maanantai 25. tammikuuta 2016

Oscarit rasismikohun keskellä

 

Jos yhtään olet kiinnostunut elokuvista niin olet varmasti huomannut, että Oscareista ja ylipäätään akatemiasta joka päättää niistä kohistaan nyt niin pirusti. Akatemiaa sytetään niinkin vakavasta asiasta kuin rasismista, mutta kolikolla on mielestäni kaksi puolta.
Tänäkään vuonna yhtään tummaihoista ei ole ehdolla Oscar pystin saajaksi. Tai no, yksi on elokuvasta Fifty Shades of Grey Jason "Daheala" Quenneville kappaleellaan "Earned it" -parhaaksi alkuperäis kappaleeksi. Muuten ei tummaihoisia nähdä, paitsi juontava Chris Rock. No mitä sitten, jos ei tummaihoinen ole ehdolla tänä vuonna? Ongelma on se, että ei ollut viime vuonnakaan. Paitsi Oprah Winfrey elokuvan Selma tuottajana, sekä samaisesta elokuvasta Oscarin napanneet Lonnie Lynn ja John Stephens kappaleellaan "Glory", joka myös parhaan alkuperäiskappaleen kategoriassa. Selma oli myös ehdolla parhaaksi elokuvaksi.

Oikea ongelmahan tässä on se, että yhtään tummaihoista tai latino ehdokasta ei ole näyttelijä-kategorioissa. Eihän ketään kiinnosta mikään muu pysti. Tänä vuonna näyttelijä-kategorioissa on oikeasti ollut aika kovaa kilpailua, minäkin jouduin pettymään siihen, että omat suosikit eivät olleet joukossa. Nimenomaan näistä vähemmistö edustajista olisin mielelläni ottanut ehdokkaiksi Beasts of no Nation elokuvan Abraham Attahin pääosaan ja Idris Elban sivuosaan, puhumattakaan siitä että koko elokuva olisi saanut olla ehdolla ties mihin. Myös Michael B. Jordan elovuasta Creed ja latino-edustaja Oscar Isaac elokuvasta Ex_Machina olisivat saaneet ihan hyvin olla ehdolla. Jättämättä ulos elokuvaa Straight Outta Compton, joka myös sai ehdokkuuden vain käsikirjoitukseen, jonka on tehnyt valkoihoinen. Minä en kuitenkaan syytä akatemiaa.

Oscareita on jaettu 87 vuoden ajan ja tätä käytetään yhtenä syytteenä rasismikohussa. Tänä aikana on vain 15 (näyttelijä suoritusta) saanut pystin. Okei, luku tuntuu suhteessa aika pieneltä, kunnes muistetaan se että tuosta voidaan ottaa 30 -vuotta aika kevyesti pois ihan sillä verukkeella, että tummaihoiset eivät ole edes oikeasti voineet saada ehdokkuutta ennen 50-60 -luvun taitetta. 1958 -vuonna ensimmäinen tummaihoinen miesnäyttelijä Sidney Poitier edes oli ehdolla, eikä voittanut. (Huom! Viisaampi tajusi muistuttaa, että Hattie McDaniel tosiaan oli ehdolla elokuvasta Tuulen Viemää vuonna 1940 ja voittikin pystin! Kiitos Cilo!) Edelleen Yhdysvalloissa jyllää ajatusmalli siitä, että he ovat tummaihoisille jotain velkaa orjuusajoista. Totta kai se kaikki oli väärin, mutta ei tätä rasistileiman pelkoa voida alkaa käyttämään Oscareissa. Jos elokuvia aletaan arvioimaan siten, että jokaisesta vähemmistöstä on oltava tietty kiintiöprosentti ehdolla niin koko idea parhaimmasta menee pieleen. 

