, itse kun veikkasin sitä 7-9 palkintoa tälle.

Moonlight 3 Oscaria (Paras Elokuva - Miessivuosa - Sovitettu käsikirjoitus)
Tässäkin jokainen meni periaatteessa oikeaan osoitteeseen. Harmittaa vaan tuo sekoilu tuossa parhaan elokuvan palkinnon kohdalla. Olisin voinut iloita Moonlightin voittoa mikäli en olisi ollut niin hämilläni mokasta. Eli siis siitä, että ensin ilmoitettiin La La Land voittajaksi ja sitten yhtäkkiä kerrotaan, että se oli väärää tietoa. Mahershala Ali oli suosikki voittajaksi ja kässäri odotettavissa myös. Parhaaksi elokuvaksi itse tosiaan veikkasin/tahdoinkin tuon La La Landin.

Manchester by the Sea 2 Oscaria (Miespääosa - Alkuperäinen käsikirjoitus)
Kyllä ja Kyllä! Casey Affleck ei ehkä ollut niin erikoinen hahmo, mutta ehkä juuri tuo tavallisuus ja arkisuus oli se miksi itsekin Affleckiin tykästyin. Karismaa voi olla myös se, ettei roolihahmolla suoranaisesti sitä ole. Myös originaali kässäri meni tässä oikeaan osoitteeseen vaikka pelkäsin, sen menevän La La Landille. Ohjausta veikkasin tälle, mutta se tosiaan meni tuolle La La Landin Damian Chazelle.

Hacksaw Ridge 2 Oscaria (Leikkaus - Äänimiksaus)
En olisi laittanut pahakseni vaikka jostain ihmeen syystä Andrew Garfield olisi pystin napannut. Yllätyin siitä, että Hacsaw Ridge nappasi tuon leikkauksen, jota povasin siis La La Landille myös. Äänimiksaus meni odotetusti tälle ja olisin myös sen äänileikkauksenkin tälle antanut, vaikka Arrivalissa myös huikeaa äänityösekentelyä!

Arrival 1 Oscari (Äänileikkaus)
Arrival oli viime vuoden ehdottomasti paras scifi-leffa. Arrival ei valitettavasti saanut ehdokkuuksia Amy Adamsistä tai Jóhan Jóhanssonin upeasta musiikista, mutta oli todella siistiä kuulla vähän Heptapod B:tä kun Arrival kävi poimimassa äänileikkauksen oscarin!  

Nämä viisi elokuvaa olivat viime vuoden parhaimmat "ei-nörtti-supersankari-leffat". Vaikea näitä on laittaa järjestykseen oikein mitenkään fiksusti, mutta veikkaan että La La Land pääsi minun suosikkileffat-alltime listalle. Ehkä se vaatii sen toisen katselu kerran, mutta tällä hetkellä olen edelleenkin aivan lumoutunut siitä ensimmäisestä kerrasta. Siksi siis harmittaa, että ennakkosuosikki ei sitä parasta elokuvaa napannut, vaikkei se Moonlight mikään huono ollut sekään. Moonlightiin olisin vain toivonut ehkä vähän enemmän tunnetta mukaan ja sitä, että hahmoihin olisi päässyt vielä paremmin sisään. Päähenkilö jäi valitettavan tyngäksi juuri sen takia, että näyttelijä vaihtui hahmon kasvaessa ja aina täytyi tutustua häneen "uudelleen". Mikäli tuo asia olisi ollut paremmin niin olisi Moonlight myös vuoden 2016 elokuva, joka pääsee listalleni.

Moonlightin pojat olivat tosi söötit kun poseerasivat yhdessä kameralle punaisella matolla! Innostuin vähän piirrustelemaan kun kyllästyin katselemaan mekkoja...

Ihan sivuhuomiona jos joku miettii miksen tee oikeastaan koskaan arvosteluja muista kuin noista nörttileffoista, vaikka koko ajan leffassa ravaankin. Syy on ehkä siinä, että tiedän niin monta blogia, jotka tekee noita arvosteluja niin paljon paremmin (Sini & Waltsu) ja toisaalta nää oikeasti hyvät leffat on mulle usein todella henkilökohtaisia tapauksia ja pelkään, etten osaa tuoda tarpeeksi selkeästi esiin niitäa asioita joista leffassa pidin. Mielummin luen toisten tekemiä arvosteluja ja osallistun siellä keskusteluun kuin väänän itse noita. Loppujen lopuksi en myöskään halua leimautua liian selkeästi leffablogiksi kun pääsääntlösesti kuitenkin hypetän kaikkea muutakin! Näihin tunnelmiin ja laitetaan uusi Oscar-vuosi käyntiin! :)




2 kommenttia:

  1. Oi kuin saitkin hymyni vielä leveämmäksi ja oloni oikein kehutuksi. Jo valmiiksi Oscareiden johdosta euforinen olo kestänee tuplasti pidempään. Kiitos.

    En muistanut aikaisemmin kommentoida kuinka törkeän hieno tuo Oscar-designisi on!

    Sinänsä tämä olivatkin kyllä todella virkistävät Oscarit! Paljon uusia, nuoria tekijöitä ja samat vanhat gubbet loistivat poissaolollaan - mikä on HYVÄ!

    Ja 100 % samaa mieltä Affleckista! Niin hienoa, että kerrankin näyttelijät voittavat roolisuorituksista, jotka eivät ole A) elämäkertoja B) hahmot eivät kärsi jostain sairaudesta. Ns. normaaleja ihmisiä, mikä mahdollistaa todella syvällisen tulkinnan muun muassa Caseyn kohdalla tukahdetusta kivusta. Emma Stonenkin roolisuorituksesta tykkään siinä mielessä, että todella harvinaista voittaa fiktiivisestä, tavallisen naisen roolista Oscar. Tavallaan se on vielä vakuuttavampaa, kun pystyy tälläisessä roolissa demonstroimaan sitä TUNNETTA!

    p.s. tunnen myös tuon allekirjoittamisen kokemuksen tiettyjen elokuvien henkilökohtaisuudesta. Välillä kun on painanut tuota julkaise-nappia jonkin arvostelun kohdalla, sitä on nielaissut syvään, että olipas taas vaikuttava leffa, kun tuli näinkin intiimi arvostelu kirjoitettua. Mutta niitä arvosteluja on myös äärimmäisen mielenkiintoista lukea - joten odotan innolla sitä päivää, kun koet vain pakoksi pistää pihalle arvostelun syvästi vaikuttaneesta leffasta. Ainakin olet liian hyvä, ettei siitä voi olla kiinni :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha kiitos kommenteista! x) Jokin näissä tämän vuoden leffoissa muutenkin oli sellaista että tuntuu kuin kaikki olisi kuitenkin olleet yhtä suurta perhettä. Niin maanläheisiä näyttelijöitä ehdollakin (Garfield, Gosling, Stone, Ali, Streep, Williams, Lodges, Affleck). Ketään ei ollut sillä tavalla nostettu jalustalle ja periaatteessa kuka vain olisi voinut jopa voittaa! :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...