lauantai 9. tammikuuta 2016

Kauan sitten kaukaisessa galaksissa...



 Viime tekstissäni ja sitä edellisessäkin lupasin, että aion kirjoittaa teille viime vuoden kovimmasta uutuusleffasta. Kävin juuri eilen sen katsomassa toiseen kertaan ja voin kertoa, että kolmas kertakin menisi ihan kevyesti vielä leffateatteri katsomuksena. Uusin Tähtien sota elokuva, the Force Awakens on ehdottomasti viime vuoden paras elokuva. Enkä hehkuta tätä nyt vain sen takia, että olen aivan älytön Star Wars -fani, vaan siksi koska se on totta. En lupaa etteikö tässä tekstissä tulisi spoilereita, joten jos et ole vielä leffaa nähnyt, niin pysy kaukana tästä tekstistä! Ainakin olen varoittanut!

Star Wars: the Force Awakens sijoittuu noin kolmekymmentä vuotta Endorin taistelun jälkeen, eli siis Episodi VI:n tapahtumien. Uutta tasavaltaa uhkaa uusi paha järjestö nimeltään Ensimmäinen ritarikunta ja vastarinnan tehtävänä on kukistaa tuo pahuuden ilmentymä. Leia Organa lähettää parhaimman (ja komeimman) pilottinsa Poe Dameronin hakemaan arvokasta tietoa Leian veljen, Luke Skywalkerin olinpaikasta. Dameron saa tarvittavan kartan Jakku nimiseltä planeetalta, mutta joutuu yllätyshyökkäyksen kohteeksi ja antaa kartan rakkaan droidinsa BB-8 haltuun, joka lähtee kuljettamaan karttaa kohti parempia käsiä.


Okei, tuo on se alkutilanne, mutta kaikki sen tietää jotka on leffan nähneet. Juonta ei tarvitse sen tarkemmin tässä esitellä, joten mennään asiaan.

Ensimmäinen asia, mikä minua jännitti elokuvassa oli se miten uudet näyttelijät suoriutuvat haastavasta Staw Wars -roolista. Monet olivat haukkuneet jo etukäteen, että uudet näyttelijät ovat liian "disney-lapsia" tai muuten vaan pielessä. Tämä ennakkoasenne tarttui vähän minuunkin, mutta kuinkas kävikään. Ikinä Star Wars -leffoissa ei ole ollut näin ihastuttavia ja taitavia nuoria näyttelijöitä. Daisy Ridleyn Rey sekä John Boyegan Finn ovat maailman ihanimmat Tähtien sota näyttelijät! Puhumattakaan Oscar Isaacin Poe Dameroinista, joka on siis aika komea. Mainitsinko  tämän jo?
  Hahmojen kemia pelaa todella hyvin ja näyttelijät tekevät heistä todella uskottavat. Kaikilla on humoristisella tavalla ihana oma persoona, joka sopii täydellisesti Tähtien sota -maailmaan.Voisin mennä naimisiin kaikkien kolmen kanssa hetipaikalla. Koko porukan kruunaa vielä uusi droidi BB-8, joka on maailman suloisin asia!



Uusien näytteljöiden lisäksi, leffassa on liuta vanhoja tuttuja. Harrison Ford ja Carrie Fisher tekevät jälleen kunniaa upealle leffa saagalle, tuoden henkiin ikimuistoiset Han Solo ja Leia Organa -hahmot. Molemmat ovat jo vanhentuneet, mutta säilyttäneet hahmolleen ominaiset piirteet. Carrie Fisherin rooli jää harmittavan pieneksi muutamalla repliikillään, mutta sitäkin tärkeämmäksi. Ford puolestaan tekee sen, mitä Ford parhaiten osaa! Peter Mayhew jakaa tällä kertaa roolinsa Chewbaccana suomalaisen Joonas Suotamon kanssa, mikä on mielestäni mainitsemisen arvoinen asia. Myös kielinaisena tunnettu Sara Forsberg sai olla mukana leffan tuotannossa ja keksi aivan oman kielen tähän uuteen leffaan.


Nyt voin oikeasti nauraa niille ihmisille, jotka valittivat siitä, että George Lucas myi oikeudet Star Warsiin Disneylle. Sanoin jo tuolloin, että se mitä Disney teki Marvelille, on jotain aivan mahtavaa. Miksi siis epäilette, etteikö se onnistuisi tekemään jotain mahtavaa myös Tähtien sodalle?
Erikoistehosteisiin on todellakin panostettu ja jäytety rahaa. Lavastus on uskottava ja mukana on niin paljon hienoja animatronix-hahmoja, että en kestä! Tämä leffa on juuri sen näköinen, että se tulee kestämään aikaa ja tulevat sukupolvet voivat nauttia siitä vielä vuosikymmenien päästä!

Joka tapauksessa, jos olet Satr Wars -fani, tämä on leffa joka sinun tulee nähdä. Itselleni tämä oli sellainen nostalgia-pläjäys, että itken tätä kirjoittaessakin. Jo alkutreksteistä lähtien oli hyvin herkässä tilassa ja muutama kyynelkin vierähti pitkin leffaa. Kaiken kruunaa John Williamsin uskomaton musiikki, joka herättää tunteet pintaan juuri oikeissa tilanteissa! En keksi mitään pahaa sanottaavaa tästä leffasta, vaikka kuinka yritän. Kaikki palaset vaan kuuluvat Star Warsiin. Koko leffa on niin uskollinen tuolle alkuperäiselle trilogialle. että uskon vanhempien fanienkin saavan nostalgia-kokemuksia. Ainut harmi oli se, ettei leffassa ollut juurikaan mitään viitteitä Episodi I -III, jotka ovat siis minun lapsuuteni Star Warsit, mutta annan tämänkin anteeksi. Huikeaa.

Käykää katsomassa, minä taidan mennä sen kolmannenkin kerran. Ei mulla nyt muuta! Olkoon voima kanssanne!


2 kommenttia:

  1. Ensimmäinen arvostelu, jonka olen lukenut, missä suomalaiset mainittu! Btw pidin todella paljon tuosta edellisestä postauksestasi!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...