Mielestäni ongelma ei ole kuitenkaan välttämättä akatemian päässä. Toisaalta, en kiellä etteikö se että suurin osa porukasta on yli kuusikymppisiä valkoisia miehiä vaikuta asiaan. Mutta ylipäätään tummaihoiset saava huonommin rooleja Hollywoodissa kuin valkoiset. Miten tämä sitten näkyy Oscareissa? Jos mietitään ylipäätään millaiset elokuvat usein menestyvät tässä palkinnossa: Historialliset ja tositapahtumiin perustuvat, usein Toinen Maailmansota sekä elokuvan tekemiseen liittyvät teokset. Sekä tummaihoisista ja orjuudesta kertovat. Jos jätetään viimeinen huomiotta niin eikö olekin, että noihin kategorioihin voi olla aika vaikea laittaa tummaihoista pääosaa jos valkoinen ihminen on kuvattava henkilö? Nojaa... Olihan Mannerheimkin musta. 

Itse ainakin olen sitä mieltä, että tyhjästä on paha nyhjäistä. Jos kukaan tänä vuonna näytelleistä tummaihoisista tai latinoista ei ollut akatemian mielestä tarpeeksi hyvä niin sitten ei ollut. Ei se huononna minun silmissäni Attahin, Elban tai Isaacin roolisuoritusta. Tottakai tunnustusta aina on hyvä saada, mutta tänä vuonna ei nyt lykästänyt. Koko keskustelu on mielestäni vähän kärpäsestä härkänen, ainakin näin pienen suomalaisen silmissä. Ei mulla nyt muuta, kuhan avauduin!




2 kommenttia:

  1. Pieni korjaus, Hattie McDaniel oli jo ehdolla Tuulen viemäästä ja voittikin kauan ennen Poitieria...

    Toivon, että akatemian uusien linjauksien myötä Hollywood alkaa ottamaan tosissaan askeleita monipuolisempaan näyttelijäotantaan.

    Charlotte Ramplinghan sanoi, että Oscareiden boikotoiminen on rasistista valkoisia kohtaan ja tavallaan ymmärrän kyllä mistä hänkin puhuu, vaikka väärässähän hän on. Tavallaan, ainoat nyt ketkä oikeasti jakavat ihmisiä kahteen leiriin ihonvärin perusteella, on mustat näyttelijät, jotka boikotoivat oscareita, koska ne ovat "liian valkoisia" (jos olet nähnyt sen Jada Pinkett Smithin videon esimerkiksi, niin aika jyrkän erottelun hän siinä linjaa valkoisen ja mustan ihonvärin välille), mutta kuten nähtiin, niin tällä boikotilla saavutettiin oikeasti jotain merkittävää.

    Olen kyllä sinun kanssa samaa mieltä, että kritiikki menee kyllä jokseenkin väärään osoitteeseen, sillä eihän se ole Oscar-akatemian tehtävä edustaa monipuolisuutta, vaan sen tulisi olla Hollywoodin, elokuvateollisuuden.

    Eniten minua tässä koko jupakassa ärsytti Mark Ruffalon kommentit. Mikä on harmi, sillä olen aiemmin pitänyt miehestä, mutta kyllä laski pisteet minun silmissäni, kun ensin hän isosanaisesti kommentoi, että "MINÄKIN SAATAN jättää Oscarit väliin, koska mustia näyttelijöitä ei ole ehdolla" -wtf???? Ensinnäkin, hra. Ruffalo, te olette valkoihoinen, toiseksi, jos te oikeasti haluaisitte, etttä mustia näyttelijöitä olisi ehdolla, niin te kieltäytyisitte ehdokkuudesta kokonaan, niin esimerkiksi Idris Elba voisi päästä tilalleneen ehdokkaaksi. Eniten kuitenkin ärsytti tuo "saattaa" jättäytyä pois gaalasta. Hän olikin nopea kommentoimaan heti tuo kommentin jälkeen, että kyllähän hän sinne gaalaan osallistuu, mutta sanoi vain, että saattaa jättäytyä pois tukeakseen mustia näyttelijöitä... saattaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hohoo! Hattie McDaniel tosiaan jäi huomaamatta, kiitos sen että englanninkielessä on kaksi sanaa näyttelijälle Actor ja Actress! ;)

      Jotenkin tuo Ruffalo vaikuttaa vähän tekopyhältä tuon asian kanssa. Liekö miehen oma ajatus vai manageri tms. käskenyt kommentoida asiaa jotenkin ja vähän pieleenhän se meni...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...